veď luk má byť čo najľahší a to dosiahnem z menším pomerom 1;1,1;1,
Jenom když to snese materiál a ten profil zůstane stabilní. Čím blíž k 1 je ten poměr tak ten luk chce flipnout, i podle toho kolik má reflexu.
aj na drevo, či to vôbec znesie a aký set to bude mať. pre jaseň by som povedal, že bude stačiť 1,2-3. pre agát viac tak 2,5.
Jasan není příliš silný v tlaku, ergo je potřeba u lb konstrukcí posunout ten profil k plochým oválům a "lentilkám". Na lb funguje asi nejlíp 2:1 ale pokud se chce člověk držet toho anglického předpisu, tak 1,6 je ještě OK. Akát se nezbortí (ohne) jako jasan, ale zase má tendenci fretit.
Mary Rose profily, stejně jako poměr šířky a hloubky jsou pro jasan nevhodné. (O akátu ani nemluvě). Ostatně, jsou nevhodné i pro tis, pokud nemá tu délku a kvalitu. Lstivý lukař design přizpůsobuje tomu dřevu které právě vzal do ruky a když už musí dělat určitý design, tak naopak přebere dřevo.
Například ty supersilné luky z Ipe s backingem co dělám, i když jsou to english longbow mají úpravu tileru oproti MR lukům, protože ta exotika protože je hustá a tvrdá jako ocel je potřeba udělat tužší uprostřed a eliptičtější v tvaru.
IMHO se nechá udělat MR dimensionální replika z jasanu dobré kvality, ale budeš jí muset udělat velice dlouhou (třeba 84") a na luk stejné síly a nátahu spotřebuješ mnohem víc dřeva (aby to snesl), než kdybys ten profil trochu zploštil - což oni neváhali udělat na těch lucích když si nebyli jistí kolik ten materiál snese (například v místě se sukama). Čili když trochu zploštíš můžeš udělat luk kratší aniž by dostal set a zfretil a ten faktor který rozhoduje o tom kterou cestou se vydat jsou vlastnosti toho materiálu. Čili je to komplexní problém, na který neexistuje řešení od stolu.
Když jsem byl mladý, nadějný, ale blbý lukař, tak jsem vždycky na svém anglickém mentorovi vyzvídal : "no a řekni mi jak to mám udělat široké a hluboké aby mi to vyšlo." a on : "Jak ti mám něoc takovýho říct, když jsem 1200 km daleko a nedržel jsem ruce ten kus dřeva, ze kterýho jdeš vyřezávat." ....
Here you go my boy.
A postni nějaký obrázky toho co děláš.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?