Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Příspěvek od hawkwind »

Rôzne drevá majú rôzny pomer váhy a sily, aj v rámci rovnakého druhu.
Člověče ne. Z toho dlouhodobého Badgerova výzkumu vyplývá, že jen 3 dřeva jsou deviantní od distribuce podle bellovi křivky a tedy že se s nimi nechá vyzískat ze stejné massy větší nátah : tis, ERC a ipe.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Podľa Badgerovho vzorca mi vyšiel tento plocháč + 20 gr. Robil som čo sa dalo, špičky sú len 9 mm široké.
L.b. bez 60@28 váži 543 g., podľa vzorca je to -20 gramov, bez možno tiež deviant.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

20 gramů není moc vypovídající rozdíl....
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

ešte by som sa opítal, čo je to za vzorec a kde ho nájdem. ešte som o tom nepočul :? . a ERC je čo?
hawk: keď sa už bavíme o tom pomere hrúbky a šírky- 1:1,6 a zdá sa mi to moc. veď luk má byť čo najľahší a to dosiahnem z menším pomerom 1;1,1;1,2 ..., ale samozrejme musíme brať ohľad aj na drevo, či to vôbec znesie a aký set to bude mať. pre jaseň by som povedal, že bude stačiť 1,2-3. pre agát viac tak 2,5.
čo myslíš?
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
cheung

Příspěvek od cheung »

Cornusi -> jsem na výsledky opravdu zvědavý. Když ale sám říkáš, že pocitově jsou zhruba nastejno...
Jak to budeš testovat? Měřit dostřel, nebo rychlost výstřelu? A co třeba nějaký porovnání přesnosti? (Jestli to vůbec jde.)
Ten klasický plocháč vypadá mimochodem moc hezky, jak jsem ho viděl, dostal jsem strašnou chuť si z něj vystřelit.
Musí to být pěkná pakárna, udělat dva různý typy luků, ale stejný váhy a libráže, jsi dobrej 8)
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

veď luk má byť čo najľahší a to dosiahnem z menším pomerom 1;1,1;1,
Jenom když to snese materiál a ten profil zůstane stabilní. Čím blíž k 1 je ten poměr tak ten luk chce flipnout, i podle toho kolik má reflexu.
aj na drevo, či to vôbec znesie a aký set to bude mať. pre jaseň by som povedal, že bude stačiť 1,2-3. pre agát viac tak 2,5.
Jasan není příliš silný v tlaku, ergo je potřeba u lb konstrukcí posunout ten profil k plochým oválům a "lentilkám". Na lb funguje asi nejlíp 2:1 ale pokud se chce člověk držet toho anglického předpisu, tak 1,6 je ještě OK. Akát se nezbortí (ohne) jako jasan, ale zase má tendenci fretit.
Mary Rose profily, stejně jako poměr šířky a hloubky jsou pro jasan nevhodné. (O akátu ani nemluvě). Ostatně, jsou nevhodné i pro tis, pokud nemá tu délku a kvalitu. Lstivý lukař design přizpůsobuje tomu dřevu které právě vzal do ruky a když už musí dělat určitý design, tak naopak přebere dřevo.
Například ty supersilné luky z Ipe s backingem co dělám, i když jsou to english longbow mají úpravu tileru oproti MR lukům, protože ta exotika protože je hustá a tvrdá jako ocel je potřeba udělat tužší uprostřed a eliptičtější v tvaru.

IMHO se nechá udělat MR dimensionální replika z jasanu dobré kvality, ale budeš jí muset udělat velice dlouhou (třeba 84") a na luk stejné síly a nátahu spotřebuješ mnohem víc dřeva (aby to snesl), než kdybys ten profil trochu zploštil - což oni neváhali udělat na těch lucích když si nebyli jistí kolik ten materiál snese (například v místě se sukama). Čili když trochu zploštíš můžeš udělat luk kratší aniž by dostal set a zfretil a ten faktor který rozhoduje o tom kterou cestou se vydat jsou vlastnosti toho materiálu. Čili je to komplexní problém, na který neexistuje řešení od stolu.

Když jsem byl mladý, nadějný, ale blbý lukař, tak jsem vždycky na svém anglickém mentorovi vyzvídal : "no a řekni mi jak to mám udělat široké a hluboké aby mi to vyšlo." a on : "Jak ti mám něoc takovýho říct, když jsem 1200 km daleko a nedržel jsem ruce ten kus dřeva, ze kterýho jdeš vyřezávat." ....

Here you go my boy.

A postni nějaký obrázky toho co děláš.

J.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Budem testovať na turnaji v Pacove, strelíme rovnaký šíp cez chrono.
Badgerov vzorec je z PaleoPlanet, je tam aj v Exceli ´´mass method calculator´´
Urobiť rovnaké luky napodiv nieje problém ak je drevo z jedného stromu.Začal som s rovnakou šírkou a dĺžkou.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

jardo vďaka za poučenie, skúsim to nejak vyšpekulovať. profil a tiller tiež prispôsobujem len chcem čo najrýchlejší a najľahší luk(naj čo sa mi podaril je 480g 55lbs28" jaseň a 470g 45lbs28") cez prázdniny som urobil hodne, len nemám pri sebe foťák. potom ale určite niečo pošlem
cornus ešte ťa môžem pootravovať? nemôžem to tam nájsť, ani vo vyhladávači, ani v ničom myslím ten vzorček
a to ERC je čo?
vďaka
Naposledy upravil(a) dav1dMldc dne 29 Srp 2010, 21:29, celkem upraveno 1 x.
Mark Twain
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Eastern red cedar - jalovec.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Je to presne borievka virginská Juniperus virginiana
David, nemáš tam v regióne bresty? Z toho ide vyrobiť slušný longbow aj hocijaký iný luk.
Ja už nemôžem u nás nič také nájsť.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

mám u babky na kysuciach a nejaké mám aj zoťaté už 2,5 roka. chystám sa aj ja skúsiť z toho, len plocháč. pripadá mi to trochu mäkké a chlpaté. tatko má zo 6 ročné a tie sú tvrdé ako agát. škoda, že len dosky a to nie bohvieaké. robím z toho pažby na kuše.
ak chceš môžem ti pribaliť kúsok zadarmo.
predchádzajúcu správu som trochu upravil. myslel som ten vzorec, že ho nemôžem nájsť.
s tým ERC dík za objasnenie.
Mark Twain
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Brestov je viac. Ideálny je ten tvrdý ako agát, hrabolistý. Po zrezaní má široké tmavé jadro farby mliečnej čokolády a čerstvé drevo smrdí. Ten bez jadra alebo slabo hnedým jadrom je ľahký.
Brest vôbec nefretuje. Plochý luk zatočíš do kruhu až sa spoja špičky a nefretuje. :D
Potreboval by som mladý sapling priemeru 6-7 cm na Holma.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Hoši, začnete používat botanická jména. Česky brest nic není.

J.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Pardon.
Ulmus glabra
a tiež
Celtis australis
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

skúsim ti to zohnať. ja mám tmavý brest (jilm) ale horský(ulmus glabra). viem kde rastú aj hrabolisté(ulmus minor)
Mark Twain
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”