Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Ahoj, poslali mě sem z doby karlovy.
Chtěl bych si vyrobit luk a prý mi zde poradíte.
Chtěl bych se zeptat jak vyrobit luk aby dobře střílel a hodně vydržel. Našel jsem tady jeden návod http://www.woodcraft.cz/files/infostudn ... uk/luk.php nevím jak moc je dobrý. Slyšel jsem že luk by se prý měl sušit klidně i půl roku. Asi určitě ne luky ze tří sešroubovaných prken.
Děkuji za rady.
Chtěl bych si vyrobit luk a prý mi zde poradíte.
Chtěl bych se zeptat jak vyrobit luk aby dobře střílel a hodně vydržel. Našel jsem tady jeden návod http://www.woodcraft.cz/files/infostudn ... uk/luk.php nevím jak moc je dobrý. Slyšel jsem že luk by se prý měl sušit klidně i půl roku. Asi určitě ne luky ze tří sešroubovaných prken.
Děkuji za rady.
Ahoj. Já sám jsem začal teprve nedávno, tak to mám ještě v živé paměti.
1) Nejdřív projeď celou galerii luků a všímej si hlavně celodřev a jak jsou udělaný.
2) pročti celý technický dotazy
3) zkus najít dřevo a vyrobit luk. Počítej s tím, že se ti nepovede, i když třeba bude střílet.
4) postni fotky - kluci, kteří tomu tady opravdu rozumí, ti řeknou, kdes udělal jakou chybu a třeba jak jí napravit.
5) neustále opakuj body 3) a 4), dokud nepochopíš, jak to má fungovat.
Je nesmysl se nejdřív ptát - chyby stejně nasekáš; nejdřív začni dělat, abys vůbec pochopil, co si ke dřevu můžeš dovolit a co ne.
Takže mrkni do herbáře jaký použitelný stromy ti v okolí rostou, většinou je tam i návod jak to sušit atd. a pusť se do práce
Hodně štěstí!
1) Nejdřív projeď celou galerii luků a všímej si hlavně celodřev a jak jsou udělaný.
2) pročti celý technický dotazy
3) zkus najít dřevo a vyrobit luk. Počítej s tím, že se ti nepovede, i když třeba bude střílet.
4) postni fotky - kluci, kteří tomu tady opravdu rozumí, ti řeknou, kdes udělal jakou chybu a třeba jak jí napravit.
5) neustále opakuj body 3) a 4), dokud nepochopíš, jak to má fungovat.
Je nesmysl se nejdřív ptát - chyby stejně nasekáš; nejdřív začni dělat, abys vůbec pochopil, co si ke dřevu můžeš dovolit a co ne.
Takže mrkni do herbáře jaký použitelný stromy ti v okolí rostou, většinou je tam i návod jak to sušit atd. a pusť se do práce
Hodně štěstí!
O aký luk ti ide? Konkrétne silu, účel, historické obdobie. Možno ti pomôžeme.
Ten návod je dobrý.
Drevo používam agát, jilm, habr, jasan,
ale trba i bez, drín, a ovocné dreviny.
Ten návod je dobrý.
Drevo používam agát, jilm, habr, jasan,
ale trba i bez, drín, a ovocné dreviny.
Jde mi hlavně abych se naučil luk vyrábět a střílet z něj. Šerm 14.stol. České země. Habru a lísek mám plno v okolí baráku tak se pujdu po něčem podívat. Co se týče síly nevim kolik je obvykle povolováno na železných bitvách. Vím že na LARPech je 30lb.
30 lb urobíš z hocičoho, klidne aj z liesky. Z tvrdého dreva stačí šírka luku 28 mm.
Dobře. Myslim že na naučení mi bude 30 lb stačit. Předpokládám že mám uříznout silnějšá strom než je nutné. Co se týče tvaru tak asi long bow. (jaký je rozdíl mezi long bow a war bow?) Tak jo zítra něco uříznu. Mohl by to být jasan? Četl jsem tady ,že to není žádný extra dřevo ,ale zas třeba tis neseženu. A nechce se mi tisový dřevo zničit na první luk.
Tak, po prostudování herbáře bych viděl na svůj první luk lísku.
Na to netreba rezať strom.
Využívam s úspechom na takéto slabučké luky sapling, prut tvrdého dreva ako svída, drín, trnka, hloh, ...
Stačí nájsť rovný a dostatočne dlhý prut, vysušiť a tilerovať
Ešte jedna bylina- drevina, ktorá má okrem iných mnoho využití aj veľmi dobré lukové drevo bez černý.
Rastie to ako plevel, suší sa rýchlo a bez prasklín a má naozaj zaujímavú tlakovú odolnosť.
Teraz robím s jilmom tak som momentálne veľký fanda tohoto dreva. Úplne mi učarovalo vzhľadom a vlastnosťmi. Z mladého jilmu ide tiež robiť luk od malého priemeru saplingu.
Využívam s úspechom na takéto slabučké luky sapling, prut tvrdého dreva ako svída, drín, trnka, hloh, ...
Stačí nájsť rovný a dostatočne dlhý prut, vysušiť a tilerovať
Ešte jedna bylina- drevina, ktorá má okrem iných mnoho využití aj veľmi dobré lukové drevo bez černý.
Rastie to ako plevel, suší sa rýchlo a bez prasklín a má naozaj zaujímavú tlakovú odolnosť.
Teraz robím s jilmom tak som momentálne veľký fanda tohoto dreva. Úplne mi učarovalo vzhľadom a vlastnosťmi. Z mladého jilmu ide tiež robiť luk od malého priemeru saplingu.
Chci se zeptat u habru se sundává kůra? Jaký je vhodný pofil? A jak to udělat (šířka, výška) abych dostal luk o tahu 60-70lb? Mám 180cm suchý kus habru, odstraněna kůra. Na to že je to suchý kus, tak ten kousek co mám tak váží docela dost. Díky za odpovědi.
Habr považujem za skutočne veľmi dobré drevo.
Kôra sa sundává.
Robím z neho super ploché luky s minimálnym setom. Širku dávam ako u agátu.
Asi ti ide skôr o longbow, že.
Kôra sa sundává.
Robím z neho super ploché luky s minimálnym setom. Širku dávam ako u agátu.
Asi ti ide skôr o longbow, že.
Nn nemusí to být jen longbow, ale i flatbow. Třeba zrovna sem si ho rozkreslil na flatbow, alespoň myslím. Takže říkáš jako u akátu. A zjistil jsem že mám tupý poříz jak sviňa, a do dílny budu muset pořídit hrubou rašpli půl kulatou. Mno a výšku ramene 3-2-1cm (směrem od madla)?
Kuru sundávam za mokra, po usušení to môže byť makačka.
Na plochý luk s nátahom 28 volím dĺžku 68 ntn,
Nad 60 lb šírku 50 mm.
Na plochý luk s nátahom 28 volím dĺžku 68 ntn,
Nad 60 lb šírku 50 mm.
neviem, kde boli hroty, ale sa mi zdá, že tu. tieto som ukul ešte cez prázdniny. dohromady asi 25 z toho 10 na ... 10 použitelných a 5 celkom solydných. ten brúseny broadhead nemá najlepšiu tulejku. skracoval som to na normálny luk. ostatné sú na warbow(12mm):
http://picasaweb.google.sk/D.Matejov/Hr ... 4PbUp87kaw#
nemáte niekto video ako sa kuje ten veľky hrot s protihrotmi? nemám ani poňatia
osobne by som robil luk z hrabu užší, lebo to drevo je ťažké a vydrží veľké mechanické namáhanie. nie je dôvod dať tam šírku 5cm ako pri agáte, ktorý v tlaku stojí za prd. stačí 3,2-3,5cm. hmm...
http://picasaweb.google.sk/D.Matejov/Hr ... 4PbUp87kaw#
nemáte niekto video ako sa kuje ten veľky hrot s protihrotmi? nemám ani poňatia
osobne by som robil luk z hrabu užší, lebo to drevo je ťažké a vydrží veľké mechanické namáhanie. nie je dôvod dať tam šírku 5cm ako pri agáte, ktorý v tlaku stojí za prd. stačí 3,2-3,5cm. hmm...
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
jo jinak sundával jsem kůru z té štípy celý den pomocí půlkulatého dlátka. Kámoš to měl cca za 15-20minut nožem a styl odlupování. Nepočítal jsem s tím že pod kůrou bude dřevní hmota tak silně rozbrázděná.
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Ty tuleje na hrotech máš strašně tlustý. Musí to být vyklepaný do tenka, pak to jde pěkně sbalit a není to tak hrbatý.
Z habru je nejlepší stáhnout kůru za mokra, za sucha je to ojeb, zvlášť kvůli tomu zbrázděnému povrchu....
Z habru je nejlepší stáhnout kůru za mokra, za sucha je to ojeb, zvlášť kvůli tomu zbrázděnému povrchu....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“