Siegfried: Neberu nic osobně, sezení za stolem mě defacto živí

Fridricha bych sem moc netahal, protože ten posunul onen "dril" zas o kousek dál. Alespoň jak to chápu. Bral jsem to, že Prušáci zavedli právě marš v podobě, v jaké jsme na něj zvyklí - stejná noha v jednotném rytmu, stejná délka kroku, s máváním rukama apod. - a do té doby třebas chůze v rytmu, ale poněkud volněji. Protože už tím, že udržím lidi ve formaci jak při přesunu, tak v poli, mně dává výhodu oproti ostatním armádám, který to neumí. Ale uznávám, že mi to Arbeau poněkud boří, když řeší nejen rytmus, ale i stejnou nohu a délku kroku.

I když, on ten chlap musel být docela magor...

Taky je pravda, že pokud mi do pochodu někdo bubnuje, musím buďto srovnat délku kroku, nebo půjdu mimo rytmus a pekelně se nadřu.
Ale to jsem zas u spekulace, od kdy si bubnují do kroku, od kdy si bubnují v bitvě, jestli si bubnováním v bitvě pomáhali udržet rytmus, nebo předávali příkazy, nebo jenom upozorňovali, že se bude změna (tj. koukejte na parapor, něco se bude dít), nebo (ano, je to už trochu přitažené za vlasy, ale možnost to je

) si bubnovali jen tak pro obveselení při masakru...
No co už, vem to čort. Přecejen nemám podložené argumenty, ani pro výcvik, ani proti.
Longius aut proprius mors sua quemque manet et mors ultima rerum.