Kuše
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Kuše
Moderný reflexný luk s náťahom 50lb@28´´ s rýchlosťou 190 fps má potenciálnu energiu 63J, kinetickú 51J
podiel je účinnosť 80%
potenciálna sa počíta zo sily a dĺžky náťahu, kinetická z váhy a rýchlosti šípu.
Nejaký drevoluk príklad 50@28, rýchlosť 150 fps má Ep 60J, Ek 31J, účinnosť 50%
podiel je účinnosť 80%
potenciálna sa počíta zo sily a dĺžky náťahu, kinetická z váhy a rýchlosti šípu.
Nejaký drevoluk príklad 50@28, rýchlosť 150 fps má Ep 60J, Ek 31J, účinnosť 50%
Nějak mi uniká smysl téhle debaty. Házet vzorečky a výsledky bez konkrétních zadaných hodnot určitých kuší a luků. A i kdyby, co má být vlastně na konci zjištěno? 
Nic není takové, jak se zdá...
Díky za odpověď, tahle debata opravdu nemá smysl a navíc je ve špatném vlákně.
Nic není takové, jak se zdá...
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský

Šipky do kolíčkové kuše - délka 43,5 cm, váha od 40 do 45g (váženo na kuchyňské digitální váze, takže spíš míň), tyčky olšové 1/2", pera krocan 150 x 25mm, hroty od laskyho.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
zdar ludia,prosim vas o radu...ako je to s tou drazkou pre falosnu,resp.servisnu tetivu u silnejsich lucist?je to drazka blizsie k stredu lucista,alebo ta ku koncu lucista?inak povedane..prava tetiva sa prevlieka okami falosnej do tych koncovych drazok,alebo sa prava tetiva najprv okami volne nasadi na luciste,nasadi sa falosna ktora luciste prednapne a potom sa uz len tie oka pravej tetivy nasunu do drazok?alebo je to vlastne jedno aky spôsob?dakujem vam..ahojte...
Tětivák u luku funguje tak, jak jsi popsal v druhém případě. Na luk uvážeš spodní konec tětivy a horní necháš volně navlečený na luku. Pak nandáš tětivák do koncových zářezů, nohou přišlápneš tětivu, jednou rukou napneš luk a druhou navlíkneš volný konec tětivy do druhého zářezu. Žádné provlékání. U kuše bych předpokládal stejný systém pouze s tím, že u silných kuší tětivák natáhneš třeba pomocí páky nebo heveru a pak nandáš samotnou tětivu.
Kdysi jsem někde viděl dobovou ilustraci takového stolu, kde byla upnutá kuše a myslím šroubový hever, kterým se právě předepínalo kušiště, ale nepovedlo se mi ho dohledat.
Nevím jestli jsem to popsal a vysvětlil úplně správně.
Kdysi jsem někde viděl dobovou ilustraci takového stolu, kde byla upnutá kuše a myslím šroubový hever, kterým se právě předepínalo kušiště, ale nepovedlo se mi ho dohledat.
Nevím jestli jsem to popsal a vysvětlil úplně správně.
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
- Přílohy
-
- 1623592_10203197285032516_2063954256_n.jpg (105.1 KiB) Zobrazeno 7393 x
-
- Got. Armbrust, 2.H.15.Jh. 2 kl.jpg (147.66 KiB) Zobrazeno 7393 x
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
zdar hosi,mam taky dotaz..aku zvolit najvhodnejsiu sirku lucista v mieste kde bude priviazana k soche?predpokladam ze ak ten stred bude prilis siroky,bude sa to luciste musiet velmi v soche naklonit,co asi tiez nieje vhodne,predpokladam ze sa to v zareze na kolik neudrzi pri natahu a tetivu tak samovolne uvolni..kolko teda cca zvolit v mieste uviazu centimetrov sirky lucista?aby mala zase tetiva primerany tlak na sochu,ale zaroven ju samovolne nevyhadzovalo von zo sedla..niekde som tu cital o piatich cm sirky..co vy nato?diki moc..