Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Příspěvek od Pája1111 »

Ta konstrukce vaku by klidně mohla být taková, zpevni akorát dno. Pokud budeš dávat šipky hrotem ven, nemusí to být nijak dramaticky...
Mrknu doma na nějaké obr... Možná má něco i Broďan....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Toho Wágnera bych nebral moc vážně.....

Tady máš nějaké obr...
Obrázek
Obrázek
Obrázek

a tady něco s ocáskem ode mě:
Obrázek

a dřevěný potažený kůží:
Obrázek

Oba má v držení Broďan....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

deCarabas napsal:a este som sa zabudol opytat aj na ten hak. bol medzi nim a 15kovym hakom rozdiel?
paja: konstrukcia tulca, respektive vaku by mohla byt takato? pripadne dno by som urobil z dvojitej alebo hrubsej koze?
Takovéto háky se vyskytují i v 15. stol. Zde na obr. z r. 1463:
Obrázek

Originál z 15. stol. z hradu Landštejn:
Obrázek

Obvyklé typy toulců, tedy i ty charakteru koženého vaku:
Obrázek

Pappi už léta (a ke své spokojenosti) používá kožený pytlovitý toulec, kde je pouze horní část (hrdlo) z dvojité kůže, jinak je to pytel s vnitřním švem:
Obrázek

----------------------- sob led 31, 2009 5:54 pm ---------------------
Pája1111 napsal:Oba má v držení Broďan....
Ano, ten první jsem koupil od Páji a ten druhý mi přinesl Ježíšek za to, že jsem byl celý rok hodný.
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Střelecká rukavice pro střílení ze silných luků. Materiál kozinka,červený samet(podšívka) a jemná teletinka na vyztužení prstů.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Pappi
Hlad
Hlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pappi »

Pája1111 napsal:Používali i různé vaky, jen je problém s tou měkkou kůží. Ty šipky ti to brzo rozpíchají jako cedník!
Pájo, ale ty šipky se kladly hrotem nahoru, že? A tak by to nemělo vadit. Mám dva toulce jeden dřevěný potažený kůží, ( rozhodně ne tak pěkný jako od tebe-The komplimento) a druhý celokožený a nemám s ním problém. Asi také bude záležet na použité kůži.
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dří­v, dokud nebudou pověšeni.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Pappi:Na některých vyobrazeních jsou šipky dány hrotem dolů.A ne každému vyhovuje dávat je hrotem vzhůru....
Samozřejmě záleží na použitém materiálu. Asi nejlepší je dát hroty nahoru, žádné poškození toulce nehrozí a všichni jsou spokojeni ;)
Pappi
Hlad
Hlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pappi »

Pája1111 napsal:Pappi:Na některých vyobrazeních jsou šipky dány hrotem dolů.A ne každému vyhovuje dávat je hrotem vzhůru....
Samozřejmě záleží na použitém materiálu. Asi nejlepší je dát hroty nahoru, žádné poškození toulce nehrozí a všichni jsou spokojeni ;)
Upřímě řečeno jsem ten případ ještě neviděl, ale tím nechci tvrdit, že to není pravda. Pro ukládání šipek vzhůru hrotem hovoří již samotný tvar toulců, který se vždy v jeho dolní části rozšiřuje, alespoň ve většině případů a tím umožňuje naskládat do něho větší počet šipek. V případě, že bude toulec rovný tak těch šipek tam moc nedáme, protože tomu budou zabraňovat letky jenž jsou u šipek do kuše většinou dřevěné či lisované z hověziny a tudíž také tvrdé jak to dřevo. Dalším faktem je, že střelec v toulci nosil různé druhy šipek osazené hroty jenž byly určené pro různé cíle a tak mohl již na první pohled vidět pro jakou munici sahá, např. tzv. jelito určené zejméma na koně či panzerstecher na oděnce a pod.. Zajímalo by mě jak bylo nošení munice řešené u luků, zejména ten aktuální výběr šípů. Byly např. nějak označené?
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dří­v, dokud nebudou pověšeni.
Kain
přirozený pluralista
přirozený pluralista

Příspěvek od Kain »

Avaři a Maďaři RS běžně v přesýpacích hodinách, prý aby poznali, které šípy jsou dláta na koně, které na lidi...
"Všude je základním krokem vyjít ke kořenům své krajiny, svého etnika, svého dědictví. To není žádný nacionalismus, to je přirozený pluralismus, ve kterém vyrůstal druh homo sapiens sapiens." Egon Bondy
Drak
Dietolog
Dietolog
Místo/Bydliště: Myjava, SK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drak »

Naposledy upravil(a) Drak dne 03 Bře 2009, 23:58, celkem upraveno 1 x.
Drak
Drak
Dietolog
Dietolog
Místo/Bydliště: Myjava, SK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drak »

Dnes jsem vyzkoušel stříhání brků pomocí lepící pásky. Celé brko rovně nalepíte na pásku, a pak můžete stříhat jak chcete.
Brko je krásně rovně střižené, a je to rychlé a jednoduché.

----------------------- pát bře 06, 2009 12:17 am ---------------------

http://mozolicm.sweb.cz/IMG_0127.JPG

Délka 10cm. Váha nezjišťována.
Drak
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

deCarabas,
v chovateľských potrebách predávavú hračku pre psa zo surovej kože, taký uzol asi za 3 eurá.
Stačí to na noc namočiť do vody potom nechať vysušiť zlisované medzi nejaké dosky aby vyschla rovná. Potom vystrihnúť stabilizačné krídelká. Dá sa to strihať pevnejšími nožnicami.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

DeCarabas: Ta křidélka bych dělal větší a rozhodně bych je nevázal.Ze surové kůže jsou asi nejlepší,ale husí,nebo krocaní stačí též.Pergamen je také doložený.....

----------------------- pon bře 23, 2009 8:51 pm ---------------------

Teď jsem dodělal doplněk pro Hawka. Dekl si teda vybrousil z parohu sám, já jsem jenom dobastlil ten zbytek...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

De Carabas, šipky máš pěkné. Oni se najdou i takovéhle, co do velikosti letek, ale když tu letku uděláš tak 2X větší - delší tak to létá mnohem déle. Na stránkách curie vítkov uprostřed stránky o kuších je šipka co jsem dělal a to plchtí k cíli jak model větroně.

Pája - uáááá chci kapsičku! :badgrin: Můžeš tam Pájo místo těch uzlů provlíknout jednu slabší kontinuální tkaničku?

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
deCarabas

Příspěvek od deCarabas »

hawkwind: 2x vacsie?? :shock: toto som robil podla Odev a zbroj vojaka ve stredoveku, myslim tie papierove. Ale fakt je, ze letky som robil skor, ako mi dosli hroty sipiek a tie mi dost natiahli celkovu dlzku sipky.
Muž může být šťasten s kteroukoli ženou, pokud ji nemiluje.(Oscar Wilde)

Je-li některá žena věrna svému muži, je to ze zlomyslnosti k tomu třetímu. (Oscar Wilde)
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

No výšku té letky zhruba stejnou, ale dvakrát delší podle dříku.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”