Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Ty poslední luky jsem tileroval pomocí kladky a už tím způsobem jak píšeš, jen na okamžik popotáhnout abych zjistil co dál. Samozřejmě také používám na měření závěsnou (pěkně drahou) váhu. Možná dělám dojem nějákého barbara ale není tomu zas tak. Taky jsem se celkem přísně držel těch Mary Rose dimensions from Kooi's data z Paleoplanet fora, akorát jsem procentuálně přidal vzhledem k ne-kvalitě mého materiálu. U tohoto luku by to mělo být celkem v pořádku. Opět díky za rady.
Zdar Deadguy, ten poslední luk vypadá dobře, ale taky záleží jak vypadají ty tapery.
Na posledním luku se zdá být dřevo docela husté, je tvoje nebo kupované?
Kolik ti luky střílí? .... a neboj se, střílení 2-3x týdně je snad nejvíc v republice v tomto WB zaměření.
A co ta fotka u nicku? Tady moc ženských nechodí, nechceš si tam hodit aspoň foto s lukem.
Na posledním luku se zdá být dřevo docela husté, je tvoje nebo kupované?
Kolik ti luky střílí? .... a neboj se, střílení 2-3x týdně je snad nejvíc v republice v tomto WB zaměření.
A co ta fotka u nicku? Tady moc ženských nechodí, nechceš si tam hodit aspoň foto s lukem.
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Zdarec Deadguy, tož tě tady také vítám.... Kaša kecá, 2-3x týdně nás chodí střílet víc, jen on je pozadu
Luky dobrý, teda hlavně ten poslední. Jsem zvědavý, jaké budou ty dlaší....
Luky dobrý, teda hlavně ten poslední. Jsem zvědavý, jaké budou ty dlaší....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Děkuji za přivítání. Jak víte že jsem na holky?
Ok, dneska se blejsknu oblečen a s lukem. No, k lukům tedy. To dřevo je samozřejmě vypůjčené z parku a nevím, vybral jsem na foto záměrné část, kde vlakna vypadají hustě, jinak je to nic moc. Narozdíl od dřívějška vážně uvažuju že obětuju těch několik tisíc a objednám konečně pořádný hardware. Ten poslední luk váží kilo a čtvrt, ale na libráži to znát není a už se mi do dalších podobných nechce. Na druhou stranu, moje zkušenosti a počet vyrobených luků si snad nezaslouží ještě ani ten parkový tis. Kolik to střílí? Když jsem zdráv a můžu se dotoho opřít tak jsem dal dětským karbonem hodně
Měřeno měřickým kolečkem
Vím, tady se to nebere, ten karbon, takže zároveň se táži: od koho mám koupit ty pravé BLBS střely?
- Pája1111

Tak jedna možnost je si ty BLBS šípy udělat podle návodu ( je tady také ) a nebo oslovit někoho na tomto fóru. Třebas Jardu, Kašu, Draka, nebo mě, ale jsou tady i další, kdo ty šípy umí udělat....
Pořádný hardware tady minulý týden nabízel Jarda.... It. Tis 120# za 500 Liber.... Ale myslím, že už je zamluvený....
S tím parkovým tisem je to na pikaču, většinou ředina. Já jsem měl štěstí, že jsem objevil sice parkový, ale dost hustý na silný luk, i když o pár metrů vedle kácený už stál za ho....
Pořádný hardware tady minulý týden nabízel Jarda.... It. Tis 120# za 500 Liber.... Ale myslím, že už je zamluvený....
S tím parkovým tisem je to na pikaču, většinou ředina. Já jsem měl štěstí, že jsem objevil sice parkový, ale dost hustý na silný luk, i když o pár metrů vedle kácený už stál za ho....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Mám tisový klacek, který je na jedné straně mírně do reflexu a na druhé je mírný deflex. Chci to trošku sladit než začnu tillerovat. Jak to mám provést? Horkovzdušná pistole za sucha, nebo pára? Ta pára se mi moc nelíbí, připadá mi, že vytlačí ze dřeva jeho kouzlo
Nebo to nechat tak a tillerovat? Díky gentlemans.
- Pája1111

Pokud je to perfektně suché, jde to suchým teplem. Jinak párou to jde velice dobře, změkne to jak žvýkačka.
Šlo by tu tyč i tilerovat jak je, ale tam budeš z jednoho ramena ubírat tak dlouho, až bude luk váhově dost rozhozený. Potom se ti ten reflex ztratí při tilerování, nebo po pár výstřelech a to zeslabené rameno půjde do kelu.
Já bych to nahřál a zvedl alespoň trošku do reflexu ( to deflexní rameno ) a pokud se to nepovede tolik, jako to druhé rameno, tak bych to reflexní trošku přiohnul zpátky, aby to bylo vyvážené prohnutí na obě strany.
Šlo by tu tyč i tilerovat jak je, ale tam budeš z jednoho ramena ubírat tak dlouho, až bude luk váhově dost rozhozený. Potom se ti ten reflex ztratí při tilerování, nebo po pár výstřelech a to zeslabené rameno půjde do kelu.
Já bych to nahřál a zvedl alespoň trošku do reflexu ( to deflexní rameno ) a pokud se to nepovede tolik, jako to druhé rameno, tak bych to reflexní trošku přiohnul zpátky, aby to bylo vyvážené prohnutí na obě strany.
Ok, tak nějak jsem si to představoval. Díky.
Ahoj.
Podobnou tyč mám teď taky rozpracovanou, ale chci se vás zeptat jestli je nutný to rovnat
i křivost zleva doprava. V jednom místě je to tak o 7 cm uhnutý bokem
Podobnou tyč mám teď taky rozpracovanou, ale chci se vás zeptat jestli je nutný to rovnat
i křivost zleva doprava. V jednom místě je to tak o 7 cm uhnutý bokem
Všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka . . .
- Pája1111

Důležité je, aby ti vyšel tracking, teda tětiva aby šla v ose luku v místě zakládání šípu. Popř. mírně doleva, pokud je to luk pro praváka.
Předozadní křivost je mnohem horší, než hadovitost do stran....
Takže rovnat ano, ale jen do té míry, aby ti vyšel tracking, jinak se ti bude luk vyvracet do strany.
Předozadní křivost je mnohem horší, než hadovitost do stran....
Takže rovnat ano, ale jen do té míry, aby ti vyšel tracking, jinak se ti bude luk vyvracet do strany.
Zkusím dát foto, třeba to bude jasný hned, ale já si prostě nejsu jistej.
Je to první delší kousek tisu co zpracovávám, i když kvalita stojí za prd.
Z jednoho pohledu to vypadá docela v pohodě
Je to první delší kousek tisu co zpracovávám, i když kvalita stojí za prd.
Z jednoho pohledu to vypadá docela v pohodě
- Přílohy
-
- Tis-dřevo 004.jpg (223.57 KiB) Zobrazeno 5472 x
-
- Tis-dřevo 003.jpg (219.26 KiB) Zobrazeno 5472 x
- Pája1111

Tak tohle budeš muset rovnat, jinak z toho nebude luk! Nesnaž se to narovnat v jednom místě, ale na víc místech přihnout tak, aby ti tětiva šla středem. Vem si provázek a natáhni ho od jednoho konce k druhému a hned uvidíš, kam je střed tyče vychýlený a kam rovnat.
Ono to docela sedí - pokud uděláš to rameno co je blíž k fotáku spodní a doženeš špičky nastřed tím layoutem, tak to nebudeš muset pálit. (Praská to).
Jinak je vždycky výhodnější někde na rovné části lučiště přihnout protilehlou křivku, než se snažit narovnat nějakou která narostla (obzvlášt´tak krátkou jako máš ty). On oje to mín´námahy a menší stres pro to dřevo.
Jarda
Jinak je vždycky výhodnější někde na rovné části lučiště přihnout protilehlou křivku, než se snažit narovnat nějakou která narostla (obzvlášt´tak krátkou jako máš ty). On oje to mín´námahy a menší stres pro to dřevo.
Jarda
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Dík za rady. Sice už sem tis rovnal, ale moc do toho hrabat nechcu, ať mi to nepopraská.
Copak je to ten layout?
A nevadí, když to spodní rameno bude z vrchní části kmínku? Je tam docela málo jádrovýho
dřeva, tak sem chtěl na to spodní rameno, který by mělo být asi silnější, nechat spíš tu lepší část.
Stejně musím sundat aspoň tři letokruhy běli, která je dost tlustá
Copak je to ten layout?
A nevadí, když to spodní rameno bude z vrchní části kmínku? Je tam docela málo jádrovýho
dřeva, tak sem chtěl na to spodní rameno, který by mělo být asi silnější, nechat spíš tu lepší část.
Stejně musím sundat aspoň tři letokruhy běli, která je dost tlustá
U vikingských luků a luků z období stěhování národů je většinou spodek té uříznuté tyče pak horní rameno.
Neptejte se mě proč, taky je možnost, že jim to bylo jedno.
J.
Neptejte se mě proč, taky je možnost, že jim to bylo jedno.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?