Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky
Zdarec, tak jsem stvoril konecne chranic predlokti. Rozmer 12x10cm, material teletina 3-3.5mm. Prezka je origos mnou vykopany
. Poradite nekdo, jakym zpusobem se vyhlazuji/zacistuji ty otrepany hrany?
- Přílohy
-
- DSC00113.JPG (53.05 KiB) Zobrazeno 5521 x
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Hrana se ořízne kozí nožkou, potom ji zatřeš řídkým šelakem a zahladíš pomocí vyleštěné kosti, nebo dřeva.
Když nemáš kozí nožku lze to udělat skalpelem, nebo ostrým nožíkem, když nemáš šelak, nařeď si trošku disperzního lepidla, když není kost ani dřevo....není ti pomoci
Když nemáš kozí nožku lze to udělat skalpelem, nebo ostrým nožíkem, když nemáš šelak, nařeď si trošku disperzního lepidla, když není kost ani dřevo....není ti pomoci
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Tvar a velikost peří je kapitola sama o sobě. Obojí se odvíjí od velikosti a váhy šípu. Hodně se poslední dobou prodává třeba tvar peří tvaru "shield" nebo "parabolic" v délce 3", 4" a 5". Jakou to má výšku přesně nevím, počítám tak 3/4". Čím delší, větší a těžší šípy, tím delší pera musíš mít, aby se ti šíp rychle srovnal. Koukni na předpis EWBS, jak velká brka jsou předepsaná pro velké šípy. Myslím, že do 70 liber 5" letkami nic nezkazíš.
Do terče ti stačí soustružené mosazné hroty z luky-sipy 14 Kč za kus. Mají velikosti 5/16", 11/32" a 23/64" a několik různých hmotností, určitě si vybereš.
Do terče ti stačí soustružené mosazné hroty z luky-sipy 14 Kč za kus. Mají velikosti 5/16", 11/32" a 23/64" a několik různých hmotností, určitě si vybereš.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Kdepak, lasky jednoduše postřílel konkurenci a došel si pro první cenu. 
Nová sada šípů pro Martina Bláhu (blue).
https://plus.google.com/u/0/photos/1177 ... 2409213809
Livery jsou jasanové 64-65g, BLBS standardy jsou olšové 57-58g a terčové jsou borové 11/32" ze zbytků s různým spinem 41-45g. Omotáno červeným lnem, 3x PUR lak na povrchu, hroty od laskyho.
Nová sada šípů pro Martina Bláhu (blue).
https://plus.google.com/u/0/photos/1177 ... 2409213809
Livery jsou jasanové 64-65g, BLBS standardy jsou olšové 57-58g a terčové jsou borové 11/32" ze zbytků s různým spinem 41-45g. Omotáno červeným lnem, 3x PUR lak na povrchu, hroty od laskyho.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Děkuju za pochvalu. Ty BLBS nevyšly váhově tak, jak jsem původně zamýšlel, dokonce jsem musel trošku líznout hrotům kornoutky na brusce, aby pěkně pasovaly, ale i tak je to velice pěkná sada. Snad budou také pěkně lítat, když pěkně vypadají. Omotávka na těch livery je taková trošku humpolácká, protože nit, kterou jsem na to použil při výrobě mockrát nastavovali a tak jsou tam taková tlustčí místa. To mne přivádí k dotazu - požíváte někdo lněné nitě od Sartoru? Mají v nabídce tři velikosti a já bych se chtěl zeptat, jak jsou na tom jejich nitě s kvalitou a pevností.
Teď se pokouším o výrobu tyčky podle nálezu šípu z Wesmister Abbey. K dispozici mám pouze tento obrázek z wabowwales:

Chtěl bych se zeptat těch, kteří byli na přednášce Marka Strattona, který svoji repliku nechával kolovat, jestli si nevzpomenete na dvě věci:
1. délku rohového zesílení tyčky - podle fotky originálu jsem se dopočítal asi 35mm.
2. jak je udělaný taper šípu - paralelních je pouze prvních 10" od hrotu a pak je taper až ke končíku na 5/16" jako je na obrázku a nebo je to jinak?
Pokud byste někdo měl obrázek z nějaké odborné publikace, byl bych velice vděčný.
Teď se pokouším o výrobu tyčky podle nálezu šípu z Wesmister Abbey. K dispozici mám pouze tento obrázek z wabowwales:

Chtěl bych se zeptat těch, kteří byli na přednášce Marka Strattona, který svoji repliku nechával kolovat, jestli si nevzpomenete na dvě věci:
1. délku rohového zesílení tyčky - podle fotky originálu jsem se dopočítal asi 35mm.
2. jak je udělaný taper šípu - paralelních je pouze prvních 10" od hrotu a pak je taper až ke končíku na 5/16" jako je na obrázku a nebo je to jinak?
Pokud byste někdo měl obrázek z nějaké odborné publikace, byl bych velice vděčný.
Můj první šíp podle nálezu z Westminster Abbey.
Tyčka je topolová, taperovaná podle originálu tzn. nejsilnější místo asi 14" od hrotu 11,2mm. Od tohoto místa se zužuje jak ke hrotu (11mm) tak ke končíku (originál 5/16", já mám asi 8,5mm), dlouhá na nátah 32" (nalezený je kratší, asi 28", ale podle všeho byl zlomený a znovu osazený hrotem). Prodloužil jsem pouze část šípu směrem ke hrotu. Celková váha je 49g, hrot má něco maličko přes 18g a je to jeden z prvních laskyho typů 16. Hrot by si zasloužil trošku ubrat kornoutek aby pěkně pasoval, protože je původně vyrobený na silnější tyčku, jak je vidět na detailu hrotu, ale to je dané tím, že jsem trošku pospíchal a nechtělo se mi ještě tahat hrot do práce na brusku.
Omotávka je zaklihovaná obarveným klihem a je to můj vůbec první pokus o něco takového, takže je to takové trošku ulepené. Pájova kvalita to prostě ještě není.
Omotávka tradičně červený len, peří krocan, zesílení končíku kravským rohem. To je kratší, asi jenom 38mm a dělal jsem ho podle detailu nálezu dopočítáním podle tloušťky tyčky. Tvar letek jsem volil tenhle tradiční proto, že se mi ze všech nejvíc líbí.
Povrchovou úpravu jsem nedělal žádnou, pouze jsem tyčku vyleštil sadou šmirglů až do zrnitosti 800.
https://plus.google.com/photos/11778578 ... 7973484929
Letové vlastnosti zatím netestovány.
---
Včera jsem byl střílet a zároveň jsem vyzkoušel tenhle šíp. Při porovnání s BLBS šípem, létal tento šíp o takových 10-15% dál (i přes to, že má hustou omotávku a delší letky) a díky tuhosti tyčky, kterou bych od tak lehké tyčky rozhodně nečekal také výrazně vlevo, takových 10-20 kroků od hlavní skupiny šípů.
Tyčka je topolová, taperovaná podle originálu tzn. nejsilnější místo asi 14" od hrotu 11,2mm. Od tohoto místa se zužuje jak ke hrotu (11mm) tak ke končíku (originál 5/16", já mám asi 8,5mm), dlouhá na nátah 32" (nalezený je kratší, asi 28", ale podle všeho byl zlomený a znovu osazený hrotem). Prodloužil jsem pouze část šípu směrem ke hrotu. Celková váha je 49g, hrot má něco maličko přes 18g a je to jeden z prvních laskyho typů 16. Hrot by si zasloužil trošku ubrat kornoutek aby pěkně pasoval, protože je původně vyrobený na silnější tyčku, jak je vidět na detailu hrotu, ale to je dané tím, že jsem trošku pospíchal a nechtělo se mi ještě tahat hrot do práce na brusku.
Omotávka je zaklihovaná obarveným klihem a je to můj vůbec první pokus o něco takového, takže je to takové trošku ulepené. Pájova kvalita to prostě ještě není.
Omotávka tradičně červený len, peří krocan, zesílení končíku kravským rohem. To je kratší, asi jenom 38mm a dělal jsem ho podle detailu nálezu dopočítáním podle tloušťky tyčky. Tvar letek jsem volil tenhle tradiční proto, že se mi ze všech nejvíc líbí.
Povrchovou úpravu jsem nedělal žádnou, pouze jsem tyčku vyleštil sadou šmirglů až do zrnitosti 800.
https://plus.google.com/photos/11778578 ... 7973484929
Letové vlastnosti zatím netestovány.
---
Včera jsem byl střílet a zároveň jsem vyzkoušel tenhle šíp. Při porovnání s BLBS šípem, létal tento šíp o takových 10-15% dál (i přes to, že má hustou omotávku a delší letky) a díky tuhosti tyčky, kterou bych od tak lehké tyčky rozhodně nečekal také výrazně vlevo, takových 10-20 kroků od hlavní skupiny šípů.
Head: type 16 long barbed head
Fletchings: 6.5" long
Shaft: 33" bobtail shaft. 1/2" to 3/8" at nock.
Nock: 1/8" wide by 1/2" deep, reinforced by binding only
Tenhle popis patri k nejakymu novejsimu nalezu kompletniho sipu z konce 15. stoleti. Obrazek ani lokalita neni, jen informace. Neslyseli/nevideli jste to?
Fletchings: 6.5" long
Shaft: 33" bobtail shaft. 1/2" to 3/8" at nock.
Nock: 1/8" wide by 1/2" deep, reinforced by binding only
Tenhle popis patri k nejakymu novejsimu nalezu kompletniho sipu z konce 15. stoleti. Obrazek ani lokalita neni, jen informace. Neslyseli/nevideli jste to?
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
blue odkial mas tu informaciu? neda sa tam spytat? na obrazok?
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
To je rozhodně zajímavá novinka. Už se těším na další podrobnosti. Zajímavé je to zpevnění končíku pouhým omotáním.
Jak moc je znamy tenhle zpusob noseni sipu? Udajne je to z nejakyho manuscriptu z 15. st.
- Přílohy
-
- sipy na opasku.jpg (56.27 KiB) Zobrazeno 6919 x
download/file.php?id=3092
Tohle je tomu trochu podobné. Ve vláknu s iluminacemi najdeš minimálně ještě jeden nebo dva s podobným vyobrazením.
Tohle je tomu trochu podobné. Ve vláknu s iluminacemi najdeš minimálně ještě jeden nebo dva s podobným vyobrazením.
Ahoj, kdysi jsem řešil v badatelském kroužku lukostřelecký toulec. No a konečně jsem ho dodělal
Jasně není to podle žádného nálezu ani obrazu. Prostě se chci jen pochlubit svojí prací
Jinak ten toulec je pro kluka, který se byl na Vás podívat na posledních Medlánkách (dlouhý vlasy, blonďák
), tak na něj buďte prosím hodní 
- Přílohy
-
- toulec.jpg (240.21 KiB) Zobrazeno 6783 x
- lasky
uzdil pekna praca, nemoze byt vsetko len podla nalezu, podla mna dobre spravene, a pekne inspirovane tym co mame a tym co vieme... dufam ze si dal do dna tulca hrubu kozu alebo drevo, bodkiny tam vedia robit sarapatu.
Děkuji za pochvalu, cením si toho.
Na dně toulce jsou dvě vrstvy 3mm kůže napuštěné včelím voskem.
Na dně toulce jsou dvě vrstvy 3mm kůže napuštěné včelím voskem.
- lasky
pre seba mam tieto veci ,natepniky maju su inspirovane tvarom z mary rose, pracka s levom je anglicka kupena na outfite cakal som na nu asi pol roka, datovana na 14 storocie anglicko, druha pracka je podla nalezov z mojho okolia, tulec je kozenny, kosostvorce som vyrazal do mokrej koze, inspirovane nejakou iluminaciou zo 14 storocia, v tulci je drevenna vlozka ale je to pohladovo cele z koze, potom som tulec este formoval na mokrom piesku...istotne chcem este robit ten druhy zo surovky kde trcia hroty nahor, alebo mi niekto spravi... ma to cas...mam sipov hadam 100 a zle sa mi to prenasa a skladuje, este mam v plane jednu truhlicku na sipy, som sem postoval nalez,taka zelena bednicka na kusove sipky, tak si spravim na lukove.. prikladam stojan na luk a sipy, zatial posledny vyvinuty typ
- Přílohy
-
- 1175695_10201801298293720_1209352763_n.jpg (142.2 KiB) Zobrazeno 7397 x
-
- 199956_1943026974921_5502400_n.jpg (97.41 KiB) Zobrazeno 7397 x
-
- 199265_1943027374931_2702754_n.jpg (101.57 KiB) Zobrazeno 7397 x
-
- 196876_1943027134925_2269345_n.jpg (105.82 KiB) Zobrazeno 7397 x
-
- 188474_1943027574936_5932199_n.jpg (56.89 KiB) Zobrazeno 7397 x
-
- 185693_1899480566288_2709193_n.jpg (131.68 KiB) Zobrazeno 7397 x
-
- 183770_1899481286306_8138767_n.jpg (131.3 KiB) Zobrazeno 7397 x
-
- 180863_1899484206379_7077527_n.jpg (63.63 KiB) Zobrazeno 7397 x