Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Nechaj to takto. Myslím,že je to úspešný projekt. Ak vydrží a pri tom ešte bude strielať je to ok.
Ok nechám to tak, když pominu tu ne-symetrii tak je to asi nejlepší kus dřeva co teď mám, dobrá hustota, bez viditelných vad, jen malé součky a minimální prasklinky po sušení. Ještě ho nechám pár dní na radiátoru a pak ho dotilleruju.Snad přežije posledně jmenovanou proceduru v mrazivém počasí 
Tak n radiátor bych to teda nedával.
J.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
ani při mírné teplotě? v dílně se moc netopí
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Tis jsem takhle zkusil dosušit jednou a udělaly se mi tam pěkné trhlinky,ale dokonce i uvnitř, takže mi vylezly až jsem to začal oškrabávat.... Dej to někam do kouta, kde je sucho, ale ne moc teplo....to bude stačit. Na mrazu bych netileroval, zvlášť když to vytáhneš z tepla ven...
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
ja by som teda narozdiel od ostatných skúsil vyrovnať aspoň trochu tu vlnu dopredu. Bude sa to lepšie tilerovať.
Tak do boku vyhnuté klacky majú tendenciu sa krútiť a praskať zo strán. Ale to by som musel vidieť naživo.
Tak do boku vyhnuté klacky majú tendenciu sa krútiť a praskať zo strán. Ale to by som musel vidieť naživo.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
chtěl jsem to tak udělat ale muselo by se to nejdřív brutálně ohnout v suku na jednu stranu a pak stejně brutálně na druhou. Jinak to nejde
- Přílohy
-
- Bez názvu.jpg (2.8 KiB) Zobrazeno 5855 x
když jsem si prohlížel to místo, které vím že na tom mém granátu vybuchlo nejdřív, zjistil jsem, že je to místo kde je jasně nejtenší vrstva sapwood, bez mého zásahu, tak jak to narostlo. Jasně, bouchlo to asi tím prochladnutím, ale, myslím že kdyby mělo dřevo více této elastické složky
tak by byl luk houževnatější... je to tak?
- Pája1111

To si nemyslím.... Je dobré nechat jen tenkou vrstvu bělového dřeva. Tisový luk jde udělat i bez sapwood. Většinou je právě problém, že je na luku moc běli, ta je jenom jako tahová složka, srdcem luku je jádro. Nechávám na tisu jen asi 4mm běli, teda když to jde, někdy je to tak prorostlé, že prostě tenkou vrstvu neuděláš a nebo ti nezbude dost jádra... Chce to kompromis.
Ale platí, že čím méně běli, tím je luk lepší a lépe střílí.
Ale platí, že čím méně běli, tím je luk lepší a lépe střílí.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Zdravím vás, mistři lukaři =)
Chtěl bych si vyrobit první luk, něco jsem si tu přečetl, pro začátek asi použiju tady už několikrát zmiňovaný návod z Woodcraftu. A mám ještě pár otázek (ono jich časem přibude
).
Jako dřevo jsem si vybral bez černý - jak silný kus byste mi doporučili ufiknout a jak to pak sušit. S kůrou, nebo bez ní? Případně každou radu k bezu uvítám.
A tětiva, jako nejpohodlnější a zároveň nejdostupnější materiál se mi na výrobu jeví lněná dratev. Tady jsem si nějaké našel, ale kterou by bylo vhodné vybrat? Vyrábět budu vlámskou tětivu, na kterou jsem našel návod na Lukostřelec.cz.
Děkuju =)
Chtěl bych si vyrobit první luk, něco jsem si tu přečetl, pro začátek asi použiju tady už několikrát zmiňovaný návod z Woodcraftu. A mám ještě pár otázek (ono jich časem přibude
Jako dřevo jsem si vybral bez černý - jak silný kus byste mi doporučili ufiknout a jak to pak sušit. S kůrou, nebo bez ní? Případně každou radu k bezu uvítám.
A tětiva, jako nejpohodlnější a zároveň nejdostupnější materiál se mi na výrobu jeví lněná dratev. Tady jsem si nějaké našel, ale kterou by bylo vhodné vybrat? Vyrábět budu vlámskou tětivu, na kterou jsem našel návod na Lukostřelec.cz.
Děkuju =)
Člověk může udělat cokoliv, ale měl by být připraven nést následky svých činů.
Na fóre lukostrelec.cz je téma luky-bezový luk.
Priemer kmínku je lepší vetší pre plochší chrbát luku. 6-10 cm sa už dá použiť.
http://img.janforman.com/DSC014101zvi.JPG
Priemer kmínku je lepší vetší pre plochší chrbát luku. 6-10 cm sa už dá použiť.
http://img.janforman.com/DSC014101zvi.JPG
- Přílohy
-
- bez.jpg (160.4 KiB) Zobrazeno 5705 x
- Pája1111

Jde i o sílu luku, podle tohop bych vybíral tu dratev. I když na začátek by pro tebe bylo asi lepší se s někým domluvit, aby ti udělal tětivu z FF, nebo na slabší luk z B50.... Pokud si přesto budeš vybírat tu dratev, tak vol tenší, abys měl v tětivě co nejvíce pramenů....Valerius napsal:Zdravím vás, mistři lukaři =)
Chtěl bych si vyrobit první luk, něco jsem si tu přečetl, pro začátek asi použiju tady už několikrát zmiňovaný návod z Woodcraftu. A mám ještě pár otázek (ono jich časem přibude).
Děkuju =)
Luk chceš dělat plochý, nebo LB, nebo jaký??? Čím silnější kmínek, tím plošší záda luku dostaneš, což je pro tahovou stranu luku lepší.
-
Petr
- SHŠ: Tradiční lukostřelba Olomouc
- Místo/Bydliště: Olomouc
Zdravím všechny na tomto foru. Prosím o radu ohledně přípravy rohoviny na končíky a overlaye. Doposud jsem vždy získal už čistou rohovinu a s vyvařováním nemám žádné zkušenosti. O víkendu si dovezu surové strhnuté rohy, chystám se to vařit venku v butaru ve vodě s octem (???). Vzhledem k avizovanému smradu a špatné dostupnosti suroviny (alespoň pro mne) bych to rád absolvoval s úspěchem napoprvé. Nevím jak dlouho, kolikrát měnit vodu a jestli tomu ten ocet případně sůl neublíží.
Druhá prosba se týká výroby rohovinových končíků na luku. dosud jsem měl k dispozici jen destičky a dělal jsem jen overlaye (jen pro efekt, dělám jen slabé luky). Tápu v tom jak vrtat roh a ořezat konus na špičkách luku (jestli v ose rohu/luku, nebo v nějakém úhlu k backu luku).
Děkuji za pomoc
Petr - Olomouc
Druhá prosba se týká výroby rohovinových končíků na luku. dosud jsem měl k dispozici jen destičky a dělal jsem jen overlaye (jen pro efekt, dělám jen slabé luky). Tápu v tom jak vrtat roh a ořezat konus na špičkách luku (jestli v ose rohu/luku, nebo v nějakém úhlu k backu luku).
Děkuji za pomoc
Petr - Olomouc
- Pája1111

Nějaké obr. končíků jsou i tady viewtopic.php?f=56&t=302&start=360
Pokud budeš mít celé rohy a potřebuješ pouze rohovinu na špičky k luku, nejdříve to odřež, potom to chvilku povař, abys to odmastil. Nic k tomu nepřidávej, potřebuješ to jen trochu očistit, než s tím budeš dělat.
Na výrobu končíků budeš potřebovat vrták do dřeva zabroušený do špice, aby dělal kuželovou díru. Já dělám končíky nahotovo v ruce a na luk je osazuji až hotové ( jen bez drážky, tu dělám až na luku )
Tvarů je celá řada, jen si vybrat..... Lepím je epoxydem, nebo klidně i vteřinovým lepidlem.
Na závěr doleštím drážku pro tětivu špagátem opatlaným brusnou pastou....
Vrtání nejde osou, ani následný kužel na luku není v ose.
Pokud budeš mít celé rohy a potřebuješ pouze rohovinu na špičky k luku, nejdříve to odřež, potom to chvilku povař, abys to odmastil. Nic k tomu nepřidávej, potřebuješ to jen trochu očistit, než s tím budeš dělat.
Na výrobu končíků budeš potřebovat vrták do dřeva zabroušený do špice, aby dělal kuželovou díru. Já dělám končíky nahotovo v ruce a na luk je osazuji až hotové ( jen bez drážky, tu dělám až na luku )
Tvarů je celá řada, jen si vybrat..... Lepím je epoxydem, nebo klidně i vteřinovým lepidlem.
Na závěr doleštím drážku pro tětivu špagátem opatlaným brusnou pastou....
Vrtání nejde osou, ani následný kužel na luku není v ose.
-
Petr
- SHŠ: Tradiční lukostřelba Olomouc
- Místo/Bydliště: Olomouc
dík, doplním to.
rohy budu mít celé, ale zbytek bych chtěl taky v budoucnu použít (končíky šípů, overlays, nátepník...).
u vaření mi šlo o to jestli pro jistotu jen ve vodě, nebo můžu použít ten ocet a sůl.
vrták a ořezávátko na konus mám nachystané, tam jsemm bezradný ve věci toho úhlu sesazení.

rohy budu mít celé, ale zbytek bych chtěl taky v budoucnu použít (končíky šípů, overlays, nátepník...).
u vaření mi šlo o to jestli pro jistotu jen ve vodě, nebo můžu použít ten ocet a sůl.
vrták a ořezávátko na konus mám nachystané, tam jsemm bezradný ve věci toho úhlu sesazení.