Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!
Dobře děkuji za okomentování a rady pokusím se vyfotit lepší fotku a lepší tyč třeba to pomůže
potřeboval bych lepši foťák, ale to samosebou to nezlepší kvalitu dřeva. A na tu běl se vhrnu hned zítra. 
- Johan
- SHŠ: Kestřanské manství
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Právě jsem zachránil prořezávačům z podmotorovky 150cm dlouhou štangli hlohu prům.5cm. Není to moc, ale na hloh?
Samozřjemě je mokrá a na 30cm lehce ohnutá. Vaší šedesátistránkovou diskuzi jsem ještě nestačil dočíst.
Co s tím dřevem mám udělat? Sušit v kůře, nebo bez? Můžu to v rámci sušení zafixovat do rovna?
Samozřjemě je mokrá a na 30cm lehce ohnutá. Vaší šedesátistránkovou diskuzi jsem ještě nestačil dočíst.
Co s tím dřevem mám udělat? Sušit v kůře, nebo bez? Můžu to v rámci sušení zafixovat do rovna?
Zatrieť konce lakom alebo vode odolným lepidlom. Ja suším v kôre. Na rovnanie je to podľa mňa moc hrubé; rovnať to môžeš aj potom, ako to odkôruješ, ešte to bude mokré dosť na to, aby sa to dalo tvarovať. Na luk krátke, keď zoženieš ešte jeden taký, môžeš si urobiť bileťák.
hloh veľmi rád praská, kôru určite nedávať dolu, konce zatrieť,
neviem či by bolo vhodné ho rezať pred usušením, mám skúsenosti že drevo sa pokrúti do špirály
drevo sa dá pomerne ľahko rovnať suchým teplom, občas môže prasknúť pri rovnaní
neviem či by bolo vhodné ho rezať pred usušením, mám skúsenosti že drevo sa pokrúti do špirály
drevo sa dá pomerne ľahko rovnať suchým teplom, občas môže prasknúť pri rovnaní
Když už je debata o tom zatírání konců - nedávno jsem ukazoval jednomu svému známému (starý pán přes 80 let) jak suším dřevo na šípy a on říkal, že dřív se také dělalo to, že se ta čela zatřela lepidlem a zalepila papírem. To prý proti popraskání hodně pomáhalo. Nesetkal jste se s tím někdo?
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Ano, setkal, jak u truhláře, tak mi to doporučoval Hawkind.
- Johan
- Kontaktovat uživatele:
--------------------------markus napsal:Zatrieť konce lakom alebo vode odolným lepidlom. Ja suším v kôre. Na rovnanie je to podľa mňa moc hrubé; rovnať to môžeš aj potom, ako to odkôruješ, ešte to bude mokré dosť na to, aby sa to dalo tvarovať. Na luk krátke, keď zoženieš ešte jeden taký, môžeš si urobiť bileťák.
Vím, že to je krátké, ale nebude trvat dlouho a doroste mi do toho dřeva synek.
Myslel jsem si že, ořezají jen pár větví, jako na ostatních stromech, ale když jsem šel potom znova kolem, už tam ten strom nebyl vůbec.
Jsem se nezeptal. Škoda, bylo jich nahoře pár dalších.
Chyba, mal si ich predbehnúť
, je to excelentné drevo. Zatiaľ čo som s ním robil, perfektne drží reflex, a to je to krátke ( 192 cm ) na silu cez 100 lb ...
- Johan
- Kontaktovat uživatele:
-----------------markus napsal:Chyba, mal si ich predbehnúť, je to excelentné drevo. Zatiaľ čo som s ním robil, perfektne drží reflex, a to je to krátke ( 192 cm ) na silu cez 100 lb ...
No jo, když ono je to ve městě na ulici. Tak 4metry začínala koruna. Až když to řezali, tak mi došlo co to tam roste. Musel to být starý strom. Ještě je tam jeden, ale ten už tak rovné nemá. Možná na bileťák, ale já tam nepolezu.
- Johan
- Kontaktovat uživatele:
Teď jsem nedávno četl nějakou zmíňku o pámelníku. Ale nevím kde a v jaké souvislosti.
Je možné, že tady? Jaké to je dřevo?
Je možné, že tady? Jaké to je dřevo?
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
Pámelník je keř s poměrně tenkými haluzemi... Na luky to rozhodně není, má to v těch tenkých větvích i docela velkou dužinu, takže materiálu tam moc není....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
- Johan
- Kontaktovat uživatele:
-------------------Pája1111 napsal:Pámelník je keř s poměrně tenkými haluzemi... Na luky to rozhodně není, má to v těch tenkých větvích i docela velkou dužinu, takže materiálu tam moc není....
To jsem si myslel taky, dokud jsem tu v Brně napotkal staré pámelníky. Proto se ptám.
Nechci zbytečně experimentovat.
Prokousavam se tu příspěvky a nevim jestli jsem to jen prehledl, ale chtěl jsem se zaptak jake drevo u nas se nejlepe hodi na flatbow. Cetl jsem ze lze udelat z akatu. Tech tu mam mnoho pak jasanu. Dekuju
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
Klidně ten akát, je na flatbow z běžně dostupných dřev výborný.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Dobre zacal jsem jeden nahrubo opracovavat. 170cm na 5cm sirka ramene. Jen by me zajimalo jak poznam kvalitni akat ja ho kacel protoze byl vcelku rovny a pekny prumer. A co je tak krysalizace dreva bo co jsem to cetl u toho akatu v herbari.