Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Miten

Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Příspěvek od Miten »

Aha, díky moc za info. A jen takový blbý dotaz, jak dlouho necháváte dřevo schnout?
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

To je různé, podle podmínek okolí a podle tloušťky dřeva. Obecně platí, zatřít konce proti popraskání lepidlem, lakem nebo barvou a dát na stinné a suché místo.
Po cca dvou měsících ( v závyslosti na tom, kdy bylo dřevo káceno a kolik v sobě mělo vody ) lze tyč opracovat na hrubý polotovar tvaru luku a dosušit doma, nebo v autě.
Ale je to všechno hodně variabilní proces, chce si to spíše sám odladit. Může se ti stát, že ti první kusy popraskají, pokroutí se atd....
Pokud člověk nespěchá, je to ideál. Necháš prostě dřevo sušit rok, dva a je to v naprosté pohodě ( i tak ti může popraskat :badgrin: )
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Miten

Příspěvek od Miten »

Aha, díky díky. Já právě ten svůj tisák uřízl v prosinci a dá se říct, že jsem to udělal jak si mi to popsal ty (čistě náhodou :D ). Takže díky moc za užitečné rady! Doufám že brzy najdu další větev, chtěl bych ted zkusit jasan. Nějaké důležité věci k jasanovému dřevu?
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Stačí jen zatřít konce. Jasan se dobře suší, ani moc nepraská.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

Tak konečně mám pštrosí šlachy achilovky v délce cca 40cm je to vpohodě délka nebo je to málo? Jsou evidentně vyřezané jen sušené= značka ideál. Jak zpracovávat šlachu, čím rozbíjet na vlákna aby se mi to nepotrhalo? Čím to odmastit jen po ohmatu je cítit mastnota (Acetonem? neporuší to nějak samotný vlákna). Díky za rady.

https://picasaweb.google.com/1147249726 ... 0632465394
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Já jsem se šlachou dělal jenom coby s nití, takže ti můžu poradit pouze s tím rozbíjením - velké kladivo nebo paličku a poklepávat rovnoměrně po celé délce tak dlouho, až začne bělat a rozpadat se na jednotlivá vlákna. Důležité je tlouct plochou na ploše, hranou si to můžeš snadno přeseknout. Pak to musíš rozčesat - kovový hřeben nebo kus dřeva s hřebíky a pěkně od kraje rozčesávat.
Když si projdeš youtube, najdeš tam několik videí o zpracování šlach nebo výrobě korejských a tureckých luků, kde je tenhle proces dobře vidět.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

jj už je zpracovávám, je normální že ty šlachy smrdí psinkou?
Palpatine

Příspěvek od Palpatine »

když budu chtít kácet akátový dřevo pro budoucí luk, jakou minimální sílu by větev nebo kmen měl mít?
Nic nedělá věci nevyhnutelnějsí, než přesvědčení o jejich nevyhnutelnosti
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Dá se použít tak od 6cm v tenším místě, ale čím větší průměr kmene, tím lépe. U akátu bývá nejlepší kmen tak kolem 15-20cm v průměru.

Ještě doplním... Akát ber jen v případě, že chceš dělat plochý luk. Také pokud má být ten luk brán jako LH a ty si na to potrpíš, tak vem v potaz, že to není původní dřevina....
Jinak z akátu je dobré sundar všechnu běl až na jádro, nebo nechat jen jedno bělové léto bez poškození....
Palpatine

Příspěvek od Palpatine »

O jeho cizokrajném původu vím, luk sám dělat nebudu, jen bych pořídil dřevo pro výrobce, budou nám tu revitalizovat břeh u rybníka a tam jsou akáty co půjdou vykácet.
Takže kmen nebo větev hádám pokud možno co nejrovnější, a když z ní vyrůstají po boku větve to hádám asi taky nevadí, nebo vzít kus ze kterého bokem nic nevyrůstá?
Nic nedělá věci nevyhnutelnějsí, než přesvědčení o jejich nevyhnutelnosti
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Idál je rovný kus, bez suků, větví atd. Co nejširší léta a nejmíň běli. Důležitý je poměr tloušťky mezi pórovitou vrstvou a letním dřevem. Prostě co nejtenší pórovité vrstvy jsou žádoucí..
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Agátový luk sa robí z naštípaného kmeňa. Používa sa len tmavé jadrové drevo. Konár alebo tenký kmienok má málo jadrového dreva v priereze.
Ideálne naštiepať kmeň väčšieho priemeru na štvrtky až osminy a osekať beľ až na jadrové drevo.
Agát sa hodí iba na ploché luky lebo nemá velkú tlakovú elasticitu a pod tlakom sa bortí.
Arrand
SHŠ: externí Non-Sancti Olomouc

Příspěvek od Arrand »

Poslušně hlásím, že kdo by měl zájem o nějaké kravské rohy, dejte mi vědět :) mám kamaráda, co pojede příští pondělí odrohovávat celý chov.

Můžu vyměnit třeba za husí peří nebo tak :)
Naposledy upravil(a) Arrand dne 31 Kvě 2012, 09:38, celkem upraveno 1 x.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Arrand napsal:Poslušně hlásím, že kdo by měl zájem o nějaké kravské rohy, dejte mi vědět :) mám kamaráda, co pojede příští pondělí odrohovávat celý chov.
Vzal bych tak deset pěkných, plných špiček..... Jaká je cena?
Arrand
SHŠ: externí Non-Sancti Olomouc

Příspěvek od Arrand »

Pája1111 napsal:
Arrand napsal:Poslušně hlásím, že kdo by měl zájem o nějaké kravské rohy, dejte mi vědět :) mám kamaráda, co pojede příští pondělí odrohovávat celý chov.
Vzal bych tak deset pěkných, plných špiček..... Jaká je cena?
poptám se :)
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”