Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Honza F.
Sponzor Brodce

Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Příspěvek od Honza F. »

dav1dMldc napsal:Pozri sa radšej na Honzove príspevky... Škoda komentovať... Že sa tu ja snažím niečo niekomu vysvetliť... strata času...
Moje příspěvky nemusíš ani číst, ani komentovat.
dav1dMldc napsal:Keď sa to týkalo extrémov energie, tak to tam tiež nevidím. :(
This is because of the element of gravity added to their downward trajectory (Strickland and Hardy 2005, 408-14).
Samozřejmě že tam nemůžeš nic vidět, protože to v textu není uvedeno. Ale já tam přepsal i odkaz na studii, kde se tím zabývají, takže pokud to někde bude, bude to tam.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

Honza F. napsal:
dav1dMldc napsal: Pozri sa radšej na Honzove príspevky... Škoda komentovať... Že sa tu ja snažím niečo niekomu vysvetliť... strata času...
Moje příspěvky nemusíš ani číst, ani komentovat.
Tým som myslel najmä to, že tvoj štýl písania je asi tak urážlivý ako ten môj (defucto aj Kašov...). Ale tvoju zaujatosť na isté aspekty, je taktiež škoda komentovať.
Honza F. napsal:This is because of the element of gravity added to their downward trajectory (Strickland and Hardy 2005, 408-14).
Fakt netušíš o čom sa tu bavíme...
Honza F. napsal:Samozřejmě že tam nemůžeš nic vidět, protože to v textu není uvedeno. Ale já tam přepsal i odkaz na studii, kde se tím zabývají, takže pokud to někde bude, bude to tam.
Takže keď mi tvrdíš, že oni zistili čo Mark a v textu to nie, tak si preštudoval tú "štúdiu". Pravdupovediac ani neviem o akú štúdiu ide, keďže sa odvolávajú na knihu Strickland and Hardy - The great warbow :?: . Pošli mi tu štúdiu prosím na mail alebo aspoň odkaz. Ďakujem :!: .

Knihu The great warbow som ešte nečítal. Síce v hroznej kvalite, no odkaz na ňu je (ak ma niekto lepší zdroj, pošlite mi prosím):

http://de.scribd.com/doc/230048759/The- ... bow#scribd

Zbežným pohľadom som tam nevidel nič, čo by nasvedčovalo Markovým výsledkom, t.j. že energia v závislosti na max. dostrele E=E(L) nadobúda lokálne extrémy.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Energie střely závisí na rychlosti a hmotnosti. E=1/2mv2 Pokud mi bude rychlost pouze klesat, bude mi i energie pouze klesat.
Pokud se mi do druhé poloviny trajektorie začne míchat gravitace, jako prvek, který mi ovlivňuje rychlost, bude se mi zároveň měnit energie.
Na krátkou vzdálenost se to neprojeví, protože balistická křivka je hodně plochá. Od určité vzdálenosti, Mark uvádí asi od 60yd, začne energie šípu vzrůstat právě díky tomu vlivu gravitace, protože se zvedne náměr. Pak začne opět klesat s tím, že k dalšímu navýšení dojde kolem vzdálenosti 200yd. kdy je náměr nejvyšší. K sestavení grafu Mark uvádí, že použil data ze 100 výstřelů.
Obrázek
Jinak jak už tady jednou Lasky zmiňoval, překlad Markova článku, který nám tu obíhá, není dobrý. Bylo by lepší, kdybychom se dostali k originálu a ten si sami přeložili.
Protože třeba ta Davidova výtka ohledně užití terčovnice s proměnlivou hustotou - připadá mi divné, že by Mark v testu použil terčovnici, která není homogenní. Vždyť ho samotného muselo napadnout, že mu to znehodnotí pracné měření. Řekl bych, že tady došlo ke zkreslení v překladu, protože Danage nikde neuvádí, že terčovnice jsou proměnlivé hustoty. Zato je to ale variabilní systém a to mohlo způsobit ten omyl v překladu.

Omlouvám se za svůj poslední příspěvek, udělal jsem chybu. Myslel jsem, že je to nějaká studie a netušil jsem, že je to odkaz na knihu. Navíc jsem mylně předpokládal stejný výsledek, jako v Markově experimentu.

Co se týká urážlivosti mých příspěvků, pak bych si dovolil upozornit, že jsem to nebyl já, komu admin musel editovat příspěvek a koho i ostatní upozorňovali, že překračuje určité meze. Pokud tě ale uráží, že mám jiné názory než ty, nebo že ti nevěřím, pak je mi tě líto.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

Honza F. napsal:Pokud se mi do druhé poloviny trajektorie začne míchat gravitace, jako prvek, který mi ovlivňuje rychlost, bude se mi zároveň měnit energie.
V prvej polovici nepôsobí? Oh,...
Honza F. napsal:Mark uvádí, že použil data ze 100 výstřelů
Na daný typ experimentu hodne malá štatistika. Je v grafe 12 bodov, t.j. asi 9 zásahov na jeden. Ten graf je zle urobený, zle interpretovaný...

Honzo, ja stále nechápem, prečo sa monutuješ do niečoho, čomu ani trochu nerozumieš :roll: .
Honza F. napsal:Omlouvám se za svůj poslední příspěvek...
Tak už vieme o čom je naša debata, resp. tvoje argumenty...
Honza F. napsal: ...pak je mi tě líto
Presne o tomto som písal. Ale aj ja sám seba ľutujem...
Mark Twain
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Davide, jak by měl teda ten graf vypadat? Z kolikati výstřelů a kolika bodů?? Sorry, ale když něco takhle shodíš, uveď to na pravou míru, protože jinak je to co jsi napsal jen konstatování, že je něco blbě....

A můžeš nám vysvětlit i tu první věc s gravitací? jako vím, že mi gravitace působí na šíp po celou dráhu letu, ale jak moc to má na šíp a jeho energii vliv po celé délce průběhu střely?

Také jsi psal, že jsi udělal cca 40 experimentů, jsou tajné? Nebo se alespoň o některé s námi podělíš?
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

Pája1111 napsal:Davide, jak by měl teda ten graf vypadat? Z kolikati výstřelů a kolika bodů?? Sorry, ale když něco takhle shodíš, uveď to na pravou míru, protože jinak je to co jsi napsal jen konstatování, že je něco blbě....
Obrázek

http://img.janforman.com/Grafwvxx.png

Robil som to narýchlo v MS-Excel...
Výstrelov potrebuješ toľko, aby si sa dostal na nejakú rozumnú presnosť (napr. 1%), pretože odchýlka aritmetického priemeru klesá s odmocninou počtu merania. Chyba bude kvôli poveternosti veľká. Mark to ani neodhadol. Chýbajú mu tam chybové úsečky, bez ktorých je graf (celé meranie) v podstate k ničomu. Keď neurobíš diskusiu presnosti to ani nemusíš merať. Ďalšia vec je rukou nakreslená krivka spájajúca body. To je k ničomu, body majú rozptyl od strednej hodnoty. Tú získaš rozumným fitom. Ja som použil mocninnú funkciu. Teóriu neviem presne, a polynómy sa nehodili...
Pája1111 napsal:A můžeš nám vysvětlit i tu první věc s gravitací? jako vím, že mi gravitace působí na šíp po celou dráhu letu, ale jak moc to má na šíp a jeho energii vliv po celé délce průběhu střely?
Homogénne pole je konzervatívne = energia sa zachováva (pri streľbe na rovine =ekvipotenciálnej ploche s gradientom v smere jej normály). Takže toľko čo gravitácia urýchli, aj spomalí.
Pája1111 napsal:Také jsi psal, že jsi udělal cca 40 experimentů, jsou tajné? Nebo se alespoň o některé s námi podělíš?

A tiež som písal, že ich pošlem ak si ich niekto vyžiada. Na nete nie sú a nahrávať sa mi to niekde nechce.
Mark Twain
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

dav1dMldc napsal:Homogénne pole je konzervatívne = energia sa zachováva (pri streľbe na rovine =ekvipotenciálnej ploche s gradientom v smere jej normály). Takže toľko čo gravitácia urýchli, aj spomalí.
Dobře, teď už to chápu.
Nemohla by ty výkyvy na Markově křivce mít na svědomí rotace šípu? Ta je závislá na rychlosti a podle všeho se během letu dost mění. Na začátku, kdy je šíp nejvíc urychlen je rotace největší a jak zpomaluje šíp, tak se zpomaluje i rotace, protože rotaci u rovně nalepených letek vytváří rozdíl mezi povrchy na letce (vnitřní a vnější strana praporu pera). Když jsem stál v Medlánkách v úrovni terče a sledoval průlety, připadalo mi, že většina šípů u terče už skoro nerotovala, nebo jenom velice pomalu. Co dělá šíp při střelbě na delší vzdálenosti zatím odpozorováno nemám.
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Se ztrátama energie šípu souhlasím s Davem. Teoreticky není možné, aby šíp nějakou dodatečnou energii získal po výmetu z luku.
Samozřejmě se neuvažuje vliv okolí (vítr, termika,atd.)
Ztráty jsou dané odporem a gravitací.
Největší ztráty odporem jsou na prvních řekněme 20-30m než se šíp ustálí (to záleží na použitém dřevu, tvaru týbla, váze hrotu, letkách, atd.)
Na těch prvních metrech má samozřejmě obrovský vliv odpor, potom má dle mého velký vliv gravitace.
Jelikož nejsou rovné vzdálenosti které urazí šíp před úvratí a po úvrati, můžou ztráty energie být způsobeny tím,
že gravitace zbržďuje šíp v letu nahoru delší dobu, než když ho urychluje v letu dolů.
Toto je zřejmě problém pro někoho zabývající se balistikou, Sumira říkal že aerodynamika (krom začátku letu po výmetu) by měla mít (na objekt typu šípu) malý vliv.

Taky odpor se zvyšuje s druhou mocninou rychlosti, tedy jak šíp zpomaluje, tak na něj působí menší odpor.
... odpor tedy určitě negativně ovlivňuje nevhodný tvar a velikost letek, špatně osazený ("házivý") hrot, křivá tyčka,atd.
Pozn.: Zajímavé je, že Ascham zmiňuje že např. týbla ze sukem nebo vybočením v letech špatně přenáší sílu z luku a neletí tak dobře.

Z toho všeho je jasné, že je výhodné střílet těžké šípy - jak z hlediska zachování určité složky energie, tak z hlediska mechaniky prorážení.
Samozřejmě záleží na tom, kde je to "optimum" pro ten konkrétní luk - pro určitý luk může být optimum 60g šíp, pro silnější třeba 90g, atd.
Když se ale nepřítel přiblíží, už nezáleží na maximálním dostřelu ale na účinnosti v cíli - tedy bouchat těžké šípy např. ty čtvrtlibráky (ale smysluplně silnými luky).
Netřeba dodávat, že na těžkém šípu můžete použít velký hrot s optimálním tvarem pro prorážení.

Taky je chyba v překladu Markova článku - určitě nepoužil nehomogenní terčovnici, ... právě naopak on použil homogenní terčovnici kterou naklápěl dle úhlu dopadu šípu.
Tu zmínku ohledně testu na vojenské střelnici a měření rychlosti po balistické křivce jen do úvrati zmiňuje zrovna v tom námi diskutovaném článku.

Kaša
melkel

Příspěvek od melkel »

Kluci zlatí, vy jak se příště potkáte, tak si naflušete do piva....... Vezměte si příklad z Kaši, ten mi přijde relativně v klidu.
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Díky Melkele, ... ale i já jsem se jednou či dvakrát stěží udržel. No, myslím že bychom to opravdu měli zklidnit (což už se tak nějak děje).

Ještě k vlivu gravitace a jejím odebrání energie šípu - myslím že to je odvislé na čase (ne na dráze). Ikdyž budou tedy dráhy šípu před úvratí a po úvrati hodně odlišné, tak časy letu šípu v těchto úsecích nemusí být tak rozdílné, protože zase v první části letu bude průměrná rychlost vyšší než v té druhé (padání šípu dolů).
Doufám, že jsem se do toho nezamotal a že předpokládám správně a že taky vysvětluji správně. :scratch:

Kaša
blue
Sponzor Brodce
Místo/Bydliště: Southshire

Příspěvek od blue »

Teda ja vam povim, ze se tady v tom pekne motam. Pisete tady samy zajimavy veci a myslenky, ale pravdou zustava, ze je treba mit silu na poradnej luk a cit pro strileni tam nekde mezi usima. Studovat tuhle problematiku nebudu a radsi pujdu strilet. :salute:
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

Honza F. napsal:Nemohla by ty výkyvy na Markově křivce mít na svědomí rotace šípu?
Rýchlosť rotácie závisí na rýchlosti šípu. Lebo šíp roztáča moment zložky sily kolmej ku ose šípu s pôsobiskom na letkách. Je to odporová sila a tá závisí na rýchlosti. Kedže rýchlosť dopadu monotónne klesá so vzdialenosťou, klesá aj rýchlosť rotácie. Takže skôr nie. Vysvetlenie je vo vľkej chybe a malej štatistike ako som písal. Zober si, že na grafe, ktorý som poslal ja je presnosť 0,5" hĺbky vniku na začiatku a po 20 yds sa zvyšuje o 0,1" (to som odhadol, nie je to namerané, slúži to ako príklad...). Vzhľadom na premenlivý charakter vypúšťania, odporu hrotov, vzduchu, vetra a pod. je to ešte málo. Kedysi som chodil na športovú streľbu s olympijských lukov. I s použitím homogénnej terčovnice, úplne rovnakých šípov a klapačky mali šípy rozdiel v zabodnutí asi 0,5-1" (minimálne).
Kaša napsal:Na těch prvních metrech má samozřejmě obrovský vliv odpor, potom má dle mého velký vliv gravitace.
Jelikož nejsou rovné vzdálenosti které urazí šíp před úvratí a po úvrati, můžou ztráty energie být způsobeny tím,
že gravitace zbržďuje šíp v letu nahoru delší dobu, než když ho urychluje v letu dolů.
Odpor má podstatný vplyv všade. Čím ide šíp rýchlejšie tým väčší. Takže najväčší na začiatku a potom na konci. Ako balistická krivka vyzerá je úplne jedno. Gravitácia nepridá do energie šípu pri dopade nič.
Kaša napsal:Pozn.: Zajímavé je, že Ascham zmiňuje že např. týbla ze sukem nebo vybočením v letech špatně přenáší sílu z luku a neletí tak dobře.
Tiež som si toho všimol. To bude skôr oslabením spinu (tuhosť kolmo na vlákna je asi 1/2, takže krivé vlákna=nižší spin, viď Karpovitzova kniha). To má negatívny vplyv na let kvôli ustáleniu.
Kaša napsal:Z toho všeho je jasné, že je výhodné střílet těžké šípy - jak z hlediska zachování určité složky energie, tak z hlediska mechaniky prorážení.
K tomu by som rád podotkol, že ťažké šípy sú výhodné len kvôli tomu, že si "cucnú" z luku viacej energie (to je asi jasné...). Na prerážanie hocičoho je jedno, či máš ľahký a rýchly alebo ťažký a pomalý šíp ak sú ich energie zhodné.
Pretože spomalenie šípu v dôsledku odporu vzduchu je nepriamo úmerné hmotnosti, na flight ťažší šíp stratí percentuálne menej energie.
Kaša napsal:Netřeba dodávat, že na těžkém šípu můžete použít velký hrot s optimálním tvarem pro prorážení.
To by asi trebalo... Turecké šípy sú lepšie na prerážanie zbroje (viď napr. testy J. Belzu) a nie sú nejak ťažké (cca 35g, neviem presne). Skôr by som povedal, že úplne naopak: ťažký šíp = hrubá tyčka = hrubý hrot = veľký odpor pri prenikaní materiálom (neuvažujem bikony a pod.).
Kaša napsal:Ještě k vlivu gravitace a jejím odebrání energie šípu - myslím že to je odvislé na čase (ne na dráze). Ikdyž budou tedy dráhy šípu před úvratí a po úvrati hodně odlišné, tak časy letu šípu v těchto úsecích nemusí být tak rozdílné, protože zase v první části letu bude průměrná rychlost vyšší než v té druhé (padání šípu dolů).
Doufám, že jsem se do toho nezamotal a že předpokládám správně a že taky vysvětluji správně.
Zamotal :D . Závislosť na čase tam samozrejme je, no záleží ako si parametrizuješ tú krivku. Môžeš uvažovať parametrické vyjadrenie cez čas (x=x(t), y=y(t), kde t je čas) a môžeš uvažovať rovinnú krivku v závislosti vertikálnej na horizontálnej súradnici (y=y(x)). Takže je to jedno. Priemerná rýchlosť v druhej časti trajektórie (za vrcholom) bude nižšia už len kvôli odporu.
Čím viac budeš nad tým uvažovať selským rozumom, tým viac sa do toho zamotáš...
melkel napsal:Kluci zlatí, vy jak se příště potkáte, tak si naflušete do piva
Neee, my si to vysvetlíme :D
Mark Twain
Kaša

Příspěvek od Kaša »

dav1dMldc napsal: Gravitácia nepridá do energie šípu pri dopade nič.
To jsem netvrdil ani netvrdím.
dav1dMldc napsal: Na prerážanie hocičoho je jedno, či máš ľahký a rýchly alebo ťažký a pomalý šíp ak sú ich energie zhodné.
Toto není pravda. Jestliže jsou energie shodné, bude prorážet težší šíp lépe, jelikož se odpor materiálu proti pronikání zvyšuje s rychlostí průniku, a tedy hmotnější projektil proniká lépe. Při pronikání už nejde jen o energie, ale i o hybnost.
dav1dMldc napsal: To by asi trebalo... Turecké šípy sú lepšie na prerážanie zbroje (viď napr. testy J. Belzu) a nie sú nejak ťažké (cca 35g, neviem presne). Skôr by som povedal, že úplne naopak: ťažký šíp = hrubá tyčka = hrubý hrot = veľký odpor pri prenikaní materiálom (neuvažujem bikony a pod.).
To nejde tak všeobecně tvrdit. A navíc s tím nesouhlasím už jen z důvodu popsané mnou výše. S tlustou tyčkou a větším odporem proti pronikání souhlasím.

Mimojiné je velmi důležitý úhel břitu na špičce hrotu a samozřejmě ostrost hran (hlavně špičky) pro účinnost prorážení.
My často děláme testy prorážení s mnohonásobně střílenými šípy, takže na nich nejsou hroty vždy dostatečně ostré.

dav1dMldc napsal:
Kaša napsal:Ještě k vlivu gravitace a jejím odebrání energie šípu - myslím že to je odvislé na čase (ne na dráze). Ikdyž budou tedy dráhy šípu před úvratí a po úvrati hodně odlišné, tak časy letu šípu v těchto úsecích nemusí být tak rozdílné, protože zase v první části letu bude průměrná rychlost vyšší než v té druhé (padání šípu dolů).
Doufám, že jsem se do toho nezamotal a že předpokládám správně a že taky vysvětluji správně.
Zamotal :D . Závislosť na čase tam samozrejme je, no záleží ako si parametrizuješ tú krivku. Môžeš uvažovať parametrické vyjadrenie cez čas (x=x(t), y=y(t), kde t je čas) a môžeš uvažovať rovinnú krivku v závislosti vertikálnej na horizontálnej súradnici (y=y(x)). Takže je to jedno. Priemerná rýchlosť v druhej časti trajektórie (za vrcholom) bude nižšia už len kvôli odporu.
Asi nepřesně čteš, nebo jsi nepochopil co jsem tím myslel .... nebo já nechápu tvoji odpověď ;), takže polopatě:
- dráha letu šípu je delší před vrcholem (úvratí) než za vrcholem letu šípu
- průměrná rychlost letu v první části (před vrcholem) je vyšší než v druhé části
- doba letu před vrcholem je tedy větší / stejná / menší než po úvrati? (prosím doplň) ...dle mého názoru je doba letu před vrcholem větší než za vrcholem.

Moje myšlenka je, že dojde ke ztrátě energie kvůli gravitaci z důvodu delšího působení gravitace před vrcholem (větší ubrání energie), než u časově kratšího působení gravitace za vrcholem (když šíp padá dolů).

Víme, že ke ztrátám energie během letu dochází. Je to způsobeno jen odporem, nebo i gravitací?
Moje otázka tedy je:
- je celá gravitační energie kterou šíp nabere při letu nahoru rovná gravitační energie získané při letu dolů, .... nebo (jak předpokládám já) je ubraná gravitační (složka) energie
vetší než ta následně nabraná při pádu dolů?
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

Kaša napsal:Toto není pravda. Jestliže jsou energie shodné, bude prorážet težší šíp lépe, jelikož se odpor materiálu proti pronikání zvyšuje s rychlostí průniku, a tedy hmotnější projektil proniká lépe. Při pronikání už nejde jen o energie, ale i o hybnost.
Ale je :D . My sa bavíme (pri prerážaní) o odpore tuhých látok proti vnikaniu cudzích telies. Predstavujme si napr. drevo. Odpor pri vnikaní šípu je spôsobený trením, roztrhnutím a "rozhrnutím" materiálu (deformáciou). Suché trenie nezávisí na rýchlosti v rozumných oboroch (Coulombov zákon trenia). Potom sa so zvyšujúcou rýchlosťou zmenšuje (to neuvažujeme). Oddelenie molekúl látky od seba tiež nemôže závisieť na rýchlosti (sú viazané elektrostat. potenciálom). A pri deformácií konáš prácu tiež nezávisle na rýchlosti (v rozumných medziach, pre tuhé látky). Povedal by som, že závislosť odporu na rýchlosti je zanedbateľná.
To čo uvažuješ ty platí pre tekutiny.
Kaša napsal: doba letu před vrcholem je tedy větší / stejná / menší než po úvrati? (prosím doplň) ...dle mého názoru je doba letu před vrcholem větší než za vrcholem.
Keby sme vo vákuu, je rovnaká. Vo vzduchu by som povedal, že v druhej polovici bude čas trochu väčší, pretože vo vertikálnom smere je vzdialenosť rovnaká, no priemerná rýchlosť menšia (takže naopak, no s predchádzajúcimi dvomi tvrdeniami samozrejme súhlasím).
Kaša napsal:Moje myšlenka je, že dojde ke ztrátě energie kvůli gravitaci z důvodu delšího působení gravitace před vrcholem (větší ubrání energie), než u časově kratšího působení gravitace za vrcholem (když šíp padá dolů).
To práve nie je pravda. Je úplne jedno ako dlho gravitácia pôsobí. Veď ona pôsobí stále (a aby som to ešte viac poplietol (alebo ujasnil?), v teórií relativity žiadna gravitačná sila neexistuje, trajektórie voľných pozorovateľov sa zakrivujú :) ).
V homogénnom poli existuje skalárny potenciál => rozdiel energie po uzavretej trajektórií je nula, alebo: nezávisí na ceste medzi dvoma bodmi. Špeciálne, ak sa nachádzajú na ekvipotenciálnej ploche (na rovine), tak je rozdiel energií nula. To je náš prípad.
Kaša napsal: je celá gravitační energie kterou šíp nabere při letu nahoru rovná gravitační energie získané při letu dolů, .... nebo (jak předpokládám já) je ubraná gravitační (složka) energie
vetší než ta následně nabraná při pádu dolů?
...takže platí prvý výrok.
Mark Twain
Kaša

Příspěvek od Kaša »

OK. Díky za vysvětlení to s tou gravitací.

Ohledně působení složek rychlosti a hmotnosti na prorážení ... za tím si stojím.
Např. kovové materiály (např. ocel) zpevňují při velkých rychlostech zatěžování.
Hledal jsem trochu i to že složka rychlosti je více tlumena při pronikání cílem než složka hmotnosti (jinak něž zmíněno výše).
Bohužel jsem teď nic nenašel (našel někdo něco?), ikdyž před nějakou dobou jsem o tom četl.
Další parametr při prorážení je délka střely - čím delší střela, tím má lepší průrazné vlastnosti. Tzn. že např. šíp má v tomto lepší parametry než šipka z kuše.

Kaša
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”