Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Upřímě, používám asi tak 4 nástroje - 1 malej hoblík, 1 vlaštovku, 1 rašpli, pilník na broušení motorový pily a semo tamo cidlinu. Poříz používám jen na stahování vlákna.
To je všechno - sice mám třeba pásovou pilu atd. - ale to je jen když děláš víc věcí, tak ti to ušetří čas a ruce. Včera tu byl Pája, ukazoval jsem mu 130 lbs lučiště na kušku z jasanu co jsem udělal prakticky celé jen vlaštovkou - sice ještě přijde ošmirglovat, ale kdybych ho nechal tak se nic nestalo.
J.
To je všechno - sice mám třeba pásovou pilu atd. - ale to je jen když děláš víc věcí, tak ti to ušetří čas a ruce. Včera tu byl Pája, ukazoval jsem mu 130 lbs lučiště na kušku z jasanu co jsem udělal prakticky celé jen vlaštovkou - sice ještě přijde ošmirglovat, ale kdybych ho nechal tak se nic nestalo.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Až do kolika liber byste šli se šípama jen s omotanejma končíkama, bez rohovinových končíků?
Já myslím, že když to uděláš dobře, tak klidně nad 100#.
Já jsem tak dlouho střílel se stovkou, sneslo to výstřel i z 125#.
Je to dobré řešení, když se ti nechce dělat rohové destičky,
ale mělo by to být co nejblíž k tomu zářezu.
Já jsem tak dlouho střílel se stovkou, sneslo to výstřel i z 125#.
Je to dobré řešení, když se ti nechce dělat rohové destičky,
ale mělo by to být co nejblíž k tomu zářezu.
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Do sto liber bych to taky moc neřešil, ale když se mi posledně rozletěl končík při výstřelu z 90# a ten kousek dřeva mě brnknul těsně pod oko, neriskuji.... Omotávka je dobrá, ale není všemocná. Stejně tak rohovina, ta už mi na šípu rupla taky....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Tak se musím pochlubit, moje první dva kousky z jasanu, není to teda štípaný, ale řezaný. Opracovával jsem je sekerou, dlátem a škrabkou a myslím že povrch ujde. U toho většího kusu byl bohužel suk, ale je zarostlý, vyšel doprostředka, možná to ještě zpevním ovázkou. Taky ten větší trochu zlobil na tileru, na naši hrubou práci to ale bude asi stačit. rozhodně jsem s oběma spokojený.
Příště asi zkusím něco lepenýho, přeju ať se vám všem dílo daří tak jako mě!
http://img534.imageshack.us/img534/3877/img0315u.jpg
Příště asi zkusím něco lepenýho, přeju ať se vám všem dílo daří tak jako mě!
http://img534.imageshack.us/img534/3877/img0315u.jpg
Moc hezký, Grume! No je pravda, že s tou lopatou by se pěkně louskaly hlavy
Pravda je, že se mi nechce srát s tím broušením a vsazováním rohoviny i pro ten jasan (cca 70), co jsem teď vystrouhal. Navíc s mojí spotřebou šípů
No nic, dělám sadu s omotávkama kam až půjdou namotat a hotové.
Tak dík Pájo. Po tvým příspěvku si je hned člověk jistej, jak má co udělatPája1111 napsal:Do sto liber bych to taky moc neřešil, ale když se mi posledně rozletěl končík při výstřelu z 90# a ten kousek dřeva mě brnknul těsně pod oko, neriskuji.... Omotávka je dobrá, ale není všemocná. Stejně tak rohovina, ta už mi na šípu rupla taky....
- Pája1111

Janku, vím, že je to matoucí, ale když ti napíšu, ať to uděláš bez rohoviny a ono ti to pak prdne, budeš na mě nasranej 
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Na zářezy pro tětivu používám trafopájku s upraveným hrotem,má uprostřed rovinu čili vypadá jako U,a zářez prostě vypálím ,trochu to smrdí, ale je to prostě zpevněný tím opálením,pak omotám a omotávku dobře prolepím lepidlem,ještě mě nic,takto udělaný neprasklo.Hodně štěstí.
- Pája1111

Bobe, on je ale dost velký rozdíl v lucích z kterých střílíš ty a my
Kolem 50 60# to je samo sebou v pohodě....
Janku,ono to bude v pohodě i do 130#, možná i víc, nedbej na Páju,
to je dradicionalista a bojí se to nadsadit, na tu tvoji 70# je to ažaž.
Bob je sice slabej, ale třeba k nám pošle nějaký dorost (minimum 240yards s lehkým šípem- 72gramů)
Kaša
to je dradicionalista a bojí se to nadsadit, na tu tvoji 70# je to ažaž.
Bob je sice slabej, ale třeba k nám pošle nějaký dorost (minimum 240yards s lehkým šípem- 72gramů)
Kaša
- Pája1111

Blíží se sezóna a tak dělám nový tisový luk, cca 130#. Běl je tak hustá, že jednotlivá léta mají menší tloušťku jak papír a nejdou v podstatě oškrábat, protože okamžitě proříznu i další vrstvu, nebo se mi ta vrstva "zatrhává".
Ale je nutné tuto vrstvu zeslabit, tak to šudlám nožem ( jako cidlinou ). Jarda mi psal, že u takto husté běli nějaké to přefiklé léto nevadí, tak uvidím, jak to dopadne. V každém případě poreferuji, jestli to má nějaký vliv na konečný luk.....
A co vy? Jsou nějaké změny ve vašem vybavení? Písněte, změníme to v tabulce Kdo má silný luk..... Díky.
Ale je nutné tuto vrstvu zeslabit, tak to šudlám nožem ( jako cidlinou ). Jarda mi psal, že u takto husté běli nějaké to přefiklé léto nevadí, tak uvidím, jak to dopadne. V každém případě poreferuji, jestli to má nějaký vliv na konečný luk.....
A co vy? Jsou nějaké změny ve vašem vybavení? Písněte, změníme to v tabulce Kdo má silný luk..... Díky.
Bylo by foto? Zářezy jsou hrozná pruda, kdybych je mohl vypálit, byl by můj život najednou mnohem krásnější!Veleš napsal:Na zářezy pro tětivu používám trafopájku s upraveným hrotem,má uprostřed rovinu čili vypadá jako U,a zářez prostě vypálím ,trochu to smrdí, ale je to prostě zpevněný tím opálením,pak omotám a omotávku dobře prolepím lepidlem,ještě mě nic,takto udělaný neprasklo.Hodně štěstí.
Supr. Díky moc! Mrknu na chalupě do dílny, jestli tam něco podobnýho složím 
Chci se zeptat, možná jsou to blbé otázky, ale je to dobré vědět. Musí se sundávat kůra ze zad? Třeba u klacků, kde kůra je relativně tenká a dobře drží by to nemuselo být ne? Nebo to nějak vadí v pohybu luku, případně luk chytá vlhkost z prostředí přes kůru? Díky za odpovědi.