Ale tak nějakej průhyb skrz střed tam máš, i když neznatelnej a projeví se až úplně na plnej nátah. Ono máme v té středověké ikonografii spoustu možností, některý ty tilery jsou excesivně skrz střed (což jak se domnívám je špatně a vždycky pátrám, jestli ten panáček nemá ve tváři výraz bolesti a utrpení) - přes luky které mají budto kruový průhyb (ty jsou většinou kratší) přes pěkné elipsy až po tilery u kterých se ohýbají jen konce a které bysme mohly označit za "whip".
Evidentně byl rozdíl mezi kvalitou jednotlivých výrobků a v tom jak který lukař tu věc viděl - a samozřejmě všechno empiricky, fyzika neexistovala.
Ty luky z MR taky nejsou kruhové, ale jsou to elipsy, i když s velkým podílem cirkularity. Imho to co vidím tam nahoře je pěkný průhyb pro MR luk. Můj kamarád Rob, kterému jsem taky lil do hlavy rozumy co se týče velkých luků a který dělal pěkné luky kolem 100# z jasanu i Ipe udělal pokus kdy udělal delší luk eliptickej zkusil nástřel a pak ho zařízl a přetileroval na ty samé parametry ale s kruhovým tilerem. Dostřelil 20 metrů dál, což byl pro něj dostatečný důkaz.

Je ovšem pravda, že on měl v oblibě 180 cm dlouhý luk pro 32" nátah, který za dva měsíce vystřílel a pak udělal zase novej.
Ascham píše jasně o tom jak má podle něj vypadat tiler:
"Make it bend everywhere round compass and more in tips, but not overdue it otherwise they become weak and soon follow the string."
To je podle mě pěkná definice eliptického tileru. Sportovní tiler není ovšem elipsa, ten má uprostřed opravdu tvrdou část a největší průhyb má středem ramen a špičky zase má tužší aby nevibrovaly.
Já myslím, že se to nechá udělat jen jedním způsobem - tedy ten mr tiler kde se střed pohne až úplně na plnej nátah - totiž držet ho celou dobu tužší a pak neznatelně proškrábat.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?