tak jsem také probadl té vášni! Rozhodl jsem se začít s historyckým šermem a teď přichází na řadu koupě toho správného "nádobíčka". Rád bych Vás požádal o pomoc se sladěnim kostýmu. Moji postavu bych popsal takto (samozrejmě i to se dá změnit a vyladit):
- 15. stoleti (cca. 1480)
- zbrojnoš (voják ve službách mého pána Lorda z Edgebastonu)
- Bohotší...řekněme středni vrstva nebo tak nějak
- Možná angličan (jeste nevím)...ale každopádně ve službách alglického rytíře
Už jsem si pořídil helmu (tento typ barbuty) a jedenapulruční meč. Zároveň mám kalhoty (jedna noha čevená a druhá černá), bílou košili a béžovou prošívanici ve výrobě.
Dále plánuji si nejspíše od kamarada koupit starší (ale v dobrém stavu) zbroj na ruce (mimo ramen) a přední kyrys ("breast plate"). To bych doplnil "palčákovýmy" plátovými rukavicemi (možná tentotyp protože mě připadají většinou levnějsí). Přemýšlej jsem také o kroužkové košili a kukle. To vše bych dovršil koupí bot (vysoké pod kolena). (No, také jsem uvažoval o zbroji na nohy, ale to bych musel najít něco opravdu levného

Co si o tom myslíte? Jde to do sebe?
Dále jsem uvažoval o "kabátu" s ozdobnými vysacímy rukavy. Něco takového (první obrázek). Je to historicky možné v mé době? Pokud ano, pokusil bych si to udělat sám. Jakou by jste zvolili barvu/y a material? (vlnu?) A mimohcodem, nevíte kde sehnat střih?

~Warlord
PS: Odpusťe mi me mezery v terminologii. Jak jsem řekl, jsem nováček. :-P
PPS: To jméno co jsem zadal je nesmysl. Ještě jsem žádné pořádné nevymyslel! :-P
PPPS: Co ríkáte to vše doplnit kapucí? http://www.medievaldesign.com/cappelli/hood300big.jpg ...nebo rovnou pláštěm? Nebude to mišmaš?
PPPS: Máte ješte nějaké nápady či návrhy?
Předem děkuji!