Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Příspěvek od hawkwind »

Rozměrama a ty vychází ze zkušeností. Na 100# z takového dřeva budeš potřebovat kolem 35-38 mm šířky a patřičnou hloubku k tomu uprostřed - a samozřejmě správné úkosy. Problém ale je, že v tom kusu není moc jádra - tisové luky potřebují totiž právě to jádro, jinak jsou jakože "žvýkačkoidní" - ta běl je až moc elastická.

Řeknu ti to takhle - ty jsi z brna ne? Tak to vem, zajed´s tím za Pájou, on ti řekne co a jak dál. S opracováváním obtížného tisu má zkušenosti :D

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Musím cornusi říct, že slovní spojení "Deeply unsetling" jen povrchně vystihuje moje pocity při pohledu na tvou ikonku. Je to jeden z těch obrázků který nejenže vás přinutí říct "What the fuck" hned ve všech jazycích co znáte a v několika které neznáte, ale který vás to přinutí i myslet - a tao na všech multitaskingových rovinách.

Jestli má v tom tisu dost jádra a je to 6 cm-8 cm štangle, klidně z toho udělá i silnější luk, klidně i 100 lbs, akorát nikdo není věštec aby ten luk navrhnul, dokud´nevidí to dřevo.

j.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Vlk

Příspěvek od Vlk »

Ahoj. Hawku, omlouvám se za vstup do tohoto tématu, ale nevěděl jsem, kam jinam to napsat. Potřeboval bych vědět, jak to bylo ve střední Evropě ve 14. století s použitím flatbowů... jo a kdybys náhodou věděl, tak co měl u sebe Ötzi. Díky.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Ötziho luk
Odkaz na překlad googlem odstraněn na základě vyhrožování fyzickým násilím. :)
Naposledy upravil(a) Honza F. dne 23 Říj 2009, 14:52, celkem upraveno 2 x.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

NŽMN - za ten překlad webowým překladačem bys měl být popraven elektrickým proudem. :roll:
Nepřijde ti blbý postnout tu stránku na které je napsáno "Smyčce z Mary Rose" ? Hned to ze svýho příspěvku odstran´nebo mě ukrutně naštveš.

Otziho luk byl longbow, CAT scany které jsem viděl nechávají trochu představivosti jestli nebyl reverzně tilerovaný, ale ten co s ním našli byl nejspíš polotovar - protože se při těch rozměrech asi moc neohýbal. Ale Otzi jak to vypadá krátce před smrtí vystřílel nějaký šípy a pár jich koupil, takže se mu mohl používaný luk klidně zlomit a zůstal mu jen ten kus dřeva co si sušil na novej.
Zkus si půjčit či koupit knížku od Konráda Spindlera "Muž z ledovce".

Flatbow se ve středověku v evropě prakticky nepoužíval. Vím o pár nálezech luku s plochými rameny , šlachovaných, nebo z víc kusů dřeva ze skandinávie nebo od baltu - ty jsou příbuzné s těmi finskými. Kus dřeva který vypadá jako široká špička luku s plochými rameny se našel v Opavě a je datovaný na 13. stol, ale je ho asi 25 cm, takže těžko říct jak vypadal zbytek.

J.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Koho Otzi zaujíma detailne:
http://iceman.eurac.edu/
a ešte niečo zaujímavé:
http://archeo.blog.cz/0807/zbrojni-prumysl-v-praveku
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Tak nějak procházím ty věci a ten můj velkej šíp (89 GRAMŮ) z toho 130# luku udělá skoro přesně 190 Joule.
Kurevsky impresivní. (Tedy dokud člověk nekoukne na přehled výkonů běžných pistolových nábojů.)

:badgrin: :badgrin:

J.
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

tak jsem dlachmil u kamaráda luk ze suchého kousku javoru jasanolistého- Acer negundo a dopadlo to blbě, při ořezávání mi kámoš přeřízl pružné vlákna! a jak jsem to dodlachmil, tak při prvním nátahu rup! abylo po kousku dřeva a dostal jsem od něj akátek, který nemám ještě opracovaný :D ale jak se do něj pustím tak tentokrát sám a udělám ho tak jak se patří.

Ještě by mně zajímalo o kolik v průměru se váhově pohne celkový šíp od týbla. Přidáním laku, letek, omotávky a hrotu (podle typu rozdílné to chápu), mněl bych totiž bukové týbla v průměru 8mm o váze cca 30g a délce 90cm! tak ať mám představu o kolik se to ještě pohne.
Naposledy upravil(a) chano dne 26 Říj 2009, 21:36, celkem upraveno 1 x.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Chano, podle toho, co jsi napsal asi nevíš, co to je tilerování luku, což? Jestli jsi to vypižlal a potom zkusil rovnou natáhnout, nedivím se, že to ruplo. Trošku nerozumím těm přeříznutým "pružným" letům.....
Popiš, jak jsi postupoval, poradíme ti.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
chano

Příspěvek od chano »

normálně roštípl kládu, potom jí seříznul na stejnou tloušťku a sřezával do hrubého tvaru luku, kde kamarádovi se nelibil jeden suk na backu tak ho řízl a podélně mi odstranil pružné letokruhy (chyba), odstranil jsem kůru a udělal drážky na tilerování, kde jsem skusil mírně potáhnout v ruce a ruplo to v místě přeříznutí vláken
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Jo takhle.... Tak to je ovšem fatální chyba :D
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
chano

Příspěvek od chano »

jj to vím taky, jinak budu mít zřejmně ten akát od kámoše a doma mám ještě ten 3m tis a v záloze mám skovaných ještě 9 kousků tisu, které nejsou zrovna nejlepší, ale možná by se z nich něco dalo vykouzlit
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Ten javor negundo neni moc dobré drevo na luk. Čo som skúšal bol ľahý a krehký.
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

chano napsal: Ještě by mně zajímalo o kolik v průměru se váhově pohne celkový šíp od týbla. Přidáním laku, letek, omotávky a hrotu (podle typu rozdílné to chápu), mněl bych totiž bukové týbla v průměru 8mm o váze cca 30g a délce 90cm! tak ať mám představu o kolik se to ještě pohne.
Myslíš že bukové dřevo je to pravé na týbla....?

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Chano, buk na týbla ne! Je to špatné dřevo na šípy, raději si sežeň smrk, nebo borovici...
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”