Kuše

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuše

Příspěvek od jiljovský »

O tomhle nálezu nevím - vypadá to hodně zajímavě.

Obrázek pantu zespodu nemám, jen pohled shora a z boku - něco se tam vyčíst dá. Pravděpodobně byl dole jen provlečený kolíček. Dám to dohromady a pošlu na mail.
Nic není takové, jak se zdá...
Jiří z Holohlav
Místo/Bydliště: Rumburk

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

Chci si nechat udělat opaskový napínák na kuší - o kolik by měla být rozteč háčků širší než šířka sochy ?Dík.
jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiljovský »

Na originálech kuší jsou rohovinové bočnice soch často odřené od háčků, které probíhaly velmi těsně ( asi se to moc neřešilo). Když to nechceš mít takhle orvaný, tak udělej vůli na každou stranu 1-2 mm. Osově se dá tah kontrolovat podle spojovací příčky háčků, na které je v středu naznačená šipka, nebo vyrytá osa. Oba háčky se tedy sochy nemusejí nutně dotýkat. Větší rozteč má smysl jen v případě, že chceš stejnými háčky natahovat více kuší s různě širokou sochou.
noxter
SHŠ: http://www.rytiri.com/
Místo/Bydliště: Ostrava

Příspěvek od noxter »

Myslím že se tu někdo předtím ptal z jaké strany se natahuje kuše hákem na opasku........tak pro zajímavost http://www.wga.hu/art/p/pollaiol/antonio/martyrdo.jpg
Kdo uteče vyhraje, kdo nepřijde nemusí utíkat...
Pitr

Příspěvek od Pitr »

Ahoj,
mám takový delikátní osobní problém. Rád bych získal do vlastnictví nějakou prachobyčejnou :roll: kuši s ořechem a jednoduchým spouštovým mechanismem - pákou, s nátahem 150 - 200 lb (nebo kg? - nějak jsem se v těch vašich jednotkách při čtení tohoto fóra ztratil...).
Ono se to má tak... Asi před 4 lety jsem byl se svojí přítelkyní (dnes už ženou) na Sovinci a tam jsme stříleli kuší na medvěda (papírového). A ta potvora (tedy ne ten medvěd) mě porazila o 2 body a vyhrála soutěž. No a od té doby na mě pořád naléhá, abych ji sehnal kuši. Co budu zapírat, sám bych ji také chtěl...
Přemýšlel jsem o tom, že si ji vyrobím. Tu kolíčkovou kuši s jasanovým lučištěm bych asi zvládnul - tedy podle krásného návodu Hawkinda, co tu dříve uvedl. Nebylo by to sice nic moc a při mé nástrojové výbavě, času a trpělivosti by to trvalo tak rok,ale věřím, že bych to nějak dal. Ale co se týče repliky kuše z cca 14. stol. s ořechem, na to bych neměl nervy.
Chtěl jsem to tedy vyřešit koupí. Našel jsem si odkaz na p. Káchu, který kuše vyrábí, dokonce mi dal nějakou akceptovatelnou cenu, ale po té, co jsem si přečetl toto fórum, kde jste mi ho z historického hlediska docela sepsuli :) , tak jsem si jeho nabídku rozmyslel, a rozhodl jsem se Vás, zkušené, požádat o radu.
Jak říkám, rád bych historickou repliku kuše ze 14. stol. nějaký strohý, vojenský typ, na lučišti s kompozitu rohovina - šlachy - dřevo samozřejmě netrvám (ani na to nemám) :lol:

Mimochodem, toto fórum mi doporučil kolega z práce, který se sám aktivně zabývá historií. Takže doufám, že ho v budoucnu (možná i stou kuší) na nějakou akci doprovodím...

Dík. Petr
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Cakryš, kluci ted´od někoho kupovali kuše asi za 10K, s parohovýma ořechama, ještě dost dobré.
Ale ted´nevím kdo to je. Kontaktuj Rothase, ten to bude vědět.

Já ted´doddělal další kolíčkovku, lučiště je jasan a má 130# +, to už je docela brko, ale nebudu hned dělat další anžto mám spoustu jiný práce.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

viewtopic.php?f=7&t=162&start=45 (poslední stránka, příspěvek od Moritze)

jestli myslíš tyhle kuše od p. Havlice, tak o tom Rothas asi nic neví, tohle jsou kluci od Renegátů. Takže napsat jim SZ, myslím ež za tyhle peníze je to pěkný zboží

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Ta už je hotová 3/4 roku, akorát jsem se nemohl dokopat k lučišti. 2 jsem zlomil mimochodem. Já nemám foták, ve starém mi shořel čip. Asi donutím pohrůžkami zákazníka aby to vyfotil.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiljovský »

Tak konečně hotová kolíkovka. Předchozí měření napínací síly bylo nepřesné, proto opravuju - 30kg/30cm.

http://www.historickekuse.websnadno.cz/ ... pliky.html
jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiljovský »

Díky. No jo, vzhledem k poměrně skromnému množství podkladů (oproti pozdější době) je tu větší prostor pro "vlastní tvorbu" a každej k tomu přistupuje podle svýho. :)

T.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Hmm, tady máš nějakou pokročilou verzi terčové kolíčkovky, je to z ruska, 16-17. stol.

http://radikal.ru/F/i007.radikal.ru/090 ... b.jpg.html

Pěkná co? Bohužel na kolíček není vidět, ale drážka na tětivu, vyztužená kostí apod. ano. Imho je ten "vyhazovač tětivy" taková klapka, ale stejně je pěkné vidět tenhle systém na noblhoch zbrani.

J.
jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiljovský »

Kolíkovky se pravda objevují i v baroku, ale tohle je klapkový system, který může být i poměrně složitý (několik os, napínáček spouště...). Společná u obou je (jak píšeš) drážka pro tětivu, u klapkového se však tětiva v drážce sama neudrží, proto je shora navíc přidržována klapkou. Při výstřelu nedochází k nežádoucímu nadskočení tětivy. Klapku lze použít i pro značné napínací síly.
Kuše na obrázku je nádherná, líbí se mi ta ruská ornamentika na středoevropském tvaru sochy. Jinak má právě tu klapku, několikaosý mechanizmus a napínáček spouště.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

No ty klapky se taky musely z něčeho vyvinout a z principu už to nebyl ten ořech. Umím si představit dvoudílnej kolíčkovej (klapkovej) systém s jednou nebo dvěma pružinama ve výsledku fungující jako normální spoušt´. Ta kuše se mi taky ale líbí :)

J.
jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiljovský »

Nevím přesně co myslíš, uvnitř té kuše bude něco jako tohle:

Obrázek

Jo, zdá se být dost pravděpodpbný, že klapky vznikly přímo z kolíčkového mechanizmu.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

To se dá prakticky postavit ze dvou dílů a jedné pružiny - tedy bez napínáčku. Jinak je to to co jsem myslel, v podstatě to najdeš pod závěrem u mauzerovky taky :D

Snad už tu mou kolíčkovku vyvážu a odevzdám, mám toho v práci nějak moc.

J.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”