Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Příspěvek od Pája1111 »

Kůra je zbytečná váha na víc, stejně se ti časem začne loupat a vypadá to ve většině případů blbě. Také ta vlhkost ti přes ni poleze do luku....
Je pravdou, že někdy kůra nejde dolů ( třebas u suchého habru ) tam se musí sundat ještě za sirova. Potom je to vopruz a v těch vnitřních vlnkách dřeva ti vždy nějaká zůstane.... Ale aspoň ji oškrábat co nejvíc....

Ale pokud je kůra hladká a vypadá esteticky, klidně si ji tam jako ozdůbku nechej ;)
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

Dík Pájo, kůru sem stejně už sundal a luk má už i tětivu, jen nemám v provozu foťák abych ho nafotil a postl sem. Potřeboval bych to změřit kolik to má liber, Podle toho co utáhnu tak bych si typl kolem 40ky. Teď mám rozdělaný polotovar tisu, nachystaný polotovar Bezu a dneska tak jdu štípat bez cca 15cm v průměru, protože celý bych ho nedovez.

----------------------- 03 bře 2010, 20:46 ---------------------

Tak nějak to dopadlo s tím bezem, u poslední fotky je komentář: http://picasaweb.google.cz/114724972694 ... /ZberDreva#
teepee

Příspěvek od teepee »

Zhruba prve tri letokruhy jadra agatu maju taketo hnusne drevo(neviem ci je to dobre vidiet tmavohneda az cierna farba) Cornus mi kedysi povedal, ze je to odumrete drevo. Chcel by som poprosit o radu, ci sa mi oplati z toho nieco robit. Rozmyslal som ze tie 3 letokruhy oskrabem, ale neviem ci sa to bude vyskytovat aj v dalsich letokruhoch a v akom mnozstve. Vopred dakujem za opoved.
Peter
Přílohy
agat_bordel.jpg
agat_bordel.jpg (35.43 KiB) Zobrazeno 6567 x
chano

Příspěvek od chano »

Možná že je to mrtvé dřevo, ale pokud je to štípané a jde to po vláknech tak celkově když uschne cevní svazek dřeva tak aztomaticky odumírá celý svazek táhnoucí se směrem nahoru a to tady nevidím, spíš bych si typl, že je to houbová choroba, a jestli to je jen v 3 letech, tak bych to oškrábl a neměl by být problém, za mě já bych do toho šel kdyby se to dalo oškrábnout.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Chano, nikdy som nedoporučoval štiepať bez. Bez sa neštiepne rovno. Stejne bol ten tvoj hnilý.
Teepee, u agátu nemá cenu sa zaoberať krivým a problémovým drevom, pretože agátu je toľko aby sa dal nájsť kvalitný a rovný. U nás v okolí už nič nenájdeš, pretože som tie najlepšie vyťažil. :D
Musíme ísť do susedného kraja.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Ten flek je hniloba. Vyhoď to, akát nestojí moc za to, aby ses s ním tak trápil. Uřež jiný, je ho všude mraky....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Neopisuj!
teepee

Příspěvek od teepee »

OK tak dik za rady vyprdnem sa na to, ked zit s Cornusom v jednom meste je tazke hlavne ked stes najst volake dobre drevo na luk :cry: . Bol som rad ze je bez uzlov a celkom rovny....
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Teeppee
Nič nezahadzuj. Pozriem ti ho osobne. Odlož ho, možno sa po čase hodí na nejaký iný luk.
chano

Příspěvek od chano »

Zdravím lidičky tak sem byl dneska kácet akátek, v té kose, nejhorší bylo to, že kdyý jsem už odcházel tak se spustila taková vánica, že nebylo na 100m vidět, výsledek je tady: http://picasaweb.google.cz/114724972694 ... /ZberDreva# Zajímalo by mně, kolik z toho maximálně můžu vytáhnout při této hustotě. A jaký profil u akátu mám raději volit? Případně jestli mám odstranit běl?
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Na mokrém hustotu nezjistíš. Já bych budto kompletně sundal kůru i běl, nebo naopak jí tam nechal komplet, ale upřímě, je to lepší sundat, protože pak sušíš mín´dřeva.

Já byl mimochodem dneska taky na dřevu, nukleární jasan asi tak 6 bezvadnejch a 4 horší klády, ani to traktůrek nemohl uvézt.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Chano, tento tvoj agát sa mi bohužiaľ nepáči. Mám lepšie skúsenosti s drevom, ktoré má široké letokruhy.
Príklad z tohoto konkrétneho mi vyšli excelentné luky:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/gs ... directlink
Kaša

Příspěvek od Kaša »

To je zajímavé, já vždycky myslel, že u akátu jsou lepší tenší letokruhy.
Ale s ním jsem dělal minimálně. Hlavně když jsem na čerstvém nechal běl,
tak mi při vysychání nahodila pekelný reflex.
No a asi bude stejně nejdůležitější poměr jarních a podzimních let,ne?
(nebo letních a zimních,teď nevím).

Kaša
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Sú to jarné a letné. Pomer musí byť výrazne v prospech letného dreva, pretože to svetlé jarné je len pórovitý, drolivý balast medzi vrstvami tvrdého letného dreva.
Jediná spoľahlivá metóda je zmerať hustotu SG u vzorky suchého dreva.
Ak niekto napíše nejakú konštantnú hustotu dreva pre agát, napríklad Baker všade udáva 0.69 je to úplná blbosť. Môže to byť v rozmedzí 0,5-0,8 podľa rastových podmienok, pôdy, atď.
Aj u jedného stromu je drevo hustejšie dole u zeme ako vyššie na kmeni. Niekedy je to úplne zretelné.
V jednej agátovej monokultúre ako za socíka, vďakabohu pre mňa, zalesňovali u nás celé plochy sú stromy veľmi rozdielnej kondície, asi genetika.
Z rovnakých sadeníc vyrástli vedľa seba za rovnaký čas všelijaké priemery stromov s rovnakým počtom letokruhov. Od 10 cm chcípáka až po polmetrový strom obrovskej výšky.
Rovnako je to tu s jilmom.
Na chanovej neostrej fotke mi to príde dosť svetlé drevo.
Ja som už spracoval za šesť rokov nejeden agát. :D Väčšina mojich lukov je z neho cca 60 kusov.
chano

Příspěvek od chano »

no pokud to dobře chápu tak lignin obsaženu v hustém dřevě akátu se lehce láme, proto je výhodnější volit řidší dřevo (jednotlivé buňky dál od sebe) čímž vzniká pružný materiál. No světlost fotky je způsobena zřejmně nastavením foťáku a Ostrost zmenšením obrazu z kvality cca 3K(tisíc) na 800 pixelů. No sám jsem zvedav co z toho vyleze. Uvažuju, že jeden si nechám na klasický longbow a z druhého skusim holmegard. akorát nemám žádné pořádné materiály na holmika rozměry apod. asi budu muset hledat, ten kdo hledá najde. :D
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”