Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
O tvojej teórii s lignínom nič neviem. Hovoril som o pomere jarného a letného dreva v materiáli.
Rozmery na holmíka ti dám.
Rozmery na holmíka ti dám.
Jeden obrázek a jedno pdf. Pdf, jsem někde stáhl, protože jsem taky chtěl dělat holme, ale ještě ho nečetl. Tak pokud někdo z přítomných, kdo už holme dělal, to prolítl a řekl, jestli se to jako návod dá použít, byl bych rád.
http://janekminiatures.sweb.cz//Tilleri ... %20Bow.pdf

http://janekminiatures.sweb.cz//Tilleri ... %20Bow.pdf

Chano - to tedy nevím kde jsi to vzal. Lignin podle mě dělá to dřevo pružným, nikoli křehkým.
Janek - no je tam psáno "holmegaard style" , ani jeden z těch nálezů z Homegaardu nevypadá takhle ani nemá tyhle špičky. Molegaabet je jiné naleziště a odtamtud je luk který vypadá podobně, ale zas je to luk pro děcko, protože je malinkej.
Janek - no je tam psáno "holmegaard style" , ani jeden z těch nálezů z Homegaardu nevypadá takhle ani nemá tyhle špičky. Molegaabet je jiné naleziště a odtamtud je luk který vypadá podobně, ale zas je to luk pro děcko, protože je malinkej.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Psal sem kamošovi čím to může být, že luky z řídkého akátu vycházejí daleko slušněji, než z hustého akátu. Kámoš jinak studuje vysokou, mendlovku neco se dřevem, řekl mi že má nějakou teorii, ale že zrovna nemá čas mi to vysvětlit, že se k tomu vrátí později. Pokud teda lignin jak říkáš dělá dřevo pružným tak nevím teda proč by měly vycházet luky z hustějšího materiálu hůř, protože sem v domění toho, že se lignin ve starších letech dřeva (jádro) ustaluje a hromadí se s tříslovinami a barvivy. Ale klidně to může být něčím absolutně jiným, rozhodně se dřevem nedělám tak dlouho jako ty hawku a nechám si to rád vysvětlit, alespoň budu v obraze.
Vždy hľadám drevo čo možno najhustejšie, pretože má vyššiu pevnosť v tlaku. Luk má vyššiu životnosť Chce to urobiť správny tvar, navrhnúť optimálnu dĺžku a šírku.
Z hustého i menej hustého dreva sa dá vyrobiť rovnako rýchly luk akúrát ten z hustejšieho viac vydrží.
Z hustého i menej hustého dreva sa dá vyrobiť rovnako rýchly luk akúrát ten z hustejšieho viac vydrží.
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Mám pocit, že Chano nazývá hustějším materiálem dřevo s hustými léty. Zatímco my se bavíme o SG ( měrné hustotě materiálu), což spolu nesouvisí...
K tomu ligninu: Lignin zvyšuje elasticitu dřeva, díky němu lze dřevo třebas ohnout za tepla. Dřeva, která mají málo ligninu se na luky nehodí. Vyjímkou je třebas buk, který ho má spoustu, ale na luk to není příliš dobré dřevo....
K tomu ligninu: Lignin zvyšuje elasticitu dřeva, díky němu lze dřevo třebas ohnout za tepla. Dřeva, která mají málo ligninu se na luky nehodí. Vyjímkou je třebas buk, který ho má spoustu, ale na luk to není příliš dobré dřevo....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Přesně tak Pájo, sem lenoch leniváPája: Mám pocit, že Chano nazývá hustějším materiálem dřevo s hustými léty. Zatímco my se bavíme o SG ( měrné hustotě materiálu), což spolu nesouvisí...
Takže jestli to chápu správně tak u řídkých let může být hustota SG stejná jako u stromu s hustějším postavením let? Akorát u hustě nahloučených let bude běl mít menší podíl než u řídce rozložených let stejně starého stromu třeba 60ti let?Cornus: Vždy hľadám drevo čo možno najhustejšie, pretože má vyššiu pevnosť v tlaku.
Takže spětně pokud to dobře chápu tak u stromu s hustěji nahloučenými léty se vyvíjely krátké- uzké buňky, které snášejí daleko míň stresu než buňky dlouhé a široké u stromu s řídkými léty. Tedy by mně zajímalo co je plnivem u dlouhých řídkých buňěk, jestli je to ten lignin tak to chápu, bude mít tím pádem větší zastoupení v dřevní hmotě a bude dělat dřevo pro luk jako stvořené.
----------------------- 10 bře 2010, 10:01 ---------------------
eh no sme trošku zabruslili do teorie, co se tak vrátit třeba k těm holmikum? Jaký tvar, délka, průřez se vám nejvíce osvědčil? Nechci to zmrvit hned na první pokus.
SG zlepšuje vlastnosti každéhodreva čo som robil, včetne bezu, liesky,...
Treba si urobiť vzorku dreva a zmerať.
Mezi SG a tlouštkou letokruhov neni žiadny zákonitý vzťah.
Každý výrobca fujár vie, že bez má rásť v hrozných podmienkach aby mal úzke letokruhy a husté drevo.
Ja som našiel najtvrdší bez v bažine rýchlo rastúce výhonky kde vyrezali staré stromy.
Teraz som zmeral šublerou hrúbku letokruhov na vzorke môjho najtvrdšieho agátu, ktorú mám odloženú. Má letokruhy 5 mm tlsté a hnedú farbu. U nás majú agáty tlsté letokruhy. Videl som jeden s 15 mm.
Môj najtvrdší jilm podobne.
Treba si urobiť vzorku dreva a zmerať.
Mezi SG a tlouštkou letokruhov neni žiadny zákonitý vzťah.
Každý výrobca fujár vie, že bez má rásť v hrozných podmienkach aby mal úzke letokruhy a husté drevo.
Ja som našiel najtvrdší bez v bažine rýchlo rastúce výhonky kde vyrezali staré stromy.
Teraz som zmeral šublerou hrúbku letokruhov na vzorke môjho najtvrdšieho agátu, ktorú mám odloženú. Má letokruhy 5 mm tlsté a hnedú farbu. U nás majú agáty tlsté letokruhy. Videl som jeden s 15 mm.
Môj najtvrdší jilm podobne.
Chano, Janek - ty holmegaardy s těma extrémnímaeifel špičkama, nebo zásadně podloženýma tuhýma špičkama nejsou udělaný podle těch dvou skutečných nálezů - i když jeden z nich má ubrané špičky.
Obecně lidi kteří je dělají podle těch originálních rozměrů tak se kolikrát dostanou i na dva jiné extrémy - ramena se prohíbají celá, včetně špiček, nebo dokonce se prohýbá i rukojet´(což se může stát, protože holmegaard není flatbow. IMHO od určitého okamžiku je ten benefit odlehčených špiček převážen faktem, že ti ubylo funkčního ramene.
Tisová variace na dané téma:

Poměrně blízko originálu, jak co do délky, tak do tyče ze které to bylo udělané.
Tady je jasanovej kterej má Pikova žena, mnohem víc jako flatbow.¨

Jenom aby bylo srozuměno - existují neolitické transitionální luky, které nejsou ani flatbow ani longbow a jsou tilerované s tužšími špičkami jako třeba ten Ringcloster.

Má verze tady má jen nepatrně probranou rukojet´ a zůženou špičku jako Holmegaard. Na tileru je vršek vlevo.
J.
Obecně lidi kteří je dělají podle těch originálních rozměrů tak se kolikrát dostanou i na dva jiné extrémy - ramena se prohíbají celá, včetně špiček, nebo dokonce se prohýbá i rukojet´(což se může stát, protože holmegaard není flatbow. IMHO od určitého okamžiku je ten benefit odlehčených špiček převážen faktem, že ti ubylo funkčního ramene.
Tisová variace na dané téma:
Poměrně blízko originálu, jak co do délky, tak do tyče ze které to bylo udělané.
Tady je jasanovej kterej má Pikova žena, mnohem víc jako flatbow.¨
Jenom aby bylo srozuměno - existují neolitické transitionální luky, které nejsou ani flatbow ani longbow a jsou tilerované s tužšími špičkami jako třeba ten Ringcloster.

Má verze tady má jen nepatrně probranou rukojet´ a zůženou špičku jako Holmegaard. Na tileru je vršek vlevo.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
- Pája1111

New tis. Tyč připravená skoro na tiler. Ještě nějaké kosmetické úpravy a už ji budu mučit

„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
- Pája1111

Tak tohle budeme u Jardy o víkendu porcovat!

-
PeZ
- Místo/Bydliště: U Řípu a Labe
- Kontaktovat uživatele:
Dostalo se mi do pařátů tisové prkno 180x12x3 cm , jen jádro bez běli, a začal jsem přemýšlet o lepeném luku. V dostatečných rozměrech a kvalitě mám na backing jasan nebo lísku.
A proč líska? Vzhledem k tomu, že mi tisové luky které jsem viděl přišly dost tlusté na svůj tah, a tisová běl mi přišla velmi měkká, mi ta líska přišla tak nějak vhodná.
Takže dvojitý dotaz:
Je vhodnější na backing líska nebo jasan?
Máte nějakou zkušenost právě s těmito kombinacemi?
A proč líska? Vzhledem k tomu, že mi tisové luky které jsem viděl přišly dost tlusté na svůj tah, a tisová běl mi přišla velmi měkká, mi ta líska přišla tak nějak vhodná.
Takže dvojitý dotaz:
Je vhodnější na backing líska nebo jasan?
Máte nějakou zkušenost právě s těmito kombinacemi?
...neboť muž vítězívá nad mužem a zbraň přemáhá zbraň; pro bohy máme krvavé oběti a proti kouzlům lze použít kouzla; ale neblahému osudu nelze čelit.
Líska je podle mě naprosto špatná, kvalitní jasan už by šel.
Tak sem dlachmil dlachmil tis a ono něco z toho vyšlo, už stačí jen obrousit do hladka a ipregnace. Nemám Jak momentálně přesně zvážit sílu, takže uvádím jen pocitově. Všechno se to pohybuje okolo 40-50lb. Prostě to natáhnu. Výška 214cm šířka není pevně daná cca 4cm. nátah 28 palců, jde na 30, ale na 31palcích rapidně tuhne.
- Přílohy
-
- Není ještě obroušená do hladka
- Detail špičky Tis L.č.4.jpg (152.82 KiB) Zobrazeno 8578 x
-
- Tis finální tiler luk č.4.jpg (181.05 KiB) Zobrazeno 8578 x
-
- tis č.4 cca 20cm Předpětí.jpg (113.75 KiB) Zobrazeno 8578 x
Chano, 20 cm brace height je hrozně moc. Kdybych si nevšiml toho obrázku (názvu) tak mě to nenapadlo, jak je ten luk hrozně dlouhej, tak vypadá normálně, ale není.
Na 28" s touhle silou potřebuješ maximálně 190 cm. Brace height dávám kolem 14 cm. Taky kdybys to zkrátil, tak vyzískáš trochu síly, tedy prostoru k tomu abys trochu porychtoval tiler.
J.
Na 28" s touhle silou potřebuješ maximálně 190 cm. Brace height dávám kolem 14 cm. Taky kdybys to zkrátil, tak vyzískáš trochu síly, tedy prostoru k tomu abys trochu porychtoval tiler.
J.