Výroba a tormentace palných zbraní

Královák

Re: Výroba a tormentace palných zbraní

Příspěvek od Královák »

Mohou se destičky s dírou pro hlavňové čepy k hlavni přiletovat? Já jsem žil v domnění, že jen mohou být zasazené do rybinových drážek. Na brokárnách mám sice háky taky letované, ale na předovce co měl kamarád(Ardesa) rozebranou, mne to překvapilo. Je rozdíl mezi tím co je ocipované ze zahraničí a co jde do zkušebny u nás? Nemyslím právně, ale fyzicky, materiálově a tak - zkrátka kvalita zkoušení u nás a venku?
Indy
Místo/Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Indy »

Kvalitu zkoušení u nás a venku? Nevím, znám pouze slovenské tormentace, jsou v podstatě totožné, pouze striktně trvají na výkresové dokumentaci od origo puškaře. Co mám povrchní info, Německo, Švédsko, Anglie i Holandsko snad mají podobné požadavky. Ovšem s tormentací od pakistánského výrobce bych rozhodně na akce nelezl!

Pokud máš rybiny na uchycení dobře provedeny, není co letovat!
"Ty vole! Tolik Indyjánů jsem v životě neviděl!" gen. Custer.
Hrdý majitel několika halaparten a hákovnic a neutuchající prudič, který má zvláště spadeno na blbce. A že jich je!
http://sedmiletka.brodec.org/
Královák

Příspěvek od Královák »

No já, že bych se na dalším kvéru už s nima nepiplal s pilníkem a rovnou naletoval, aby mne to, ale prošlo zkušebnou na první pokus.
Eifel
Místo/Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eifel »

Zdravím

Chtěl bych vyrobit pro nás tuto palnou zbraň. Nevíte kdo a zhruba za kolik by se dala pořídit?
Přílohy
WAG07_12.jpg
WAG07_12.jpg (46.9 KiB) Zobrazeno 7757 x
"Haut les têtes, la mitraille n'est pas de la merde !"
Královák

Příspěvek od Královák »

Co soudíte o dataci této zbraně http://raabs.homepage.t-online.de/Meine ... rohr04.htm , mne se to moc nezdá, ale chtěl bych slyšet názor odborníků. Zaráží mne ta krátká hlaveň v době kolem roku 1500. Jak vlastně dlouho byli vyráběny klasické píšťaly(Tábor, Tannanberg). Na základě dochovaných kusů jsem došel k názoru, že cca kolem roku 1450 postupně mizí ve prospěch delších hlavní. Uvažuji správně?
Indy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Indy »

No, výroba možná nepokračuje, ale podobné určitě v městkých zbrojnicích zůstávaly dlouho do 16 století.
Hrdý majitel několika halaparten a hákovnic a neutuchající prudič, který má zvláště spadeno na blbce. A že jich je!
Královák

Příspěvek od Královák »

Vím, že ve zbrojnicích zůstávají klidně až do poč. 17. století, ale jde mi právě o tu výrobu těch krátkých hlavní zasazených buď tulejí nebo do zádlabu v pažbě. Prostě nějak se mi ta datace nezdá, ale nejsem odborník.
Královák

Příspěvek od Královák »

Mám dotaz. Jaká je min. tloušťka stěny hlavně na komoře u předovky? Známý má možnost koupit hlaveň předovky, která nemá tormentaci a chce mít základní info.
Indy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Indy »

Na to existuje nějaký vzoreček a odvíjí se od ráže. U ručnice Ti stačí 5mm, což u masivní hákovnice či děla stačit nemusí. O jakou zbnraň jde?
Královák

Příspěvek od Královák »

Jde o hlaveň ráže 15,7 mm a vnější průměr je 27,2 mm.
Indy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Indy »

Viděl bych to bezproblémově. Ovšem netuším jak kvalitně je udělaná, to bych to musel mít v rukách, či slušné foto. Myslím tu tlouštku. Tož se možná ještě poraď, než koupíš něco co tormentací neprojde. :)
Královák

Příspěvek od Královák »

polotovar hlavně vyrobil Kuna, opracované do kužele "místním soustružníkem" a boky u komory hlavně ohraněny rozbruskou - jsou viditelné stopy po brusném kotouči - tak nevím, jestli se tím boušením nemělo vliv na fci rostlináře - určitě to nechladil, když to brousil. Cena je velmi zajímavá, když by to nekoupil známý, tak to koupím sám.
alistaire
SHŠ: Regiment Mortaigne

Příspěvek od alistaire »

pro potřeby černoprachu prakticky nemůže mít teplota při opracování vliv. Respektive v jakékoli formě rekrystalizace (Fe-Fe3C) je pevnost materiálu daleko za potřebnou hladinou. Pokud je polotovar od Kuny, pak máš k ruce matroš, který bohatě překračuje potřeby "bitevního" střílení.

Důležitější bude kvalita zpracování. Tedy zpracování dnového šroubu (závit a další parametry), pokud to bude novější typ zbraně, tak způsob připojení pánvičky atd.
Co řeknu, to sedí...
Nerad bych seděl za to, co řeknu.

http://www.mortaigne.com Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org Diskusní fórum pro zájemce o třicetiletou válku
Královák

Příspěvek od Královák »

Díky za odpovědi. Potěšili jste mne, kámoš do toho nejde, tak jí koupím já a až budu mít po zkouškách a skončím s renovací baráku a víc jak půlhektarové zahrady, tak hlavni zajistím zbytek co potřebuje k dokonalosti(to bude někdy v příštím tisíciletí) :( .
Galion
SHŠ: HSŽ Poustevník
Místo/Bydliště: Vítkův Kámen

Příspěvek od Galion »

To Grum: Tak jsem koukl na ty tvoje obrázky. Měls pravdu, vypadají moc pěkně. Začínám být nahlodanej jak dřevo na starý půdě. :-)
Longius aut proprius mors sua quemque manet et mors ultima rerum.
Odpovědět

Vrátit se na “Zbraně a jejich doplňky”