Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
JJ děkuju za připomínku, předělám. Stejně na jednom rameni mám cca 10cm podélnou prasklinu ze sušení, tak se jí alespoň zbavím. Z toho madla bych měl asi ubrat aby taky pracovalo že?
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
To madlo nechej, když už jsi ho tam udělal. Luk s madlem nepracuje ve střední části. Jak říká Jarda, zkrať ho, na tuto libráž je to strašně dlouhé. Tohle by fungovalo asi tak při 140#.....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Ahojte
Chcel by som vas poprosit o informácie ohladom platenneho backingu
1. aky druh platna sa pouziva
2. kolko vrstiev treba nalepit
3. s akym lepidlom sa to lepi
4. aka povrchova uprava proti vlhkosti sa na to dava
vopred dakujem za odpovede
Peter
Chcel by som vas poprosit o informácie ohladom platenneho backingu
1. aky druh platna sa pouziva
2. kolko vrstiev treba nalepit
3. s akym lepidlom sa to lepi
4. aka povrchova uprava proti vlhkosti sa na to dava
vopred dakujem za odpovede
Peter
Použil by som ľan, konope, juta. Bavlna asi nie aj keď už som videl použiť riflovinu.
Lepidlo nejaké pružné na drevo.
Kam to chceš lepiť? Na jaseň a agát netreba.
Lepidlo nejaké pružné na drevo.
Kam to chceš lepiť? Na jaseň a agát netreba.
Tak tady je ta moje načatá líska. Je to tak, jak mi to vypadlo z ruky, zítra budu pokračovat. Na tilleru to vypadá hrůzostrašně. Levý rameno je zatím myšlený jako spodní, ale možná bych měl spíš pravý zkrátit, tím by se mohl zvýšit tah a pak dotillerovat. Nechal jsem tam krátký madlo, to vás ale nechci provokovat
Jen je to takový párátko, že by mi v ruce nezůstalo vůbec nic, kdybych ho sundal. Ale nezužoval jsem to, takže když mi to doporučíte, ještě ho můžu urašplit. Luk má cca 175 cm (nemám tu kalkulačku a z hlavy to v palcích nedám, sorry) a subjektivně tah kolem 40lbs, spíš míň. Bude to pro návštěvy na zahradu.
Záda luku hnusně zažloutla, ale po předchozích zkušenostech se bojím jít na to smirkem - mám 1200, je to jemný jak dětská prdýlka, ale třeba znáte lepší finty. Až opálím břicho a nějak se zbavím tý jedovatý žluti, dá se to třeba namořit?
Zítra chci pokračovat, takže vás pak vyděsím dalšíma fotkama. Teď jdu vysmrkat piliny, pod vodu a pak vystvětlit ženě, kde jsem byl do půlnoci
PS: ten špalek na fotce není moje tillerovací lišta, ta je napevno v kůlně, tak jsem vzal tohle.
Záda luku hnusně zažloutla, ale po předchozích zkušenostech se bojím jít na to smirkem - mám 1200, je to jemný jak dětská prdýlka, ale třeba znáte lepší finty. Až opálím břicho a nějak se zbavím tý jedovatý žluti, dá se to třeba namořit?
Zítra chci pokračovat, takže vás pak vyděsím dalšíma fotkama. Teď jdu vysmrkat piliny, pod vodu a pak vystvětlit ženě, kde jsem byl do půlnoci
PS: ten špalek na fotce není moje tillerovací lišta, ta je napevno v kůlně, tak jsem vzal tohle.
- Přílohy
-
- DSCF3307.jpg (34.86 KiB) Zobrazeno 6845 x
-
- DSCF3311.jpg (80.94 KiB) Zobrazeno 6845 x
Oblúk máš správe. Konce sú ešte brutálne masívne.
Ty konce jsou hodně nahrubo, počítal jsem s tím, že je ještě tak o palec zkrátím kvůli tahu. Nechám tiller teda tak jak je, stejně ještě budu opalovat, tak se mi asi trochu rozhodí. Co ty záda, myslíš, že je můžu opatrně vzít jemným smirkem?
Zkoušel jsem včera s tímhle klacíkem párkrát vystřelit a je o hodně přesnější než ta moje první podivnost a taky se chová daleko klidněji, což přičítám menšímu tahu. Taky jsem se naučil správně zakládat šíp, tak mi to neorve kůži na levý ruce i když nemám tu "zakládku"
Ten první luk jsem opravdu dost pobabral, mel jsi pravdu...
Zkoušel jsem včera s tímhle klacíkem párkrát vystřelit a je o hodně přesnější než ta moje první podivnost a taky se chová daleko klidněji, což přičítám menšímu tahu. Taky jsem se naučil správně zakládat šíp, tak mi to neorve kůži na levý ruce i když nemám tu "zakládku"
Ten první luk jsem opravdu dost pobabral, mel jsi pravdu...
Povrch vyhladiť môžeš no kopírovať všetky nerovnosti aby sa nenarušili vlákna.
Líska nieje žiadne super lukové drevo napriek tomu čo sa traduje.
Chce to niečo tvrdé. Používam agát, jilm, drín, slivku.
Šíp musíš zakladať na tetivu kúsok nad kolmicu a musí byť správne spinovaný k luku, potom ti nebude kontaktovať ruku.
Líska nieje žiadne super lukové drevo napriek tomu čo sa traduje.
Chce to niečo tvrdé. Používam agát, jilm, drín, slivku.
Šíp musíš zakladať na tetivu kúsok nad kolmicu a musí byť správne spinovaný k luku, potom ti nebude kontaktovať ruku.
Cheung - záda luku můžeš klidně vzít i hrubším smirkem, pokud ho budeš mít na měkké podložce, 220 grit na silném filcu - tak abys neobrousil součky a charakter pryč. Tiler vyšel docela pěkně, nalevo u středu to máš tužší, ale pokud je na tvém obrázku spodní rameno vlevo tak je to dobře.
To že se tenhle luk chová klidněji není menším nátahem, ale hlavně tím, že má lepší průhyb. Hele, udělal jsem 205 cm dlouhej longbow 90#/32" a 860 gramů váhy a v ruce byl jako naprostá mrtvola - ani náznak handshocku. Handshock ovlivnuje víc faktorů - například distribuce hmoty podél ramen a taky v jakém relativním čase se ti vrací proti sobě ty ramena do stejné pozice - ergo lépe tilerovaný luk, bez ohledu na tvar tileru bude mít menší handshock. Žvýkačkoidní tětivy (jako např. dacron) na delším luku způsobují handshock, naopak na velmi krátkém luku (50" a okolo) je nějaký průtah tětivy žádoucí.
Ted´důležitá věc - nejde o "zkrácení špiček", v tom co ti napsal Cornus : "že máš masivní špičky", ale o tom, že z nich budeš muset ubrat přebytečný materiál.
Líska je lehká, takže to není tak kritické, ale takhle - odměř si tak 12-13 cm od každé špičky, vezmi si malý hoblík který bere malou třísku, jemnou a ohobluj špičky souměrně z obou stran tak aby tam kde máš drážku na tětivu to mělo tak 11-12 mm. S tvrdším dřevem můžeš klidně jít i na 8,5-10, podle dřeva a konstrukce špičky. Pak si vezmi šmirgl, takulat´přechod odkud jsi hobloval, stejně jako všechny hrany a udělej nové zářezy. Právě jsi ze špiček odebral dřeva kolik váží celý jeden šíp! Tohle je velice důležitý úkon.
Pravidlo je - ze dvou nosníků, které mají stejnou tlouštku ale jeden je 2X širší je ten 2X širší 2X pevnější - ALE!!! ze dvou nosníků které jsou stejně široké a jeden je 2X tlustší je ten tlustší 8X pevnější. To platí pro všechny nosníky, takže i pro rameno luku. Z toho vyplývá, že dokud to materiál vydrží je lepší dělat luk užší, protože jeho hmota bude celkově menší a také, že když ubereš špičky ze stran tak aby byly úzké, tak neztratí příliš tuhosti, ale mnoho hmotnosti.
Jasný?
J.
To že se tenhle luk chová klidněji není menším nátahem, ale hlavně tím, že má lepší průhyb. Hele, udělal jsem 205 cm dlouhej longbow 90#/32" a 860 gramů váhy a v ruce byl jako naprostá mrtvola - ani náznak handshocku. Handshock ovlivnuje víc faktorů - například distribuce hmoty podél ramen a taky v jakém relativním čase se ti vrací proti sobě ty ramena do stejné pozice - ergo lépe tilerovaný luk, bez ohledu na tvar tileru bude mít menší handshock. Žvýkačkoidní tětivy (jako např. dacron) na delším luku způsobují handshock, naopak na velmi krátkém luku (50" a okolo) je nějaký průtah tětivy žádoucí.
Ted´důležitá věc - nejde o "zkrácení špiček", v tom co ti napsal Cornus : "že máš masivní špičky", ale o tom, že z nich budeš muset ubrat přebytečný materiál.
Líska je lehká, takže to není tak kritické, ale takhle - odměř si tak 12-13 cm od každé špičky, vezmi si malý hoblík který bere malou třísku, jemnou a ohobluj špičky souměrně z obou stran tak aby tam kde máš drážku na tětivu to mělo tak 11-12 mm. S tvrdším dřevem můžeš klidně jít i na 8,5-10, podle dřeva a konstrukce špičky. Pak si vezmi šmirgl, takulat´přechod odkud jsi hobloval, stejně jako všechny hrany a udělej nové zářezy. Právě jsi ze špiček odebral dřeva kolik váží celý jeden šíp! Tohle je velice důležitý úkon.
Pravidlo je - ze dvou nosníků, které mají stejnou tlouštku ale jeden je 2X širší je ten 2X širší 2X pevnější - ALE!!! ze dvou nosníků které jsou stejně široké a jeden je 2X tlustší je ten tlustší 8X pevnější. To platí pro všechny nosníky, takže i pro rameno luku. Z toho vyplývá, že dokud to materiál vydrží je lepší dělat luk užší, protože jeho hmota bude celkově menší a také, že když ubereš špičky ze stran tak aby byly úzké, tak neztratí příliš tuhosti, ale mnoho hmotnosti.
Jasný?
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Hodne pomáha rýchlosti urobiť špíčky úzke na šírku, nechať hrúbku a tú stiahnuť do kýlu, niečo ako vysoký trapezoidný prierez . To bol nápad Páju alebo Hawkwinda. Plochý agátový luk s týmto bol nameraný 173 fps pri 9 grn/lb
http://picasaweb.google.com/lh/photo/y1 ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/y1 ... directlink
To byla sice moje rada, ale rozhodně jsem to nevymyslel, někde jsem to samozřejmě viděl udělané. Já už to nějakej pátek dělám, takže jsem se účastnil epických diskuzí o výkonosti luku, s lidma kteří vesměs už odešli z diskuzních fór, stejně tak si pamatuju např. "Osage wars" - i když už jen jako ozvěnu z newsgroups. To je ovšem už hodně dávno na poměry.
J.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Jasný, Hawku
Až se vrátím domů, nakrmím děti a jdu na to, když mi to půjde od ruky bude o víkendu v galerii další kousek. Pak si asi budu muset dát na nějaký ten týden pokoj, a taky je konečně hezky, tak půjdu střílet. Jsem zvědavý na porovnání výkonosti obou luků a dostřel.
K tětivám - mám smotanou z konopnýho lanka, objednaná tětiva z netu ne a ne dorazit, ale tahle zatím drží.
Šípy - mám doma nouzový (příšerný) a ty lepší taky nějak nechtěj dorazit.
Někde jsem četl, že se šípy ladí tak, že se střílí na deset metrů a podle toho, kam míří konce se pozná, jestli je šíp moc měkký nebo tvrdý. Jenže já mám terč jak jehelníček (sem tam, nahoru dolu), což je asi zčásti daný mým střeleckým neuměním a zčásti těma hrůzama, čím pálím (umělý letky, cena 95 Kč...). Počkám si na ty cedrový s krocanem, zatím budu trénovat a pak uvidím. Největší rozkmit a nepřesnost "získám", když mi tětiva narazí do předloktí - už jsem se naučit držet luk tak, aby se to nestávalo.
Vy si šípy děláte sami?
Až se vrátím domů, nakrmím děti a jdu na to, když mi to půjde od ruky bude o víkendu v galerii další kousek. Pak si asi budu muset dát na nějaký ten týden pokoj, a taky je konečně hezky, tak půjdu střílet. Jsem zvědavý na porovnání výkonosti obou luků a dostřel.
K tětivám - mám smotanou z konopnýho lanka, objednaná tětiva z netu ne a ne dorazit, ale tahle zatím drží.
Šípy - mám doma nouzový (příšerný) a ty lepší taky nějak nechtěj dorazit.
Někde jsem četl, že se šípy ladí tak, že se střílí na deset metrů a podle toho, kam míří konce se pozná, jestli je šíp moc měkký nebo tvrdý. Jenže já mám terč jak jehelníček (sem tam, nahoru dolu), což je asi zčásti daný mým střeleckým neuměním a zčásti těma hrůzama, čím pálím (umělý letky, cena 95 Kč...). Počkám si na ty cedrový s krocanem, zatím budu trénovat a pak uvidím. Největší rozkmit a nepřesnost "získám", když mi tětiva narazí do předloktí - už jsem se naučit držet luk tak, aby se to nestávalo.
Vy si šípy děláte sami?
Tětiva do předloktí naráří skoro každému, proto máme nátepníky
a myslím že zrovna tohle ti výstřel nerozhazuje.
To střílení na deset metrů dělají sporťáci a je to asi pro zkušenější střelce,
ty to zkus tak, že přijdeš na louku a budeš střílet do dálky na dostřel luku.
Pak krásně uvidíš jak se ti šípy rozdílně chovají a můžeš tak hezky ladit tenchniku střílení
a hlavně vypouštění, jelikož se to markantně projeví na tom dlouhém letu šípu.
Konopná tětiva je vpohodě, tyhle přírodní matroše mají malou roztažnost (taky jako např. umělý
fast flight, oproti dacronu),a pak ti jde míň energie luku vniveč protažením tětivy při výstřelu.
Jo a pozor jak kupuješ ty spinované tyčky, jejich spine je udán na 28", jestli máš tedy natah delší,
tak ti ty šípy "změknou". Příklad: když máš luk 40# na 30", tak si nesmíš koupit tyčky spinované na 40# (28"), ale koupíš si asi 50# (28").
Kaša
a myslím že zrovna tohle ti výstřel nerozhazuje.
To střílení na deset metrů dělají sporťáci a je to asi pro zkušenější střelce,
ty to zkus tak, že přijdeš na louku a budeš střílet do dálky na dostřel luku.
Pak krásně uvidíš jak se ti šípy rozdílně chovají a můžeš tak hezky ladit tenchniku střílení
a hlavně vypouštění, jelikož se to markantně projeví na tom dlouhém letu šípu.
Konopná tětiva je vpohodě, tyhle přírodní matroše mají malou roztažnost (taky jako např. umělý
fast flight, oproti dacronu),a pak ti jde míň energie luku vniveč protažením tětivy při výstřelu.
Jo a pozor jak kupuješ ty spinované tyčky, jejich spine je udán na 28", jestli máš tedy natah delší,
tak ti ty šípy "změknou". Příklad: když máš luk 40# na 30", tak si nesmíš koupit tyčky spinované na 40# (28"), ale koupíš si asi 50# (28").
Kaša
Naposledy upravil(a) Kaša dne 04 Črv 2010, 11:42, celkem upraveno 1 x.
K tomu spinu šípů (snad si to pamatuji správně z TBB).
+5 lbs na každý palec nátahu nad 28"
+5 lbs pro hrot těžší než 110 grains
+5 lbs na fast-flightovou tětivu
-10 lbs pokud střílíš longbow nebo luky bez střeleckého okna
+5 lbs na každý palec nátahu nad 28"
+5 lbs pro hrot těžší než 110 grains
+5 lbs na fast-flightovou tětivu
-10 lbs pokud střílíš longbow nebo luky bez střeleckého okna
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Já beru peří od RAZDEN s.r.o..
Teď jsem od nich bral i tyčky a mosazné hroty pro známého. Hroty moc pěkné, tyčky 11/32" se spinem nad 75 lb nic moc. Z 15ks snad jenom tři měly shodný spin a pár jich bylo se spinem 70. Ale jinak jsem s Razdenem spokojen.
Ovšem pokud budeš chtít střílet silné luky, počítej buď že si budeš šípy dělat sám a nebo za ně budeš nucen někomu zaplatit. Odhadem nad 250,-Kč/ks, ale spíš víc, protože za kvalitu se platí.
Teď jsem od nich bral i tyčky a mosazné hroty pro známého. Hroty moc pěkné, tyčky 11/32" se spinem nad 75 lb nic moc. Z 15ks snad jenom tři měly shodný spin a pár jich bylo se spinem 70. Ale jinak jsem s Razdenem spokojen.
Ovšem pokud budeš chtít střílet silné luky, počítej buď že si budeš šípy dělat sám a nebo za ně budeš nucen někomu zaplatit. Odhadem nad 250,-Kč/ks, ale spíš víc, protože za kvalitu se platí.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský