Galerie luků - uživatelé

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

cornus
Kontaktovat uživatele:

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od cornus »

Tak som si otvoril encyklopédiu drevín a čeľaď javorovité má viac ako sto druhov.
Tie tvrdé americké sú:
Vine maple Acer circinatum
Sugar maple Acer saccharum
Z našich je najtvrdší Acer campestre
Inak treba merať hustotu dreva jak píše Hawkwind.
cheung

Příspěvek od cheung »

"Utopil" jsem na výšku víc než 3/4 špalíčku, co mi zbyl, ale ještě není úplně doschlý. Každopádně je to podstatně tvrdší než ta líska. Aby to rychleji schlo, ubral jsem na polotovaru boky a průměr kmínku byl cca 8-10 cm, takže flatbow z toho už nevyjde.
Na tom lískáči se mi po cca 150 výstřelech začal kolem součků dělat fret (cca 10-15 mm dlouhý linky), dá se to nějak ovlivnit při výrobě? Co to udělá při dalším používání luku? (Jestli mi to třeba nepraskne a nedá po hubě).
Chlapi, kudy má tedy na LB procházet šíp - středem luku? Budu si muset zajet na nějakou vaší akci (jestli tam pouštíte civilisty) a podívat se na vaše kousky a poptat se, co a jak.

Díky za pomoc.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Frety se samozřejmě dají zamezit, ale pokud už tam je nic se s ním neudělá. Nemusíš z toho dělat flatbow když to nevyjde. Budeš se zase srát s držadlem - to je hodně práce a pokud nevíš co děláš tak to dopadne jako s tím lískáčem. Udělej cherokee longbow, to je plochá tilerovaná lat´s pravidelným průhybem. Udělat dobrý flatbow je 3X tolik práce než longbow.
Šíp u luku obecně neprochází středem, ale 2,5-3 cm nad středem. Není cílem mít šíp středem, ale mít centrum tlaku proti opěrnému bodu v ruce kam vedou velké kosti.
Pokud uděláš šíp středem, tak ten luk bude "klopit", protože ho nebudeš mít opřený tam kde se schází síly. Dá se to udělat, ale musel bys jinak tilerovat ramena aby se to sešlo.
Ale u longbow se to nikdy nedělá...

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

Změříš polotovar, půlka= střed. Tam kde budeš zakládat šíp horní rameno, kde držet spodní rameno. Na horním rameni si od středu vyznačíš 3,5cm ryska, spodní rameno 7,5cm (měřeno od středu). Zde držíš luk. = Madlo pro úchop u LB. jestli jsem to pochopil správně. Spodní rameno o něco malinko silnější, je kratší a tháš ho 3mi prsty!= větší působící síla, ramena se při výstřelu srovnají= lehký výmet a málo škodlivých vibrací. Kdyby v tom byla chyba poopravte mne, jsem taky nováček.
Přílohy
Rozvržení polotovaru.jpg
Rozvržení polotovaru.jpg (35.39 KiB) Zobrazeno 6984 x
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Snad jen těch 3,5cm... Má to být 1", tedy 2,5 cm. někdy podle tvaru max.3cm, ale to je spíše vyjímka...

Jinak pro začátečníka je lepší tilerovat na střed, aby byl průhyb symetrický a po dokončení tileru ufiknout spodní rameno o ten jeden palec... Nebo lehce oškrábnout horní rameno, aby bylo trošinku měkkčí.

Jinak je tady dost návodů na to, jak udělat luk, i přímo na brodci... Jen hledat :salute:
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
cheung

Příspěvek od cheung »

Ale já se snažím hledat, jenže ono je všude něco trochu jinýho a není nad to poptat se u někoho, komu jde kromě psaní návodů taky práce :)
Než se pustím do javoru, vyzkouším si tilerování ještě na slabším lískáči, tamto bych fakt nechtěl zkazit.

Díky za rady, CH.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Já tileruju luky celou dobu symetricky, až když to mám na brace tak to zavěsím s offsetem abych to proškrábl a sedlo si to správně. Ono je třeba myslet na to, že nakonec se šíp zakládá ještě zhruba o 8 mm výš než je arrowpass na luku, takže celý ten systém se sice nechá vybalancovat staticky, dynamicky ale nikdy úplně. (Což nám sotatně nevadí..)

Dotazy a odpovědi příště do threadu o výrobě.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Bezák..cca 90#/30", žádný SF.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

j.
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Hodně hezký. To je tvůj výrobek focený u Pájy?
Vypadá kratší. Můžeš prosím napsat jak je dlouhý a široký?

Díky, Kaša
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Je to 42 mm široké nebo tak něco a 194 cm dlouhé.

J.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Ten luk má velice příjemný nátah, tvary MR. Jsem zvědavý na dostřel.... Dobrá práce, Jaro.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Trochu ho pocvičte, až půjde prvně střílet - rád bych aby zůstal v kuse aspon´tenhle :)
Ale jak říká ten Boyton : "if it breaks, make another one......"

J.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

OK, stejně Radek teprve začíná a myslím, že ho nějaký čas na plnej nedá, tak se alespoň rozhýbá.....
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

chcem pridať zopár príspevkov tiež, no bolo by vhodne sa najprv predstaviť(aspoň tým, ktorí ma nepoznajú)
volám sa David Matejov, som zo slovenska a luky robím asi od vtedy ako som sa narodil :D (samozrejme nie takéto). v poslednom čase ma začali baviť angl. vojnové, o ktorých sa na lukostrelcovi až tak nediskutuje; aj keď som stále zaujatý kompozitami, na ktoré žiaľ nemám momentálne materiál. zatiaľ iba nejaké tie indiánske a pokusi.
novšie výtvory:
http://picasaweb.google.sk/D.Matejov/Am ... N-asvfV_gE#

http://picasaweb.google.sk/D.Matejov/An ... 8530268306

http://picasaweb.google.sk/D.Matejov/In ... 9488686584

zatiaľ sa bavím zo všetkými, čo dúfam ,že aj budem tak
ZDRAVíM
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Zdar Dave, na tvoje luky jsem koukal už na lukostřelci. Vypadají dobře, ale ikdyž by mělo
být horní rameno u středu luku lehce zeslabeno, v tvojem případě bych řekl, že je to až moc.
Občas tam vidím i slabší místo v druhé polovině horního ranema- pak se ti občas ohýbá horní
rameno o dost víc než druhé.
Poradím ti trik, foť tiler když to natahuješ v rukách,
nesouměrný oblouk se tím trochu ztratí. :badgrin:
A špičky bys mohl taky zeslabit. Koukni třeba na moje luky, kluci říkají že jsem v tom extrémista,
ale jdou udělat i pod 9-10mm na slabších lucích (30-75#).

Kaša
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”