Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!
Kování hrotů není žádná sranda. Nic z toho co je k vidění na českém internetu není moc dobré. Respektive, je to spíš hodně špatné. Mě se líbí, žes vlastně neudělal ani jeden, ikdo kdo tomu rozumí to neneasadil na šíp a řekl : " dobrý", ale už přemejšlílš jak to zpeněžit....
Dej mi vědět až zasekneš do druhé tisícovky. Možná něco objednám....
J.
Dej mi vědět až zasekneš do druhé tisícovky. Možná něco objednám....
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
To video je tady. Jinak máš pravdu, brousí jako ďas.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Když je teda tohle téma živé, tak se chci zeptat jaký je teda nejvhodnější matroš na hroty? Dělalo se někdy i z jiného materiálu, než z oceli?
Já myslím, že hustý hroty by byly z uhlíkových nanovláken, a na ostří nebo spičku dát třeba TiC(nebo Al2O3,ZrO2,SiC, B4C, Si3N4,....a podobné blata). A když by jsi měl hodně rychlý luk, tak připadá v úvahu i ochuzený uran.
Kašan
Kašan
chano - to záleží na tom na co se ptáš - středověké hroty byly železné, uhličily se, nebo se do nich zakovával plátek oceli.
Z moderních ocelé přichází v úvahu něco houževnatého, co se nechá zakalit, ale nebude to praskat. IMHO něco jako 11600 úplně stačí a moc nepopouštět.
J.
Z moderních ocelé přichází v úvahu něco houževnatého, co se nechá zakalit, ale nebude to praskat. IMHO něco jako 11600 úplně stačí a moc nepopouštět.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
No to bych řekl. Tak třeba z trní, kostí, rohů, parohů, pazourků a spoustu druhů nerostů, možná i měďi, bronzu.Taky stačí zašpičatit konec a zpevnit opálením.chano napsal:....? Dělalo se někdy i z jiného materiálu, než z oceli?
No řekněme že od stěhování národů, kdy se tak nějak ta podější "germánská" lukostřelba etablovala v celé střední a západní evropě tu máme doložené parohové (od nás i z polska na ranný středověk), železné a železné/ocelové na celé období a sporadicky bronzové do RS, pak už moc ne. Co je zajímavé jsou kamenné hroty v období kdy už se používají kovy, které kopírují kovové předlohy, ale je těžko říct, jestli to přežilo až do středověku, protože se kamenná industrie špatně datuje a jestli to teda ti mazuři používali až do 15 stol. jak nám tak pěkně píše ten Sienkiewitz. 
Neznáte někdo skupinku lidí vám podobnou, která by ale operovala v západních Čechách? (Nejlépe kolem K. Varů, ale to už bych chtěl asi moc). Člověk si připadá trochu jako blbec, když běhá po lese s lukem sám a určitě by mi taky hodně pomohlo, kdybych mohl vidět ručně vyrobené luky "naživo" a zeptat se co a jak. Chtěl bych si udělat něco, za co bych se nemusel stydět třeba ani před váma, ale metoda pokus-omyl je... no, asi víte.
Jinak zkoušel jsem dostřel svých dvou prvních lískových kousků (doupravil jsem je podla vašich rad) a 55 lbs dostřelil 130m, 40 lbs 90m. (krokoval jsem to, takže pokud si myslíte, že je to nemožný, hádat se nebudu, i když myslím, že to bude max. +- 10 m)
Nebýt toho, že jsem narazil na vás, jsem naprosto spokojenej
Místo toho v hlavě skenuju okolí a přemýšlím, kam půjdu o víkendu hledat jasan 
Jinak zkoušel jsem dostřel svých dvou prvních lískových kousků (doupravil jsem je podla vašich rad) a 55 lbs dostřelil 130m, 40 lbs 90m. (krokoval jsem to, takže pokud si myslíte, že je to nemožný, hádat se nebudu, i když myslím, že to bude max. +- 10 m)
Nebýt toho, že jsem narazil na vás, jsem naprosto spokojenej
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
On je problém, že my jsme tady v republice asi jediná skupinka, která se zabývá střelbou za silných luků, jinak lukostřelců je tady plná prdel. Jsou samo sebou i jiní, kteří střílí luky nad 80#, ale pokud vím, není to nijak organizované....
Záleží na tom, co vlastně chceš dělat, jestli si jen občas rekreačně zastřílet, nebo se připravit na nějaké závody, či střílet z warbow.
až budeš příště udávat dostřel, bylo by dobré přidat i hodnoty šípu ( délka, váha, peří,hrot ) My měříme dostřel s BLBS šípy, které jsou standardizované k tomuto účelu...
A to s tím dřevem, to je normálka, já čumím po stromech i za jízdy autem
Záleží na tom, co vlastně chceš dělat, jestli si jen občas rekreačně zastřílet, nebo se připravit na nějaké závody, či střílet z warbow.
až budeš příště udávat dostřel, bylo by dobré přidat i hodnoty šípu ( délka, váha, peří,hrot ) My měříme dostřel s BLBS šípy, které jsou standardizované k tomuto účelu...
A to s tím dřevem, to je normálka, já čumím po stromech i za jízdy autem
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
No, jde mi o dvě věci
1) střílet lukem, ne kladkovýma paskvilama, který nepředpověděl ani Verne
(pánové z kmene přívrženců hi-tec prominou, není to osobní, jen otázka naturelu) jenže když jsem začal hledat na netu a zjistil, za jaký ceny a co se prodává, byl nasnadě bod:
2) vyrobit (vyrábět) si luk(y)
Větší závody v čemkoliv obecně nějak moc nemusím. Říkal jsem si, že když už mi někoho doporučíte, budou to lidi, který ví, co dělají. Ale nedá se blikat, pomocí fotek a neustálých otázek se u vás naučím krouhat luky, pak dám dohromady vlastní skupinku cvoků a těšte se za pár let na bitevním poli na půl cesty mezi Brnem a K. Vary
K dostřelu - před chvílí jsem chtěl udělat fotku "šípů" kterýma jsem to střílel, ale včas zafungoval pud sebezáchovy. Už byste se mnou neprohodili ani písmeno. Počkám si na ty lepší (maj dorazit každou chvíli, povídali dodavatelé) a pak to zkusím odstřílet znova, ale možná až s novým lukem. Teď mě omluvte, jdu řezat.
1) střílet lukem, ne kladkovýma paskvilama, který nepředpověděl ani Verne
2) vyrobit (vyrábět) si luk(y)
Větší závody v čemkoliv obecně nějak moc nemusím. Říkal jsem si, že když už mi někoho doporučíte, budou to lidi, který ví, co dělají. Ale nedá se blikat, pomocí fotek a neustálých otázek se u vás naučím krouhat luky, pak dám dohromady vlastní skupinku cvoků a těšte se za pár let na bitevním poli na půl cesty mezi Brnem a K. Vary
K dostřelu - před chvílí jsem chtěl udělat fotku "šípů" kterýma jsem to střílel, ale včas zafungoval pud sebezáchovy. Už byste se mnou neprohodili ani písmeno. Počkám si na ty lepší (maj dorazit každou chvíli, povídali dodavatelé) a pak to zkusím odstřílet znova, ale možná až s novým lukem. Teď mě omluvte, jdu řezat.
To je u mě!těšte se za pár let na bitevním poli na půl cesty mezi Brnem a K. Vary
Já vždycky říkám, že pokud bych chtěl něco s kolečkama tak si pořídím velocipéd.1) střílet lukem, ne kladkovýma paskvilama, který nepředpověděl ani Verne
J.
Hawku, to je u tebe?? Výborně! Ženy znásilníme, muže pobijem, jen ti nejlepší budou zajati a v otroctví pak hoblovat tisové luky pro krušnohorské lukostřelecké oddíly.
Odteď budu kazit ne jeden, ale dva luky měsíčně, abych urychlil vítězný vpád do Hawkindova panství.
Tak zatím
Odteď budu kazit ne jeden, ale dva luky měsíčně, abych urychlil vítězný vpád do Hawkindova panství.
Tak zatím
Hochu, je ti jasné, že postováním sem sis znepřátelil asi tak minimálně sto lidí!
Já nejsem právě nejoblíbenější osoba, tedy u určitého živočišného druhu
J.
Já nejsem právě nejoblíbenější osoba, tedy u určitého živočišného druhu
J.
Postováním kamkoliv jinam bych zase ztrácel čas
(Ne vážně, tohle je asi to nejlepší, co jsem o lukařině našel (což asi není zrovna relevantní názor od někoho jako já, ale je můj)).
Takže těch sto lidí si mě může připsat na seznam, na požádání dodám jméno a plnou adresu
Mimochodem, "Trocha informací o středověké lukařině..." je skvělý čtení. Chceme víc
Takže těch sto lidí si mě může připsat na seznam, na požádání dodám jméno a plnou adresu
Mimochodem, "Trocha informací o středověké lukařině..." je skvělý čtení. Chceme víc
Potřeboval bych koupit jeden hrot jako mustr, podle kterého budu kovat ty svoje zkoušky hrotů. abych věděl jak to má vypadat. Typ bodkin. V Brně budu ve středu, jestli třeba náhodou nebudete trénovat, případně že bych k někomu zajel.