Kuše

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuše

Příspěvek od jiljovský »

Osvědčené věci se téměř nemění :D
Klapkových mechanizmů existovalo hodně druhů. Nakreslená verze patří k těm nejvíce rozšířeným. Jak píšeš, nemusel tam být napínáček. V 19. století tvořila u jednoho mechanismu klapka s vloženou pákou jeden díl, který přímo navazoval na spoušť. V polských materiálech je nákres mechanizmu, kde klapka nahrazuje ořech a navazuje na "gotickou" spoušťovou páku (taky 19.století).
Kolíkové kuše s dřevěnou spoušťovou pákou byly v 17-19. století určeny pro terčovou střelbu a měly kupodivu poměrně silná ocelová lučiště, odhadem 100-150 kg. Kolíkovka z 19.století, co jsem měl v ruce, má středový průřez lučiště 45X8mm, další 32x11mm... muselo to tedy fungovat i při trochu větších napínacích silách.

T.
Nic není takové, jak se zdá...
kovi

Příspěvek od kovi »

Po inšpirácii čo som videl na tomto fóre som sa tiež pustil do kolíčkovky. Socha dub, lučište Drien. Za drevo na lučište ďakujem Cornusovi.Lôžko pre tetivu a kolíček vystužený kosťou. Zatiaľ som ju testoval len s narychlo spravenou šipkou a lietalo to celkom svižne.Dostrel a presnosť som ešte neskúšal.
Dĺžka sochy 80cm
Lučište 100cm
Náťah 41kg/31cm

http://picasaweb.google.com/martin.kovac05/Kusa#
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Tady je ta co skončila u Vaška.

Obrázek
Obrázek

Asi tak 120#/14".

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Se šipkou 10 mm a kovanou špičkou má extrémě plochou trajektorii a je velice tichá. Jenom to kostěné sedýlko jsem musel naboltovat k pažbě 2ma 5mm ocelovýma štiftama, protože tam nechtělo držet.Je to všechno jasan, lučiště má asi 3 cm SF.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Pappi
Hlad
Hlad
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pappi »

kovi napsal:Zdravím... Mohli by ste mi poradiť niekoho kto vyrába laminátové lučište. Zatiaľ viem len o firme Kyzl. Sú ešte aj iné možnosti?
Tak myslím, že máš nejkvalitnějšího a zároveń nejlevnějšího výrobce, je to trochu paradox, ale je to tak. Mám od něho již druhé lušiště a opravdu kvalita, mohu vřele doporučit. Lučiště vychází na 1000 Kč od jiných, kteří je lepí z laminátových ohradníků vychází tak na 2000 Kč a kvalita nesrovnatelná. Jdi do Kýzla! Je ještě naprosto spolehlivý výrobce co dodržuje i termíny dodání což je u jiných tabu.
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dří­v, dokud nebudou pověšeni.
Pappi
Hlad
Hlad
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pappi »

kovi napsal:Vďaka za radu Pappi. Lučište od Kyzla mám už doma.

Čo by ste doporučili ako tetivu? Zatiaľ mám v pláne ju spraviť z takého bieleho ľanového špagátu.
Koľko vlákien mám dať keď lučište má silu 90kg?

Za odpoveď vopred ďakujem.
Na zhotovení tětivy používám čalounickou nit alias ševcovskou dratev. K sehnání v barvě hnědé a nebo bílé v potřebách pro kutily. V Čechách např. prodejny Břenda či některá provazvictví. Mám kuše o nátahových silách 80 ,až 120kg a tětivy mám o průměrech 11 až 12 mm. Na ĺanový špagát se vyprdni a vůbec naň zapomeň, protože se ti tětiva po napnutí natáhne jako kšanda a veškerá práce na P. R. D. . Též jsem si před drahnými lety zkoumání a objevování ušmodrchal první tětivivu z tohoto provazu. :D Něchť se daří!
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dří­v, dokud nebudou pověšeni.
Čapin
Místo/Bydliště: Pardubice / Ondřejov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Čapin »

Ahoj, pomaličku s stavím kuši a rád bych se zeptal, zda by byl vhodný korek z odkazu níže na obalení laminátového lučiště. Předpokládám celkem 2 vrstvy korku pak laminát a pak zas 2 vrstvy korku, čili celková tloušťka 25mm. Nemáte také nějaký zdroj kostěných destiček na obložení sochy? Díky.

korek: http://www.korek.cz/zbozi/korek-ve-stav ... -5-1mm-470
jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiljovský »

Ten korek z odkazu k bandážování lučiště vhodný je. Nevím, že by někdo nabízel hotové kostěné destičky jako polotovar k vykládání. Většinou si to každý řeže a brousí doma sám z kostí sehnaných od řezníka.
j.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Highland Hill and Horn, nebo jak se jmenuje ta firma prodává obroušené sformátované kosti a imho se to za ty peníze nevyplatí čistit a brousit. :)

J.
kovi

Příspěvek od kovi »

Ďalší môj pokus o výrobu kuše, tentoraz so zámkom s orechom.
Socha jasan dĺžka 90cm. Lučište laminát obalený korkom a kožou, náťah 100Kg na 27cm.
Orech zatiaľ oceľový, časom plánujem vymeniť za paroh.Tetiva z ľanového špagátu ale ako poradil Pappi chystám sa spraviť ďalšiu z ševcovskej dratve.
viac foto tu http://picasaweb.google.com/martin.kovac05/Kusa#
Přílohy
P7265936.jpg
P7265936.jpg (424.69 KiB) Zobrazeno 7660 x
jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiljovský »

Další lučiště z tisu. Materiál samej suk.
Délka: 100 cm
Průřez středu: 3,9x2,9 cm
Napínací síla: 55 kg/33 cm
Po tilerování set 3,5 cm

Obrázek
Naposledy upravil(a) jiljovský dne 30 Srp 2010, 16:54, celkem upraveno 5 x.
jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiljovský »

Díky! K tomu dřínu se asi jen tak nedostanu. Překvapilo mě, jak je těžký. Budu se teda snažit konce co nejvíc odlehčit...
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Drín môže byť SG aj 0,9. Podľa toho je treba to lučište dimenzovať.
Je to drevo extrémne pevné v ťahu. Ideálny prierez Je D plochou stranou do vnútra, oblý chrbát.
jiljovský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiljovský »

No, já jsem uvažoval o středovém průřezu "lentilka" a konce na šířku silně zúžené s průřezem podobným sférickému trojúhelníku. Co ty na to?
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Drín na luk robím s plochým bruchom, nezaoblujem. Má to menší set.
Kušové lučište som nerobil, bude to podobné v menšom.
Hawkwind také myslím robil bude vedieť presnejšie.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”