Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Královák

Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Příspěvek od Královák »

Četl jsem to v Anglických mušketýrech z nakladatelství Osprey, ale bylo to špatně přeloženo, protože v další publikaci, kterou mám v anglickém originále se mluví o Artilery Garden.
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Viz. debata v galerii- nemá se udávat rychlost luku jako maximální naměřená?
Já myslím, že je to jako u dostřelu, že se udává max. hodnota, jelikož jsou horší pokusy
ovlivněny špatným vypuštěním, atd.
Jak se to tedy bere?
Díky
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Asi sa dá dosiahnuť najlepší výsledok práve špatnou technikou keď ešte hodíš aj ľavou rukou ako sa to robí pri dostrele.
Nemám to vyskúšané.
Vypúšťacia technika mi robila na chrone +- 4 fps a to už mám niečo šípov vypustených. Snažil som sa vypúšťať čo najlepšie.

Dávnejšie som videl na nete anglický článok o zabití nepriateľa lukom vo WWII anglickým vojakom.
Neviete mi pomôcť to dohľadať?
Kaša

Příspěvek od Kaša »

No právě... na začátku tileru ubíráš jako blázen a moc se to neprojeví a ke konci
stačí trochu škrábnout a jde síla strašně dolů. Je to určitě taky o zkušenostech.
Mmě už se to párkrát povedlo taky. Např. jsem mi na 75# ulomila špička v zářezu (přehnal jsem to s propilováním i s rozměrem - 7mm), tak jsem ho zkrátil. Tím by to mělo nabrat sílu. Trochu jsem ho přetileroval,čekal jsem tak 90# a nakonec to vyšlo 55#.

Kaša
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

chano napsal:lidi tak vám škrábu luk, škrábu, tiler, zkouším natáhnout, tak tak to natáhnu cca 50-60lb víc nenatáhnu asi. Tak škrabu jen malinko a hle mám zas 30-40lb luk. Akát 190cm Skoro D profil, bez kompresních prasklin, jádro s nalepenými zády epoxidová pryskyřice a látka z kalhot. máte snad nějaký kouzla, že skoro neustále slyším 55lb luk, zkusím si udělat 7Oku, nebo počítám tak 80-90lb, Mě to furt vychází na těch 30-40lb a nevím proč, nevím kde dělám chybu!
No on je tem trik v tom udělat hodně brzo na začátku v tom procesu dobrej oblouk a druhak začít s velkým kusem dřeva. A silně tahat - když mám navrženej polotovar na 90# a začal jsem s kusem dřeva který vystačí na 120#, tak ho těžko poškodím, když potáhnu 60#. Nejjednodušší jsou luky kolem 40-50 lbs, kdybych dělal jen to, trefím se z navrženejch rozměrů pokaždý, nemusím moc tilerovat, je na nich málo dřeva atd. Ale kolem 65# je problém, že na tom luku je jen nepatrně víc dřeva než na 50# a když začneš s polotovarem na 80# (v tom rozmezí), tak skončíš s něčím na čem je moc dřeva a nestřílí a s polotovarem na 50# (rozmezí) zase nemáš moc prostoru pro chybu.
Je to tím, že nemáš zkušenosti.

j.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

no ja m´m skúsenosti s tým, že sa to drevo musí trochu povoliť, čo sa povolí až v plnom náťahu. s tou hrúbkou materialu má jarda pravdu. napr. mám tis hrubý ako kôl a natiahnem ho bez problémov. keby bol z jaseňa nie je šanca( a to dám aj cez 100 :D )
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

O tom vůbec nemluvím. Mluvím o tom kolik dřeva respektivně, bez ohledu na botanický druh je třeba ke zhotovení luku o určité síle.
Čistě technicky, když si člověk na začátku navrhuje šířku a layout tak už obvykle myslí na to jak silný luk bude potřebovat. Je nevýhodné ubírat během tileru ze šířky, takže nějaká zkušenost je už potřeba.
Když by si potom člověk zvážil kolik materiálu potřeboval k dosažení té samé síly a nátahu, tak dospěje k závěru, že to vždycky vychází zhruba stejně - bez ohledu na design a druh dřeva - pokud nemá ten luk předimenzovanej zbytečně.

Tedka - když mi děláme dřevěnej luk, tak vždycky odebíráme, ergo je třeba začít s větším kusem dřeva, ale když je to o moc, tak se blbě škáluje dolů, respektivě je snadno to přetilerovat a když o málo tak nemá člověk prostor pro korekci chyb.

65# je zrovna taková problematická váha, protože to je kde má většina dřev sweetspot mezi optimální silou a výkonem - takže se to blbě odhaduje.

(Nechápu co myslíš povolením na plný nátah, ale imho by to luk neměl udělat a zůstat "ostrej".)

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

Mno povolením na plný nátach jsem myslel to, že luk skoro v konečné fázu jsem natáhl kam to jde, neměl jsem strach že by to prasklo, měl jsem na zádech tu látku s epoxidem. Natáhl jsem to tak na 26 a dál mě to nepustilo síla cca 50-60lb prostě ani kamarád to pořádně nenatáhl víc a to je korba podle mě by měl dát v pohodě 70-90lb. Jedno rameno se ohýbalo míň a druhé v j jednom místě, poznačil, oškrábl a po nátahu na 28 jsem zjistil, že to má tak cca 30-40lb.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Já mám jiný problém.... I z tyče, která vypadá tak na 50# max. udělám kolem 70#. Poslední malér byl, když jsem udělal 150# tis v rozměrech, kde jsem z předchozího dřeva udělal 125 lib.
Slabý luk se tileruje krásně, silný, to je dřina a člověk musí hodně věcí tušit a předpokládat.....
Je pravdou, že to občas nevyjde a člověk potom zápasí, ale já všeobecně nerad dělám slabé luky, je to otrava :D
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Ono to mrzí o to víc, že to zažívám zrovna teď na vlastní kůži.
Zpracovávám tu ošklivou tyč tisu,rovnal jsem dvě místa, jedno z nich dvakrát- výhyb tak 30 stupňů. Nakonec jsem se rozhodl pro řidší stranu tyče s míň suky.
Vyšly jen tři větší suky na jednom rameni, tyč je ta trochu vlámského tvaru
s velkým deflexem (cca 2"). Rozměry 34x32 mm, dřevo se potopilo tak z 90%, rpi tak 17-20.
Ale je to bohužel měkký jako žvýkačka.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

http://picasaweb.google.com/lh/photo/1H ... directlink
Urobil som z tvrdého agátu prierez 34X26 s tapermi a neohnem to ani na brace. Má to teraz tak 200. :D
U dreva záleží kus od kusu, treba mať nejaké skúsenosti a potom to je jednoduché.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

chano napsal:Mno povolením na plný nátach jsem myslel to, že luk skoro v konečné fázu jsem natáhl kam to jde, neměl jsem strach že by to prasklo, měl jsem na zádech tu látku s epoxidem. Natáhl jsem to tak na 26 a dál mě to nepustilo síla cca 50-60lb prostě ani kamarád to pořádně nenatáhl víc a to je korba podle mě by měl dát v pohodě 70-90lb. Jedno rameno se ohýbalo míň a druhé v j jednom místě, poznačil, oškrábl a po nátahu na 28 jsem zjistil, že to má tak cca 30-40lb.
To není že ti to povolí na plný nátah. Ten luk ti jde brzo do stacku, protože jsi právě neetabloval dobrý oblouk na začátku toho procesu, proto se pak netrefíš.

J.
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

Takže řešením pro mne je tedy to, že jakmile budu dělat luk tak z polotovaru ubírám jak na šířku tak i na výšku ramen? Až z toho vyleze slušný oblouk, který má př: 70lb ale jde natáhnout př jen na 20čísel, po oškrábnutí po celé délce se dostanu na požadovanou sílu, teda jestli to správně chápu.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Nee, nehledej v tom žádnou vědu. Šířku ramen nikdy neubíráš, s vyjímkou extrémního případu, kdy jsi jí neodhadl správně, třeba proto, že se jedná o extrémě hustý a kvalitní materiál, jako ted´zpracovává Cornus. Zásah do šířky ramen, nebo toho taperu šířky ne nejhrubší zásah do konstrukce toho luku - od šířky se všechno odvíjí. Pokud máš velkou zkušenost tak si to můžeš lajsnout někde uprostřed procesu zužovat, abys neskončil s lukem který má o 30# víc než zvládneš, ale jinak ne.

Ale hned na začátku tileru kdy za ten luk začneš tahat musíš upravit dobrej oblouk a v druhé fázi ubereš rovnoměrně tak abys měl sílu a délku nátahu jakou potřebuješ. V této fázi už by nemělo být potřeba moc upravovat tvar.
A nakonec, když je všechno hotovo ubereš špičky.

J.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Menšia chyba je urobiť širší ako optimum z hľadiska bezpečnosti a životnosti.
Ja si určujem základnú šírku a dĺžku empiricky, niekedy to netrafím na prvý pokus.
Agát je tuhší v ohybe ako hocijaké naše drevo.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”