Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Honza F.
Sponzor Brodce

Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Příspěvek od Honza F. »

Já jsem teď zkoušel terčovnici z vinutého mirelonu tloušťky 3mm (podle návodu z lukostrelce).
30m šíře 105cm stálo 350,-Kč. A asi 60 Kč cívka samosmršťovací fólie.
Řezal jsem pruhy široké 21 cm (vyšlo jich 5) a pak je pevně navinul. Vzniklo kolečko o průměru 60cm. Po obvodu jsem ho stáhnul drátem. Nic víc. Zastaví to šíp s bodkinem z 84 lb luku na 5m (zapíchne se asi do 1/2 délky tyčky).

Není to sice hard-etno, ale je to levné, lehké a funkční.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Honza: Mně se mirelon moc neosvědčil. Způsob provedení stejný, ale šípy mi tím docela prolítávají i ze slabších luků.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
melkel

Příspěvek od melkel »

Vzhledem k tomu, že budu mít čas, chci si ušít střeleckou rukavici. Abych to nezmotal, mám pár dotazů:
1. Ascham píše, že má být z jelenice. Netušíte, jestli ty nálezy byly z jelenice činěné tukem (zámišová useň), nebo z usně třísločiněé (která se z jelena nedá sehnat, a šel bych do koziny)
2. když střílím dvěma prsty, mám si udělat rukavici dvojprstou, nebo tříprstou, jak je máte všichni?
3. předpokládám, že má být co nejtěsnější, aby se s ní dobře střílelo. Je tomu tak?

Předem díky za pomoc.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

1. Klidně použij kozinu. Na tom činění bazíruješ? Jsou dneska, sice hůře sehnatelné, ale kůže vyčiněné mozkem, což by mohlo LH vyhovovat, ne?
2.Dva prsty klidně nechej když s nimi střílíš... Proč tam cpát ten třetí?
3.Tenká ano, jen tam, kde se dotýká tětiva je nutné našít další kůži, pevnější a co nejodolnější otěru. Dnes se používá klokan, ale v našich podmínkách má nejpodobnější vlastnosti koňská kůže, nebo kůže psa.( K sehnání snadno přes Srstku a Kubišovou :badgrin: )
Těsná by měla být tak, aby se ti nehrnula dolů ke konečkům prstů při výstřelu. Pokud ji však uděláš těstou moc, budou se ti ze začátku tíž ohýbat prsty, pak se vytahá moc a bude ti zase padat.
Kozinku je dobré podšít, protože je jako žvýkačka.... Mat. na podšívku jsme už probírali.... Já tam nacpal omylem samet, ale slouží to i tak....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Itazipa
SHŠ: Thorax
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Itazipa »

Zastav se na Kladně a kus mozkem vydělané jelenice + koňskou kůži na prsty ti poskytnu i se střihem na dvouprstou rukavici.
Tlapa
Místo/Bydliště: Brno-Řečkovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tlapa »

Zdravim všechny, chtěl jsem se jen blbě zeptat, i když tuším odpověď. Jak s dřevěnýma šípama při střelbě po dešti? Zem i tráva je mokrá..... Asi neni dobrej nápad střílet po dešti, co? Je větší pravděpodobnost, že se šípy zkroutí? :?
Tlapa

"Vyměním háčka za flašku rumu !!!!!!"
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Nalakovat a pořádně. Ty co se zkroutí, narovnat. Spíš ale trpí peří, to je pak na seříznutí a dát nové....
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Už jsem radil - "waterproofing for arrows" - stojí sáček asi 5 dolarů. Je to velice jemnej prach s nějakou syntetickou sračkou, v tom se letky vymáchají a jsou do velké míry voduvzdorné. Je rozumné si to koupit v grupě, protože jeden člověk to nesdělá.

Hele :

http://www.basspro.com/webapp/wcs/store ... 34_450-8-0

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Tlapa
Místo/Bydliště: Brno-Řečkovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tlapa »

Ok, zkusím nalakovat a naimpregnovat. Díky ;-)
Tlapa

"Vyměním háčka za flašku rumu !!!!!!"
Janek

Příspěvek od Janek »

Je nějaká "předepsaná" hloubka jak má být zasazená rohovina do končíku?
Udělám z rohovinové destičky 100x50 mm jen 9 končíků nebo se jich dá udělat 18? Při těch osmnácti by to znamenalo, že bude rohovina jen cca 14 mm v šípu (plus 10 mm v zářezu na založení šípu). Omotávka by na to ještě dosáhla, ale ...

Je teda lepší, bezpečnější nechat 50mm nebo stačí i 24mm?

Bohužel žádný pojednání o šípech sebou nemám a zkazkám z googlu věřit nechci, páč jde o moje ruce.

Dik za info!
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Janku, u standardních šípů ( BLBS, Livery....) není specifikovaná délka destičky. Pouze doporučují délku 2", a to kvůli bezpečnosti.
Já dělám délku cca 4cm a zatím to tak vyhovuje. Na pár šípech jsem šetřil rohovinou a dal jsem tam cca 1" destičky.
Jedna se mi už rozletěla.
Moje rada je, zbytečně nešetři :D
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

U Dicka se dá sehnat plátek z rohu vodního buvola o rozměrech 50 x 4-6cm za necelých 20 euro.
Když si spočítáš, kolik z toho naděláš výztuh do šípů, tak to není zas až tak hrozné.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Janek

Příspěvek od Janek »

Přemýšlím, že bych si objednal ty 12mm týbla. http://www.diyarchery.co.uk/index.php?o ... &Itemid=72

Myslíte, že to je dobrej/standardní kup anebo je to drahý/zbytečný. Plánuju to na 120 lbs luk, kterej bych chtěl tak za rok. Což je zhruba doba, za kterou udělám 24 šípů hehe.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Mark Ti asi nic lepšího neporadí, ale zkusil bych se podívat po jasanovejch týblech, maj ze všech možnejch zdaleka největší životnost. Carol Edwards nějaký nemá?

http://www.carolarchery.com/PriceList20090612.pdf

Nevím kde Steve bere tedka ty březový, tady jsou ty topolový boytoní tyčky. Kurna, ale ceny šli nahoru, pamatuju týblo za libru.

Ta bříza je hustá a má malou tendenci praskat, ale ten jasan je asi nejlepší.

Zkusil bych se kouknout na ebay.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Janek

Příspěvek od Janek »

Aj, okej. Díky za info! E-bay mě teda vůbec nenapadl, mrknu tam.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”