Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

cheung

Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Příspěvek od cheung »

Hmm :oops:
Zdravej selskej rozum mi říká, že máte pravdu a zároveň mě mydlí těma tyčema po hubě :violent1:
Je mi líto každýho kousku dřeva, který padne zbytečně a navíc kvůli mojí blbosti. To co mám, nechám pár týdnů ve sklepě, snad by to mohlo pomoct v nejhorším. Upižlal jsem taky krásný kousek jasanu - krásným myslím rovný a bez suků - a ten by mě mrzel dvojnásob.

Prosím, neexistuje nějaký přehled ideálních tvarů ramen pro různé tahy?
Např. do 60 lbs plochý, 60 - 80 lbs ovál...
Nebo je to spíš závislé na druhu použitého dřeva?
Mě osobně se třeba ELB moc nelíbí (Bůh mě ochraňuj před Hawkwindem :badgrin: ), což znamená, že mi zbývají flaťáky, jenže nevím, jestli se dají použít na cokoliv.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

ten profil záleží na dreve aké si použil. napr. ak dáš na agát D profil stojí za prd. je prílš dobrý a tuhý v ťahu a veľmi slabý v tlaku.
ak použiješ viac driev lepených, musíš rozmýšlať aj nad týmto.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Ono je to takhle - je víc než jeden druh longbow a víc než jeden druh flatbow a vyžaduje speciální typ pitomce aby si nevšiml, či předstíral, že neexistují transicionální luky. (Například spousta neolitických luků.)
U štípané tyče to destiluje na jednu otázku - jak je široká a dlouhá. IMHO na počátku to byla otázka technologie, spíš než otázka "uměleckého záměru" - je jasný, že z tyčky o průměru 4 cm se flatbow neudělá, zato lb ještě obstojně ano. Na druhou stranu nejsou technicky vzato originální artefakty z Holmegaardu flatbow - protože jsou z malých tyčí a mají klenuté backy - což je něco co vidíme u "replik" zřídkakdy.

Obě konstrukce mají svojí sadu problémů - lb potřebuje dřevo odolnější v kompresi, flatbow se obtížnějí tileruje, je na něm víc práce, je na něj potřeba víc dřeva.

Jinak není žádný limitující faktor ohledně třeba síly - ale moje doporučení je dělat silnější flatbow delší, jinak získáš něco co má veškerou ohebnost a eleganci pajcru a střílí se tím s podobnou lehkostí.

David - ono to není tak, že by byl akát slabý v tlaku. Spíš má velkou nevyváženost mezi těma dvěma pevnostma, protože je v tahu o tolik pevnější.Taky je to dřevo které má jeden z největších rozptylů mechanických vlastností intraspecies jaké jsem kdy viděl, takže člověk snadno kápne na horší kus.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

presne to o tom agáte som tam napísal :D - nevyváženosť, ale mam lb kde v predu je jaseň v zadu agát a je na prd (to som ešte nevedel robiť luky a už vôbec som nepoznal vlastnosti driev-...to len tak okrajovo)
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Jeden technický dotaz pro hawkwinda:
Předpokládám, že ten tvarový hoblík na šípy v "Nářadí" má i tvarový nůž. Jaký je na tom noži vybroušený úhel? 27,5° a nebo je větší?
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Nemá tvarový nůž, protože jsem nebyl schopen ho s takovým poloměrem vybrousit.
Nicméně - originální hoblíky z MR zřejmě nejsou na šípy, ale na plachetní pegy, ostatně byly v nářadí lodního tesaře. (Jaké zklamání). U hobílu platí úhel ostří poloviční úhle uložení nože. Ale na těch středověkých hoblících mohly být klidně kované nože klínovitého tvaru (podobně jako u japonských hobkíků) - což už nikdo nezjistí.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Díky za odpověď.
Známý truhlář mi říkal, že na tvrdší dřevo je lepší brousit na noži tupější úhel. Ovšem žádné konkrétní číslo neřekl.
No, zkusím ten tvarový nůž a úhel tak 30°. Třeba to bude fungovat.

Tak jsem ještě včera prolistoval nový katalog od Dicka a všechny hoblíky tam mají na břitu úhel 25°. Mění se pouze sklon nože a to podle druhu použití.
Dokonce tam má i profilové hoblíky, ovšem v nevhodných rozměrech.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
cheung

Příspěvek od cheung »

Ahoj. Chtěl bych si ujasnit něco kolem strašáka jménem "handshock". Jestli to chápu dobře, záleží ze všeho nejvíc na tom, aby obě ramena pracovala stejně - tzn. že se můžou ohýbat víc u madla, nebo naopak na koncích (nejde mi teď o výkon - je to spíš "teoretický" dotaz), ale podmínka je, aby to dělala obě stejně. Pokud by to tak nebylo, tak rameno pracující víc u středu bude mít díky větší váze rozpohybované hmoty také větší setrvačnost a výsledkem bude - kopanec do ruky.
Dosychá mi dřevo a blíží se pár dní volna, tak bych chtěl mít jasno, než se do něčeho pustím.

Děkuju a zdravím, J.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Ešte je dôležitá váha koncov a tiler. Jak máš rozložený ohyb po celej dĺžke ramien.
Jak robím tie ušaté Holmegabety tak prekvapivo málo kopú.
cheung

Příspěvek od cheung »

Díky, Cornusi. Vlastně jsem se ptal právě kvůli těm tvým "ušákům" - tenhle luk prostě zaujme. Jednou se o nějaký pokusím, ale ještě se na to necítím, zatím budu strouhat svoje plocháče a učit se. Taky bych řekl, že je na to potřeba dobrý kus dřeva, aby obě ramena pracovala stejně na tak malé části - chyba v tileru se nedá vykompenzovat jinde a okamžitě se projeví. (Teorie mi už docela jde :) )
Když už jsme u tvých luků - "vyplatí" se takový Holmík časově? Myslím o kolik déle na výrobu ti zabere oproti normálním lukům.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Neni to tak zložité jak to vypadá.
časove to nastejno ako plochý luk.
Gól je u tohoto luku v tom urobiť tie uši aby zostali tuhé a zároveň maximálne odľahčené. trapezoidný prierez, skoro trojuholník s vrcholom na vnútornej strane.
Keď budem mať čas nakreslím základnú schému.
Posledný kus dosahoval rovnaké rýchlosti ako laminátový Grozer, pričom je to iba rovný luk bez reflexu!
cheung

Příspěvek od cheung »

Tak hergot, že bych to taky zkusil? Mám rovnej kus jeřabiny bez suků, 183 cm délka, ale je to z kmínku cca 7 cm, ramena mi sice pohodlně vyjdou na 2" šířky, jen to bude profil D a ne plocháč. Nevím, jestli to to dřevo utáhne. Jo, tahle je jeřabinka je kácená ve výšce 900 m. Uvidím, jestli to bude mít vliv na kvalitu dřeva.
To o tý rychlosti jsi mi snad ani neměl říkat. To zase bude bezesných nocí...
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Robil som to len z jasanu a agátu. Neviem ako to znesie jarabina v tahu pri vysokej korune na chrbtovej strane.
Mám pripravený ešte kvalitný tvrdý hrab. Ten by mohol byť tiež dobrý na ušáka.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Jeřabina to v tahu snese bez problémů.

j.
cheung

Příspěvek od cheung »

Já to asi zkusím. Ten jeřabinovej luk co mám drží od začátku set 1,5" a po cca 1000 výstřelů nefretuje a nezdá se mi, že by slábnul. Jeřáb mi připadá celkem dobrej, je to pro mě nejdostupnější dřevo a hlavně - poprvý mám teď víc dřeva než času. Čekám na vlaštovku, mám jí objednanou už přes měsíc, tak by tu měla být každou chvíli, rašplí už se mi to celý dělat nechce.
Mimochodem, kupoval jsem šípy u p. Kejvala - za 100 Kč kus a jsou dobrý (za ty prachy určitě), příště je budu brát zase tam. Kupoval jsem je pro těžší luk než mám, ale střílí dál než šípy o 5 g lehčí a celkový provedení oproti předchozím za asi 130 Kč je daleko lepší.
Cornusi, kdybys našel chvilku, prosím postni ten náčrtek - nemám tušení, co si můžu dovolit s "ušima" - kam až se dá zajít :) Děkuju, J.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”