Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Příspěvek od chano »

Ahojte, lidičky, tak dlouho jsem tady nebyl, nemám doma internet k dispozici. Měl jsem možnost zvážit ty hroty na digi. váze a jeden hrot váží 15g a druhý váží 20g a to přesně! Takže zakrátím, přibrousím a uvidím kolik mi z toho vyleze.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

hawkwind napsal:Pokud už je to dlouhé jen 193 cm, tak s tou kombinací dřev nejspíš nedostaneš víc než 70# a budeš rád.
J.
tak som z toho vydoloval 80lbs30" pri 35,5*31,5mm. skoro si trafil. aj tak je to slabééé. javor(mliečny) mám pevnejší než jaseň v ťahu a zas naopak. potom ho asi hodím do galérie.
tým pomerom dik za tip.nemáš niečo kde je o tom viac? ale to 1,6 sa mi zdá moc. možno na plocháč
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Trefil jsem se mnohem přesnějc než si myslíš, uvažoval jsem samozřejmě o nátahu 32" - a to bys musel vyslabit aby ti to vyšlo.

Co se zdá to je sen. 1,6 je 8/5 tedy to co předpisuje BLBS aby to byl ještě longbow.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

I toto se dá nachňapat :badgrin: :lol: . Já prakticky už došel k hotovýmu, vesměs je to Raďase. Kolik by z toho asi šlo? Fota jsou z mobilu, lepší fota doplním, až budu mít víc času.
http://picasaweb.google.cz/114724972694637866552/Tis#
Naposledy upravil(a) chano dne 05 Zář 2010, 16:59, celkem upraveno 1 x.
Kamashe

Příspěvek od Kamashe »

Zdravím,

narazil jsem na "tureckou" a "hunskou" rychlostřelbu jedná se prakticky o totéž, moc mě tahle disciplina zaujala, zabýváte se jí někdo? Víte něco víc o Tureckém "thumb release" ?
Něco málo zde: http://www.youtube.com/watch?v=2yorHswh ... re=related (sry za ten zacatek)

A tady je taky jedno http://www.youtube.com/watch?v=GqqStGeYsj8

Díky za každou odpověď :wav:
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Pokud je mi známo, tak tady (na tomhle fóru) nikdo tuhle lukostřelbu ani luky nedělá.
Thumb release je napínání luku palcem. Je na to potřeba specielní pomůcka - thumb ring.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Nedá mi to abych si neštouchnul - i když je thumb release vyhlašován jako rychlejší metoda, guinessův rekord drží Bob Powel (asi 25 šípů za minutu do terče 1´ na 10 yardů). Dělá to ovšem s lukem kolem 70# a aby se rána počítala musí se a) trefit b) nátah být tak dlouhý aby se ruka alespon´opřela o tvář. :) Takový Kassai oproti tomu dělá tyhle věci a triky s lukama pod 30# :)

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Je to cirkus.
Pýtam sa, ako by to vypadalo v bitve v reále ak by mal luk 100 lb a ostré hroty?
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Na WB Melkel zařadil do turnaje rychlostřelbu. Cca za půl minuty jsem z 112# luku dal 6 šípů, ale je to děsná dřina :D
Na něco takového musí mít člověk větší sílu, jsem na to slabý.... :cry:
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Já jsem onehdá při střílení dal 23 šípů za 96 sekund. Střílel jsem na plný nátah 32" nemířeně horním obloukem z té mé jilmové 84#.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Královák

Příspěvek od Královák »

Kdysi jsem se ptal na použití luků v 16. stol. u nás teď jsem narazil na stránkách www.viacassa.sk na toto - je to o roku 1566 v Uhrách - ty francouští lučištníci mně vyrazili dech.

Ríšské stavy vyslali 16.000 pešiakov a 6.000 jazdcov, vojvoda z Ferrary sa osobne zúčastnil so 400 žoldniermi, vojvoda z Mantuy so 600 strelcami z hákovnic, vojvoda Savojský so 400 strelcami na koňoch a vojvoda z Florencie s 3.000 pešiakmi. Pápež poslal 2.200 pešiakov. Okrem toho sa dostavilo 8.000 Rakúšanov, 2.500 ľahkých uhorských jazdcov, 3.000 Poliakov a 100 francúzskych lučištníkov vedených grófom de Guise.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Hm, tak na to koukám. "100 francouzských lučištníků" v jednotce vévody Guise. Obskurní informace. Je to strašně pozdě. V tu dobu už i ti angličani přešli na arquebusy. Máme sporadické zmínky o lukostřelcích až do 30. resp. anglické občanské války (kdy byli během skirmishe schopni pomocí starých luků vytažených ze zbrojnice schopni zahnat mušketýry na útěk) ale to "francouzský" to je fakt divné. Navíc Guise nebyl žádný trhan, mohl si dovolit lepší jednotky. Nemohou to být jiní střelci...

J.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

100 lučištníkov z 200 tisícovej armády to je len špeciálna jednotka na boj v daždi keď sú mokré lunty. :) :) :)
Královák

Příspěvek od Královák »

Jen prodávám, jak jsem koupil. Nejdřív jsem si myslel, že může být špatný překlad střelců z kuší, ale i na ty je to hodně pozdě.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”