Ignác

Komplexní poradenství v rekonstrukci historických a fiktivních postav.
Ignac
SHŠ: kanton Bern
Místo/Bydliště: Praha

Re: Ignác

Příspěvek od Ignac »

Jelikož je tato vestička na druhou půli patníctého století, tak doufám že košer jsou. A ten střih je zjednodušený, ovšem pořád fungující. Můj předchozí pourpoint byl šitý podle střihu, jak jsi ho poslal, chtěl jsem ale vyzkoušet, zdali bude fungovat i takhle zjednodušený a odpověď zní že funguje velmi dobře :albino:

A tady obrázek z Talhofera, já věděl, že jsem ten knoflíkový pourpoint někde viděl 8)

Obrázek
Kritizovat- to znamená usvědčit autora, že to nedělá tak, jak
bych to dělal já, kdybych to uměl.

Čapek K.
kakac

Příspěvek od kakac »

No, lenze na tom obrazku z talhofera nie je spodna vesticka/poupoint. Je to specialny odev na Bloss fechten. Vypchavany doublet, cize vrchna vrstva, nie spodna. Taketo doublety/odevy pre Bloss rekonstruovali chalani z TSC http://gesellschaft-lichtenawers.eu/tsc ... chten.html . Musim povedat ze rekonstrukcia odevov v ich podani je fakt vynikajuca.
Ignac

Příspěvek od Ignac »

Ehm... brada mi trosku spadla. :shock:

Čapek K.
Ignac

Příspěvek od Ignac »

Ale znamená to, teda, že pourpointy nemohly mít knoflíky, když oděv na Bloss fechten knoflíky měl? Měl jsem totiž zato, že jsem knoflíky viděl i jinde než tady na tom Talhoferovi...

Čapek K.
kakac

Příspěvek od kakac »

Jasne ze to neznamena :). Len som ta chcel upozornit ze na obrazku nie je to co si myslis. Osobne by som si asi na vestu dal radsej snurky. Aj z dovodu ze na nu ide este doublet, ktory moze mat tiez bombiky, pripadne na doublet este kabat ktory zase moze mat gombiky. Pride mi nelogicke dat si na najspodnejsiu vrstvu gombiky, ked ich nebude vidno.
Ignac

Příspěvek od Ignac »

Tak to jo, nejspodnejsi vrstva nebude tak moc videt, ale jak uz je moje zkusenost, tak v lete chodim vlastne skoro porad jen v pourpointu, tak knofliky videt budou...

Čapek K.
Indy
Místo/Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Indy »

Chcete naštvat? Na workshopu, v semináři o oděvu v 15. století padla informace, že oděvy s knoflíky jsou spíše záležitost jižní Evropy, hlavně Itálie, kdežto šňůrky zase spíše říše. Tj Německo, my atd...
"Ty vole! Tolik Indyjánů jsem v životě neviděl!" gen. Custer.
Hrdý majitel několika halaparten a hákovnic a neutuchající prudič, který má zvláště spadeno na blbce. A že jich je!
http://sedmiletka.brodec.org/
Ignac

Příspěvek od Ignac »

A víš že jsi nenaštval? Inklinuju k italskému odívání... možná to bude i trošku tou barvou pleti :-D

Takže váš verdikt zní "prošel"? :albino:

Čapek K.
Václav
Místo/Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav »

Ignac napsal:Můj předchozí pourpoint byl šitý podle střihu, jak jsi ho poslal, chtěl jsem ale vyzkoušet, zdali bude fungovat i takhle zjednodušený a odpověď zní že funguje velmi dobře.
Což o to, ono to jistě funguje, ale řekl bych, že tenhle zjednodušený střih sedí trochu hůř. Je to vidět když porovnáš nový purpoint na fotce a ten starý na ikoně vlevo. Přijde mi, že ten nový v bocích mírně odstává a není tak vypasovaný. Nejsem si také moc jistý tou barvou, ale jinak je ušitý pěkně.
deCarabas

Příspěvek od deCarabas »

Samozrejme, ze uniformy neboli a v tom case uz svet bol mensi a tak nie je predpisane, co sa kde nosilo a ze neexistovali vynimky. Tak ci tak sa da hovorit o urcitej "typologii". Originaly odevov nepoznam a tak len spekulujem na zaklade obrazovych predloh (a uznavam, ze to nie je tiez vzdy spolahlivy zdroj, to vieme vsetci). Umelecka licencia je vsak mrcha, ze...

Dalsou vecou je, ze ti posahani taliani sa malovali nahati s kazdym dalsim rokom blizsim k renesancii, tak kto ma z toho vyjst :D A uplne zlo su vsetky tie tabardy a vrchne kabaty, cez ne casto nevidiet nic ine ako rukavy. Takze by som sa nebal snurky hodit na juh a gombiky na sever, to by bolo ok.

Co sa mi ale nezda z praktickeho hladiska su gombiky na spodnej veste - snurka je makia a lepsie sa zlozi pod doubletom, gombik ti bude robit hrcku a bude trcat ;) Neviem, neviem ;) A ako tu ktosi spominal, gombik je reprezentativny, na vestu ho nema zmysel davat :)
Muž může být šťasten s kteroukoli ženou, pokud ji nemiluje.(Oscar Wilde)

Je-li některá žena věrna svému muži, je to ze zlomyslnosti k tomu třetímu. (Oscar Wilde)
deCarabas

Příspěvek od deCarabas »

Kazdopadne, ak taliana, tak takeho trosku... no, vacsieho fesaka, ako je zvykom. Ja som svojho vojacika postavil tak, ze uz ked talian, nech je to vidiet a tak nosim baret a mam naberane ramena a prestrihy. Skus sa inspirovat tymto, v konecnom vysledku to moze byt pekne (posledna tretina 15teho storocia vacsinou):

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Hlavne sa mi paci ten posledny, su na nom aj snurky aj gombiky aj naberane rukavy a pritom su to pravdepodobne vsetko robotnici - aj ked nepoznam popis obrazu, ak je to nejaka mytologia alebo to zobrazuje nejaky nabozensky motiv, tak to moze byt inak.

Je-li některá žena věrna svému muži, je to ze zlomyslnosti k tomu třetímu. (Oscar Wilde)
Ignac

Příspěvek od Ignac »

Líbí, moc! Ten poslední obrázek se mi taky líbí. Na předchozích jsou italové jako praví fešáci v nabíráných oblečcích a věru vypadají jako buzny. Ještě mě čeká práce na doubletu, určitě mu vyrobím prostřihávané rukávy a na ramenou nabírané, aby Itálie víc vynikla. Hlavně se toho nebát.

Každopádně jeden pourpoint se šňurkami mám, vyhazovat ho nebudu. Stačí když do něj zhubnu nebo ho budu dál nosit nedopnutý (zato pěkně vypasovaný :albino: )

Čapek K.
deCarabas

Příspěvek od deCarabas »

Este dam zopar Talianov, ked uz sme to nacali, len pre zaujimavost. Obrazy od Piera della Francesca:

Obrázek
Obrázek tento sa mi paci, vidiet kosele, doublety a tomu prednemu borcovi vypadavaju koule zo spodarov ;) zaujimavy prvok

narvek
SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od narvek »

Ale hlavně je tam vidět podšití vršku nohavice.
Jsme z Cornwallu, kde muži jsou muži a ovce se třesou strachy!
http://www.movember.com/m/1826062
Nathan

Příspěvek od Nathan »

veru už sa to niekde preberalo či nohavice podšiť alebo nie, je to veľmi prospešný obraz (nehovoriac o tom, ako som sa pobavil na tom dotyčnom)
Obrázek
Odpovědět

Vrátit se na “Salón krásy”