Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Chlapi jaká délka se používá pro letky, na šíp 28#? A ještě výšku min a max? Nevím jestli je to nějak limitováno třeba sílou luku, nebo váhou dříku a hrotu, aby byl poměr letek a zbytku rovnovážný. Dík za odpověď.
čím máš dlhšie šípy, tým máš väčšiu prirodzenú stabilitu( vezmi si šíp do kuše a do luku). na blbs máš nákresy šípov od boytona do warbowu. mne osobne sa vzá šírka 3/4" strašne moc.1/2 už ide, lepšie je 9mm. ja mám na šípoch 14,5*0,9cm a stačí to( na tureckých flighťákoch mám 4*0,7cm
a lita to super). čím máš väčšie letky, tým sa ti zvyšuje aerodynamický odpor vzduchu a skracuje sa dolet.
urobil som pokus. zobral som angl. šíp s operením 14*1cm a turecký s 8*0,8cm. obidva mali asi 32g. strielal som z luku 55lbs28" a angl. šíp doletel iba 125m zatiaľ čo turecký doletel 170-180m.
čím ťažší dáš hrot, tým viac šíp bude vychýlený od vodorovnej polohy a tým viac ho bude ťahať dole. uhol ešte zvýšiš väčšími pierkami, práve kvôly tomu odporu.
hlavne ich musíš nalepiť dobre!
tak si vyber
urobil som pokus. zobral som angl. šíp s operením 14*1cm a turecký s 8*0,8cm. obidva mali asi 32g. strielal som z luku 55lbs28" a angl. šíp doletel iba 125m zatiaľ čo turecký doletel 170-180m.
čím ťažší dáš hrot, tým viac šíp bude vychýlený od vodorovnej polohy a tým viac ho bude ťahať dole. uhol ešte zvýšiš väčšími pierkami, práve kvôly tomu odporu.
hlavne ich musíš nalepiť dobre!
tak si vyber
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Rád bych postavil jasanový warbow a chtěl bych požádat o radu s rozměry. Mám dřevo bez výraznějších vad, které při rozměru 33x23mm a délce 190cm dalo luk 80#/30". Rád bych něco přes 110#, možná i 120#. Momentálně mám přířez 38x28mm, délka 190cm se šířkovým taperem odvozeným z luků z MR pro váhu 100+. Co myslíte, bude to stačit? A nebo je plánovaných 120# na jasan moc?
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
zdravim panove. kdyz uz ste tady zminili tu masarandubu, jaky ma vlasne mechanicky vlastnosti?
mam nejakej kousek a planoval sem ho na belly a ted tady ctu ze je na backu.
podle tvrdosti sem myslel ze je na bricho vhodna ...
Radim
mam nejakej kousek a planoval sem ho na belly a ted tady ctu ze je na backu.
podle tvrdosti sem myslel ze je na bricho vhodna ...
Radim
Všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka . . .
Podľa môjho skromného názoru čím tvrdšie a tmavšie drevo tým lepšie.
U šířky je to přímo úměrné ergo - 33 ---) 38 je čistě asi 80# ----) 92# při stejné tlouštce a 23 ---) 28 je 1,74x ergo by ti to vystačilo na 160#, ale to by tak krátký jasan na tenhle nátah nevydržel.
110# by to asi dalo, problém je ve faktu, že 190 cm je na tyhle luky příliš krátké. Hrozně blbě se to pak natahuje. Udělej to pro začátek o 15 cm delší, zkrátit můžeš vždycky.
J.
110# by to asi dalo, problém je ve faktu, že 190 cm je na tyhle luky příliš krátké. Hrozně blbě se to pak natahuje. Udělej to pro začátek o 15 cm delší, zkrátit můžeš vždycky.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Radim : massarundaba je dobrá i na břicho luku, i když nevydrží tolik co ipe. Ráda praská při sušení amikrotrhlinky se objeví až později. A taky se kroutí jak hajzl a je hodně jedovatá, mnohem víc než ipe.
J.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Kruciš, nějak jsem se odvázal. Včera večer jsem si šel dotilerovat ten bezovaj lb, co jsem na něj nandal končíky přes víkend. Když jsem na to nemohl dostat tětivu pomocí tětiváku, pochopil jsem, že musím ubrat dřevo. To jsem udělal.
Při délce 198 cm nakonec asi 130# +/30" , ale protože je to relativně krátké a nemá to moc set (asi2cm), tak nemůžu do toho luku vlézt a nenatáhnu ho. (Na druhou stranu, bůhví kolik to má, po výrobě Markova luku je moje váha zkroucená jako vývrtka). Když uvážím, že jsem natáhl ten starej Gwynův luk, kterej nikdo nedal.....
Kurva. Ubírat se mi to nechce.....Navíc je to poměrně lehké, i když silné asi jako moje zápěstí. Kdyby to někdo natáhl, snadno to střelí rekordní vzdálenost. Ale on to nikdo nenatáhne....
Grrrr.
J.
Při délce 198 cm nakonec asi 130# +/30" , ale protože je to relativně krátké a nemá to moc set (asi2cm), tak nemůžu do toho luku vlézt a nenatáhnu ho. (Na druhou stranu, bůhví kolik to má, po výrobě Markova luku je moje váha zkroucená jako vývrtka). Když uvážím, že jsem natáhl ten starej Gwynův luk, kterej nikdo nedal.....
Kurva. Ubírat se mi to nechce.....Navíc je to poměrně lehké, i když silné asi jako moje zápěstí. Kdyby to někdo natáhl, snadno to střelí rekordní vzdálenost. Ale on to nikdo nenatáhne....
Grrrr.
J.
díki kašo, mám tiež massarandubu, tak si to niekedy skúsim. inak je to naozaj veľmi jedovaté. len som to pílil a som nemohol dýchať, tak ma pálilo hrdlo. a keď už sme pri tých jedovatých drevách. tis je tiež sviňa. vždy keď som s tým čosi robil ma pálila záha a bolo mi zle. ten taxol tam je.
mam nedorobený luk z jaseňa, už vytilerovaný, ale má okolo 70kg. 38*30mm. hawk daj ho potom do galérie aj z rozmermi.
mam nedorobený luk z jaseňa, už vytilerovaný, ale má okolo 70kg. 38*30mm. hawk daj ho potom do galérie aj z rozmermi.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Už jsem to obrousil a trochu přetileroval. Je to pro mě, z té horší půlky bezové tyče kterou znáš. Pocitově je to jako ten Gwynův starej luk co tu měl Mark, ale už to natáhnu. Je to teda stackující čubka ta tyč. Obávám se že je to tím jak je to tlusté. Váha mi váží nějak divně, co jsem s ní dělal ten Markův luk tak je celá nakřivo. Je to ale tilerované jen na 30" a pak jak když natáhneš kotevní řetěz 
Zkusím to vyfotit, i když asi ne na tileru, protože nevím jak. Střídmě odhaduju, že když jsem to dal na tiler, tak to mělo 160# a proto : "kácejte bez!"
J.
Zkusím to vyfotit, i když asi ne na tileru, protože nevím jak. Střídmě odhaduju, že když jsem to dal na tiler, tak to mělo 160# a proto : "kácejte bez!"
J.
Takto verejne by som to nepropagoval, dosť čo mi ho rabujú fujaristi."kácejte bez!"
Zbierajte bez od vody, tam sa oni boja a pred Vianocami lebo chodia až po.
Našťastie sa bez rýchlo obnovuje. Kde som zbieral pred piatimi rokmi už je zas vyratený.
Bez je krátkoveká drevina dožíva sa max. 30 rokov, v 20 už bývy hnilý. Najtvrdšie drevo majú stejne mladé kusy rýchlo rastúce, hlavne časť tvoriaca bázu, nie konáre.
Variabilita hustoty dreva bezu je veľká. Hustý bez sa dá dimenzovať rovnako ako tis.
.
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Mám dotaz... Jak srovnat svídu? Zkoušel jsem jak suché teplo, tak páru, ale pořád se to vrací....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Ťažko, mám rovnaké skúsenosti.
Niektoré drevá idú parou ohýbať, iné ťažko.
Zle sa naparujú práve tieto kroviny svída, drín, bez.
Naopak drevo stromov nemám problém.
Niektoré drevá idú parou ohýbať, iné ťažko.
Zle sa naparujú práve tieto kroviny svída, drín, bez.
Naopak drevo stromov nemám problém.
Úplně laický dotaz: Dá se nějak srovnat lísková tyč? Mělo to být ratiště kopí a teď je to luk bez tětivy... 
Horkovzdušnou pistolí?
J.
J.