Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Můžeš to buď povařit ve vodě (nebo napařit), pak to rovně upnout a nechat to vystydnout a uschnout.
Nebo to můžeš rovně upnout a pak to nahřívat třeba nad plynovou plotýnkou nebo malým hořáčkem (nebo jakýmkoliv zdrojem tepla). Důležité je to ohřát na 180°C, kvůli tomu, aby se dostatečně prohřála plastická vlákna dřeva a vydrželo ti to srovnané. Na to je právě nejlepší ta horkovzdušná pistole.
Copak je to ta žhavá voda?
Nebo to můžeš rovně upnout a pak to nahřívat třeba nad plynovou plotýnkou nebo malým hořáčkem (nebo jakýmkoliv zdrojem tepla). Důležité je to ohřát na 180°C, kvůli tomu, aby se dostatečně prohřála plastická vlákna dřeva a vydrželo ti to srovnané. Na to je právě nejlepší ta horkovzdušná pistole.
Copak je to ta žhavá voda?
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Nic nevařit ani nenapařovat. To je Trenére poslední instance když všechno selhalo, ale pokud se jedná o místo kde má luk pracovat, tak je pára největší nepřítel. Takže napařovat možná konce na recurve, ale na korekce lučiště výhradně suché teplo. Nechá se to naolejovat a zabalit do staniolu aby se dosáhlo vyšších teplot, pokud jsou třeba, ale pára a voda je zásadní ničitel.
Pokud nemáš horkovzdušnou pistoli, tak to ohřej v toubě v kuchyni (pokud je to špička), na plynovém vařiči (ale ve staniolu a opatrně) nebo použij "infra" topítko.
J.
Pokud nemáš horkovzdušnou pistoli, tak to ohřej v toubě v kuchyni (pokud je to špička), na plynovém vařiči (ale ve staniolu a opatrně) nebo použij "infra" topítko.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
V tom případě to pořádně napař (30 minut) a pak to upni k něčemu rovnému (trámek, kus jeklu) a nech to vystydnout. Měl bys to mít všechno připravené předem a pracovat rychle, protože to dřevo velice rychle stydne.
Když to povaříš, stačí prý méně času, ale to jsem zatím nikdy nezkoušel.
Když to povaříš, stačí prý méně času, ale to jsem zatím nikdy nezkoušel.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
No dvoumetrovou násadu asi nepovařím, ale napařit to zkusím, zatím jsem to dělal jen s tenčími kousky (indiánský bubínek a rozbíječ lebek)...
V Pionýrské encyklopedii byl ještě obrázek dřeva obaleného látkou, na kterou se lila horká voda...
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Ideální je to k něčemu přitáhnout svěrkami, nebo alespoň přivázat....cornus napsal:Vezmeš velký hrnec, naplníš čiastočne vodou.
Tyč položíš na kastról v tom krivom mieste, zakryješ alobalom.
Varíš vodu pol hodiny. Vezmeš si nejaké rukavice a zmäknuté drevo zrovnáš na kolene.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
S tím vařením dlouhých kusů - v TBBT je fotka kovového korýtka na dlouhém ohništi, ve kterém povařit delší kus není žádný problém. Ovšem vyrábět (nebo si nechat vyrobit) něco takového na srovnání jedné tyčky je luxus.
Pro Davida -
Čím lepím luky s Ipe - zkoušel jsem kde co - jednak jsem to lepil lepidlem "construct" od f. Henkel - to funguje docela dobře, ale je to pěna. Normální epoxydy se mi vždycky rozebraly, stejně jako Cascamite. Docela dobře funguje "Titebond III." - který má v nabídce drevorezba.cz akorát, že se smrštuje při vysychání a má tendency "cup" bambus, protože je vodou ředěné. Měl jsem dost dobrej epoxyd pro letecký průmysl, ale to zase vydrží nepoužité jen krátkou dobu, takže taky lepicí problém a chce to vyšší vytvrzovací teploty.
J.
Čím lepím luky s Ipe - zkoušel jsem kde co - jednak jsem to lepil lepidlem "construct" od f. Henkel - to funguje docela dobře, ale je to pěna. Normální epoxydy se mi vždycky rozebraly, stejně jako Cascamite. Docela dobře funguje "Titebond III." - který má v nabídce drevorezba.cz akorát, že se smrštuje při vysychání a má tendency "cup" bambus, protože je vodou ředěné. Měl jsem dost dobrej epoxyd pro letecký průmysl, ale to zase vydrží nepoužité jen krátkou dobu, takže taky lepicí problém a chce to vyšší vytvrzovací teploty.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Henkel Ponal construct polyuretanové lepidlo na drevo. Je to tvrdé a pružné. Polepil som v domácnosti kdeco hlavne stoličky. Má len chybu, nieje na slovenskom trhu. Tulák zháňal márne. Mám ešte tubu od Jara.
Vďaka za tipy. tie epoxidy, hlavne od Henkel Loctide (?) sa mi neosvedčili.
cornus, to lepidlo som už pozeral, dá sa zohnať aj na slovensku len v niektorých obchodoch (jeden je tuším aj v Novom meste, majú to na stránke).myslím, že tam ale treba skôr nepružné až to neprešmykuje. (oni tam síce píšu, že je možné lepiť aj teak, ale ja im neverím
) tým luk chytá sf. skúsim ešte niečo pozrieť
a ešte pls čo je "cup"?
cornus, to lepidlo som už pozeral, dá sa zohnať aj na slovensku len v niektorých obchodoch (jeden je tuším aj v Novom meste, majú to na stránke).myslím, že tam ale treba skôr nepružné až to neprešmykuje. (oni tam síce píšu, že je možné lepiť aj teak, ale ja im neverím
a ešte pls čo je "cup"?
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Tak mi včera rupnul na tileru luk. Byl 190cm NTN, střed 29x20, konce 10x9, nátah na 28" asi 44#. Luk nebyl opékaný ani nijak tvarovaný a měl 6-8 cm set.
Prasklo mi horní rameno na backu, asi tak v 1/3 od konce. Je to rovná prasklina na šířku luku do hloubky 2 letokruhů. Zároveň se odlouply ty 2 letokruhy v délce asi 30cm. Faktem je, že dřevo má SG 0,6-0,65 max. Ovšem zde byla na vině nejspíš chyba v tileru - byl tam pant. Mám sice fotky, ale po aktualizaci Win XP mi nepracuje driver a fotky nejdou přetáhnout z foťáku.
Na co jsem se chtěl ale zeptat, je čím lepil Kaša ten lněný backing na tom jasanovém luku z řídkého dřeva (k vidění v jeho vlákně). A také jaký len a jakou finální povrchovou úpravu použil.
Prasklo mi horní rameno na backu, asi tak v 1/3 od konce. Je to rovná prasklina na šířku luku do hloubky 2 letokruhů. Zároveň se odlouply ty 2 letokruhy v délce asi 30cm. Faktem je, že dřevo má SG 0,6-0,65 max. Ovšem zde byla na vině nejspíš chyba v tileru - byl tam pant. Mám sice fotky, ale po aktualizaci Win XP mi nepracuje driver a fotky nejdou přetáhnout z foťáku.
Na co jsem se chtěl ale zeptat, je čím lepil Kaša ten lněný backing na tom jasanovém luku z řídkého dřeva (k vidění v jeho vlákně). A také jaký len a jakou finální povrchovou úpravu použil.
Zdar, lepil jsem to Dispercolem (jde použít i Hercules).
Len to byl takový ten 100%
. Mudíš ho ale předepnout, aby to fungovalo,
a nebo spíše hodit luk do reflexu a pak lepit backing.
Finálka je že zabrousím okraje plátna, boť jsou ostré trochu to celé zaleštím.
Dával bych na to jako povrchovku vosk, protože olej by asi dělal neplechu.
Jarda doporučuje jako finiš lodní lak (nitro lak).
Len to byl takový ten 100%
a nebo spíše hodit luk do reflexu a pak lepit backing.
Finálka je že zabrousím okraje plátna, boť jsou ostré trochu to celé zaleštím.
Dával bych na to jako povrchovku vosk, protože olej by asi dělal neplechu.
Jarda doporučuje jako finiš lodní lak (nitro lak).
Honzo, člověče, při těch parametrech 190 cm délka 44# na 28" - když takhle dlouhej luk má 8 cm set, tak už víš, že je něco špatně a že je to tak na zatopení.
Na levné a tréningové luky kde je potřeba velká vodovzdornost neváhám použít lodní lak (drogerie Teta 199,- kč).
Na ten poslední bezovej luk jsem dal asi 4 vrstvy teakového oleje a vypadá to úplně stejně - tlustá lesklá vrstva, takže jsem si vlastně nepomohl.
J.
Na levné a tréningové luky kde je potřeba velká vodovzdornost neváhám použít lodní lak (drogerie Teta 199,- kč).
Na ten poslední bezovej luk jsem dal asi 4 vrstvy teakového oleje a vypadá to úplně stejně - tlustá lesklá vrstva, takže jsem si vlastně nepomohl.
J.
Já jsem myslel, že je ten velký set dán špatnýma rukama a ne dřevem. Právě proto jsem se ptal na ten backing. Je to dřevo úplně bez suků, krásně bílé.
Opravdu nemá smysl z toho něco dělat a mám to všechno rovnou vyházet?
Opravdu nemá smysl z toho něco dělat a mám to všechno rovnou vyházet?
Backing setu nepomůže, ba naopak, pevný backing na měkčím dřevě ho spolehlivě rozmačká. Set není způsobený tím, že povoluje back luku, ale že se belly bortí (fakt že to pak někde křupne na backu je následek celkového oslabení toho místa).
Nemůžu ti říct co máš dělat s tím dřevem, protože jsem ho osobně neviděl. IMHO můžeš mít tolika setu ještě z jiného důvodu a totiž, že je to mokré jako hnůj (I když nevím proč by to pak praskalo). Tak kousek na 1 luk zkušebně nasuš na topení a pak dej vědět jak se to chová.
Udělal jsem dva lb a 1 flatbow z nahnilého jasanu, na kterém rostla houba a polepil to plátnem a po asi 3 letech jsou ty luky furt pohromadě, i když nevím v jakém stavu. Bylo to ale tvrdé dřevo, z velkého stromu.
Jsi si jistý že je to jasan a ne jeden z těch pajasan/javor jakoby kultivarů?
J.
Nemůžu ti říct co máš dělat s tím dřevem, protože jsem ho osobně neviděl. IMHO můžeš mít tolika setu ještě z jiného důvodu a totiž, že je to mokré jako hnůj (I když nevím proč by to pak praskalo). Tak kousek na 1 luk zkušebně nasuš na topení a pak dej vědět jak se to chová.
Udělal jsem dva lb a 1 flatbow z nahnilého jasanu, na kterém rostla houba a polepil to plátnem a po asi 3 letech jsou ty luky furt pohromadě, i když nevím v jakém stavu. Bylo to ale tvrdé dřevo, z velkého stromu.
Jsi si jistý že je to jasan a ne jeden z těch pajasan/javor jakoby kultivarů?
J.
prosím vás mohl by mi někdo postnout ten kladkový tiler na stěně, nikde sem nemohl sehnat pevnou kladku na stěnu, jen samostatně, nebo s očkem. Držáček luku jseme pořešili už s kamarádem na kovárně.