Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Jak chceš,...já si myslím svoje. 

Taháš polovinu ale po dvojnásobně dlouhé dráze.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Kladkový prevod neee. Potrebujem cítiť reálnu silu.
Ano prvotní myšlenka je, nadřít se míň. Pokud budu chtít cítit realnou sílu luku, tak stačí vyhodit volnou kladku, cca 2 minuty
. Takhle budu moct dělat i celodřevěná lučiště na kuše a nadřu se o polovinu méně. Třeba mě osobně by dělalo problém udržet v rukách 60kg luk 30kg není problém.
Honza F. Ten luk je z tisu a má cca 35lb mám ho cca už rok, zatím žádný set, ale taky prd střílím.
Pro Kašu: Podle zákona o zachování energie je snížení síly při použití kladkostroje úměrné prodloužení dráhy, na které "ruční" síla působí. U volné kladky je dráha tažné síly dvojnásobná proti dráze břemena, proto je síla poloviční.
Honza F. Ten luk je z tisu a má cca 35lb mám ho cca už rok, zatím žádný set, ale taky prd střílím.
Pro Kašu: Podle zákona o zachování energie je snížení síly při použití kladkostroje úměrné prodloužení dráhy, na které "ruční" síla působí. U volné kladky je dráha tažné síly dvojnásobná proti dráze břemena, proto je síla poloviční.
- Drak
- Dietolog

- Místo/Bydliště: Myjava, SK
- Kontaktovat uživatele:
60kg je nic, to musíš zvládnout. Ten kladkostroj je těžce nahovno, potřebuješ cítí sílu toho luku. Takhle akorát nějaký luk zničíš.
Drak
Dnes jsem koupil závesnou váhu do 100Kg(220lb) a zkoušel si převážit ten tisový luk. Bez volné kladky a s volnou kladkou. Pokaždé naměřená stejná hodnota, ale tažená síla je opravdu s volnou kladkou o polovinu menší.
Tak oprava pro Honzu F. luk nemá 35lb, ale 25lb/28" dostřel s šípy od Páji byl pokud se nemýlím kolem 100-120m netuším kolik váží.
Tak oprava pro Honzu F. luk nemá 35lb, ale 25lb/28" dostřel s šípy od Páji byl pokud se nemýlím kolem 100-120m netuším kolik váží.
Skús zmerať dostrel šandardom 9gr/lb, pre 25lb 225gr. (15g.) Predpokladám, že tvoj šíp je moc ťažký na 25lb luk.
- Drak
- Dietolog

- Kontaktovat uživatele:
Spíš si udělej normální luk. Tak 70-80liber by pro tebe neměl být problém.
Drak
Mám v plánu 80ku z habru, už to mám na tileru, ale netuším jestli to snese ten materiál co mám. Je to poměrně krátký kousek, uvažoval jsem i o ošlachování. Teď nemám jak přesně změřit délku, nejsem doma. Zatím to má na 10" 50lb s každým palcem roste síla o 5 liber zatím, takže budu muset hodně ještě ubírat. Kde se dají sehnat vhodné šlachy na ošlachování luku?
- Drak
- Dietolog

- Kontaktovat uživatele:
ze dřeva 180cm se dá dostat nátah 30". Ale je to nahouby. Sežeň si delší kus a nic nešlachuj, ty šlachy ti pomačkají břicho.
Drak
nepomačkajú brucho, nie je to oceľ, ale na dlhý luk sa to nehodí. je to príliš zbytočné a ťažké nato aby to tam otravovalo
.
neviem aké dlhé máš to drevo, no na náťah 32" by ti stačil luk dlhý 155-160cm so šľachami. to sa nepoužíva. zožeň si iné, dlhšie drevo. hrabu je dosť. ak nemáš dostav sa ku mne
. a naviac hrab nie je dobré drevo na šľachy.
neviem aké dlhé máš to drevo, no na náťah 32" by ti stačil luk dlhý 155-160cm so šľachami. to sa nepoužíva. zožeň si iné, dlhšie drevo. hrabu je dosť. ak nemáš dostav sa ku mne
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
- Drak
- Dietolog

- Kontaktovat uživatele:
Dave, 160cm luk na 32" palců je utopie. Ty šlachy to udrží aby to neruplo na backu, ale to břicho bude samý fret. Navíc to bude mít set a nebude střílet.
Drak
Děkuji teda všem za cenné rady. Před chvilkou jsem to dokončil na hrubo, teď jen zašmirglovat stopy po rašpli a ostré hrany. Celková délka 162cm a od zářezu po zářez je 160cm, 80lb/28" skoušel jsem natáhnout o palec dál a má to 85/29". SF 2" Zatím bez znatelných fretů. Váha 600g a ještě bych mohl ubrat z madla dobrých 50-100g
- Drak
- Dietolog

- Kontaktovat uživatele:
Takže je to flaťák ? nech to na těch 29" s tím už se dá vcelku střílet. Jako trénink na silnější luk je to ok. Teď to vem a nažíhej tomu palec reflex.
Drak
No asik jo asi to bude flatbow, má plochý oválný přůřez ramene až po špičky kde je D průřez. Nemám doma horkovzdušnou pistoli a když sem se snažil ještě v polotovaru napařovat špičky, tak se mi rozlepili vlákna podélně cca 10cm, proto sem ho musel zkracovat.