----------------------- 16 lis 2009, 15:40 ---------------------
nikdo nic?
Myslíš že by se tam sehnat i menší kotlík pro vaření si sám pro sebe?Siegfried napsal:litina jaksi nebyla, měď se musí vycínovat jinak se ti do toho uvolňuje, takže zbývá železo
Ideálně jet na grunwald a tam koupit, jsou tam za suepr ceny nejtovaný co fungujou...
Díky za dobré rady. Měď by mi asi opravdu nechutnalalitina jaksi nebyla, měď se musí vycínovat jinak se ti do toho uvolňuje, takže zbývá železo
Ideálně jet na grunwald a tam koupit, jsou tam za suepr ceny nejtovaný co fungujou...
Trochu mě zaskočilo co všechno se objevilo. Kessel je asi celkem obecný výraz. No budu to zkoušet dál.podívej se na německý Ebay.de, zadej Kessel
Co tam myslím mějí běžně nejmenší je 5l (možná i menší ale to už je fakt pidi na prd...)Czernozub napsal:
Myslíš že by se tam sehnat i menší kotlík pro vaření si sám pro sebe?
vyhledej si podle kategorií: Antiquitäten & Kunst > Metallobjekte > a tam hledej KesselLosPedros napsal:Trochu mě zaskočilo co všechno se objevilo. Kessel je asi celkem obecný výraz. No budu to zkoušet dál.podívej se na německý Ebay.de, zadej Kessel
No, abysme se zase nezmítali odezdi ke zdi...Siegfried napsal:... měď se musí vycínovat jinak se ti do toho uvolňuje,

S tím se nepřu, já k tomu přistupuju z praktického hlediska proč sebou tahat různé kotle na různé věci, když v železném mohu dělat vše. A upřímně nejsem úplně příznivec v případě kotlíků a kotlů kupovat na aukcích a aukrech kdeco, co bylo obvykle vytvořeno pro jiný účel... Lidi se pak často nenamáhají si nastudovat jak by to mělo vypadat a jsou rádi že něco sehnali a pak se objeví kdejaká zhůvěřilost.alistaire napsal: Měď se uvolňuje při přípravě kyselých jídel, tedy měděný nevycínovaný kotlík je třeba na zelňačku zcela nevhodný. Ale s ovarovou polévkou není pražádný problém, například.
Jinak by asi měděné (i čistě měděné, bez vycínování) nepoužívaly ty nejluxusnější restaurace, a nepatřilo by dnes k nejluxusnějšímu nádobí.

Pro začátek doporučuju Dějiny hmotné kultury 2.Pompilopi napsal:Zdravím všechny,
zajímalo by mě, zda se v druhé polovině 15.století používalo něco jako vál na těsto, váleček, popřípadě jaké další vybavení se dalo zařadit do výbavy táborové kuchyně?
Prosím poraďte a nebo aspoň nakopněte, pokouším se vyhledávat sama, ale mé znalosti jsou v tomto ohledu minimální![]()
Předem děkuji

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host