No takže,
surovka (štípenkový pergamen) je pokud se nepletu, kdyžtak mě někdo opravte, ale surovka je tuhá surová kůže, která není nějak upravovaná a tím pádem dříve nebo později díky vlhkosti apod... začně plesnivět... Jak už někdo zmiňoval tuším na tomto foru....
pergamen (opravdový pergamen) je vyčiněná kůže zbavená chlupů námokem ve vápně a z druhé strany zbavéná mázdry napnutá do rámu kde získá tenkost cca 0,5mm a při schnutí se dohlazuje pemzou aby se na pergamen dalo psát... a ten je bílý a světla moc nepropustný... Ten co se prodává tak stojí tuším asi 10,- /dm2
Z tohoto důvodu jsem surovku nepoužil, ale ohlasy extra velké řekl bych neměla...
Alternativou by mohla být možná:
http://www.lh-shop.cz/index.php?page=sh ... =5&lang=cs
ale je to pořád surovka bez úprav proto si nejsem jistý jestli tam časem k rozvoji plísně nedojde také ?
A co se týče pečícího ala pergamenového papíru, tak to je prostě vkusná alternativa, ke které se nemá cenu vyjadřovat pokud chce někdo LH... jedině snad je to papír na pečení proto odolává poměrně vysokým teplotám až 200C díky čemuž by neměl chytit pokud nepřijde do přímeho kontaktu s ohněm...
Co se týče lampiček za 400,- určitě je fajn ale pro moje oko to prostě není

ono kdyby člověk vzal náklady na tu lampičku za 400,- a za tu mojí za 1500,- tak by jsme možná došli k tomu, že ta za 400,- je možná drahá, ale tak to vidím já, když mám představu o množství a ceně použitého materiálu... Holt krása něco stojí...
Noxter: ty kravské močové měchýře by mě určo zajímaly, jen teda nevím kde sehnat ? možná na jatkách ? a pak jestli to lze nějak chemicky ošetřit, aby to nezačalo plesnivět nebo něco jiného ?