visute lozko
- Matej Kukučka
- SHŠ: Argyll
visute lozko
nestretol sa, prosim, niekto z vas s dobovymi pramenmi, ktore by zachytavali spanie na visutom lozku (hojdacia siet a pod)?? ide mi hlavne o spanie v taborovych podmienkach... viem, ze nobilita mala postele a ostatni spali prevazne na zemi, len mi napadlo, ci sa niekto nestretol aj s takymto riesenim
Re: visute lozko
V Dejinách hmotnej kultúry je spomenutá podobná (visutá) posteľ v rekonštrukcii domu jednoduchého človeka. Ale nie som teraz doma, takže nič bližšie ti nepoviem. 
Tak či onak... Nevraví to nič o táborovom využití.
Tak či onak... Nevraví to nič o táborovom využití.
Varpulis
Ale i v dějinách hmotné kultury v tomto případě vycházejí spíše z etnografických analogií než z nálezů.
Zatím jsem neviděl ani ikonografický pramen, ale možná někdo jiný ano.
Zatím jsem neviděl ani ikonografický pramen, ale možná někdo jiný ano.
Jediná závěsná lůžka se mi vybavují v souvislosti s miminky. V chalupách se zavěšovala na hák nebo na bidlo vedle lůžka dospělých, a to jak v podobě loktuše, tak v podobě proutěného nebo dřevěného "korýtka". Na Východním Slovensku se tahle "postýlka" používala ještě v 60. letech 20. století.
Ale pro dospělé, to asi ne. On vlastně nebyl a není důvod - něco jako plášť a případně deku má kdejaký žebrák, trocha sena, chvojí či mechu se najde prakticky kdekoli. Do chalupy se to nehodí, protože to zbytečně zabírá místo, na salaši je seník, do stanu to nepověsíte...
Ale pro dospělé, to asi ne. On vlastně nebyl a není důvod - něco jako plášť a případně deku má kdejaký žebrák, trocha sena, chvojí či mechu se najde prakticky kdekoli. Do chalupy se to nehodí, protože to zbytečně zabírá místo, na salaši je seník, do stanu to nepověsíte...
- Matej Kukučka
- SHŠ: Argyll
dakujem za odpovede...