REVERTAR 1380-1440

Komplexní poradenství v rekonstrukci historických a fiktivních postav.
Odpovědět
Kuno
Bůh rytířů
Bůh rytířů
SHŠ: SHŠ Revertar
Místo/Bydliště: Zlí­n

REVERTAR 1380-1440

Příspěvek od Kuno »

Zdravím Vás přátelé. Obrátil se na mne jeden z našich členů s dotazem. Protože já tomu tak moc nehovím (A NEMÁM PROBLÉM TO PŘIZNAT) Dovoluji si poprosit o radu Vás.

- děláme období cca 1380-1440
- chci představovat nižší nobilitu, popř. žoldnéře
- mám prošívanici a varkoč, výhledově bude i podbitý kabátec
- chci postupně dokoupit železný klobouk (popř. i železný vous) a myšky na lokty a kolena
- hledám platnéře rozumné kvality, netřeba LH, cena je podstatná

Dotazy:
Je některá z těch tří variant klobouku (nebo některý konkrétní z těch obrázků) nesmyslná, nebo si z nich můžu vybrat zcela podle vkusu? Je vhodné ho (vzhledem k období a stavu) kombinovat s plechovým vousem, nebo spíše s kroužkovou kápí, případně s jinou ochranou krku? Když zvážíme, že nechci celou zbroj ale jen drobnosti, kterého platnéře lze doporučit s dobrým poměrem cena-výkon (zvažuji Mojmíra Vrtala, Marka a Jizbu, Grex, Dana Skálu ...)?

Protože tu neumím vložit obrázky,posílám je Vanousovi aby je sem dal. Díky za radu
Wir wissen was wir sollen machen und niemand wird uns kommandieren!!!
kure
Místo/Bydliště: Brno, občas Třinec
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc-rada

Příspěvek od kure »

Nazdar pokud nejste u Marka a Jizby stálí zákaznící tak nepočítej s tím že vám něco udělá nedávno jsem mu psal a odepsal že má plno a dělá už jenom pro stávající zákazníky.

Jinak pokud se nepletu tak plechový vouse je záležitostí pozdního 15 století. do roku 1440 bych se ho asi vyvaroval.
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Re: REVERTAR?

Příspěvek od Radim Vaňousek »

Vkládat sem tolik obrázků by mě stálo nervy. Dám vám sem odkaz na komprimované balíčky fotografií.
Přílohy
železný klobouk3 - nánosník.rar
železný klobouk - nánosník
(64.67 KiB) Staženo 528 x
železný klobouk2 - žebra.rar
železný klobouk - žebra
(626.81 KiB) Staženo 412 x
železný klobouk1 - hřeben.rar
železný klobouk - hřeben
(521.89 KiB) Staženo 384 x
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

Kuno napsal: - děláme období cca 1380-1440
- chci představovat nižší nobilitu, popř. žoldnéře
- mám prošívanici a varkoč, výhledově bude i podbitý kabátec
- chci postupně dokoupit železný klobouk (popř. i železný vous) a myšky na lokty a kolena
- hledám platnéře rozumné kvality, netřeba LH, cena je podstatná
Dotazy:
Je některá z těch tří variant klobouku (nebo některý konkrétní z těch obrázků) nesmyslná, nebo si z nich můžu vybrat zcela podle vkusu? Je vhodné ho (vzhledem k období a stavu) kombinovat s plechovým vousem, nebo spíše s kroužkovou kápí, případně s jinou ochranou krku? Když zvážíme, že nechci celou zbroj ale jen drobnosti, kterého platnéře lze doporučit s dobrým poměrem cena-výkon (zvažuji Mojmíra Vrtala, Marka a Jizbu, Grex, Dana Skálu ...)?
Dovolím si stručně odpovědět, páč na zevrubnou odpověď nemám čas.
Na uvedené období jsou typické klobouky bez žeber a občas se vyskytují i protáhlé nánosníky (+ vybrání krempy pro oči). Časový interval je ale příliš dlouhý i na vývoj zbroje, natož na společenské změny v zemi. Pokud je cena helmy podstatná, tak nevím, proč dotyčný uvažuje o nižší nobilitě. Nejspíš proto, že nezná poměry v této společenské vrstvě. Pěší neurození žoldnéři se v době předhusitské nevyskytovali tak často jak si mnozí představují, ale v posádkách opevněných míst (hrady, kláštery, města) či v královském vojsku byli. Možná je ale lepší představa člena zemské hotovosti, který měl výstroj lehkooděného kopiníka či střelce a jako poboční zbraň mohl mít i meč. Po husitských válkách již jsou pěší žoldnéři zcela obvyklí.
Bojový vous se začíná používat až kol. 1440 a je typický pro II. pol. 15. stol. Jinak se ochrana krku řešila kroužkovým límcem nebo kroužkovým závěsem. Celistvá kroužková kukla pod kloboukem je spíše domněnkou, která dosud nebyla ničím podložena. Daleko pravděpodobněji vypadá závěs připevněný na obvodový řemínek, který drží polstrování klobouku.
Z uvedených platnéřů znám jenom Vrtala, Grex (Kahoun) a Jizbu. První dva bych spíše nedoporučoval, ale je možné, že když člověk přitlačí, tak vyrobí i lepší kousek. Je to taková lepší klempířina, ale určitě to nebude drahý.
Klobouk z jednoho kusu, kovaný ve výhni dobovou technologií by stál u Brožka kolem 10 tis. Kč, ale vyplatí se. A dodací termíny mívá Bróža docela dobrý (na výr. polotovarů má pohůnky).
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

Martin asi to hlavní napsal.
Teda já bych asi volil nějakej kroužkovej oboječek nebo helmu se závěsem :)
Loketky a kolenky se ve skutečnosti samotné zase asi až tolik nenosily, ale jako úlitbu bezpečnosti to beru a sám nosím. Určitě bych to, ale přivazoval na prošívanici, samotný řemínek nestačí, stejně tak bych si pro nákolneky pořídil prošívané nohavice... Jako konkrétní řešení bych volil samostatně udělaný kousek z nějakých dochovaných rukávů a nohavic.
Osobně bych u vás asi volil toho borce co dělal zbroj Láďovi, ten to určitě dovede pěkně...
Pokud se týče helem, tak když ti neudělaj u Marka a Jizby, tak podobnou kvalitu a řekl bych i levnějc dělá Jirka Hladík z Prahy... Mojmír se dá, ale musíš mu dost pečlivě stát na krku aby udělal přesně to co má na obrázku a ne to co se mu líp dělá... 2mm plech bych bral jako standard na helmu... Grex je na tom asi podobně a ostatní neznám... určitě bych si do toho místo nějaých vkládaných batwatů nechal udělat všitej či vnýtovanej vnitřek... Zvláště u klobouku kde je dost klíčové aby nezklouzl po hlavě (asi proto se moc nenosil na kroužkové kápi...)
Jinak teda kdyby pán chtěl dělat ozbrojence nějakého šlechtice myslím, že by asi měl kroužkovou košili... plátová kopátec se stejně nosil jako její vyztužení v exponovaných částech trupu...
Vousu bych se vyhnul... v téhle době...
Naposledy upravil(a) Siegfried dne 26 Črv 2008, 10:39, celkem upraveno 1 x.

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Karel Č.

Příspěvek od Karel Č. »

Když jsem Laďovi posílal propozice na plánovaný klobouk, netušil jsem, že mě předhodí smějícím se bestiím. :lol:
Ale když už se to stalo, nechám se roztrhat s plnou parádou. Níže je odkaz na fotoalbum s kostýmem, k němuž plánuji pořídit výše uvedené železo. Výhrady k současné verzi vítány. Jen rovnou říkám, milé bestie, že vaše oblíbené fráze "to a to rovnou vyhoď" a pod. si budu překládat do přijatelnějšího "až ti tohle doslouží, tak místo toho..." :)

Kostým by měl představovat příslušníka nižší české šlechty kolem roku 1420 na cestách. Jsem si vědom nešťastně zvoleného erbu lomnických, kteří patřili k vysokým moravským rodům (snad by bylo možné uvažovat o nějaké boční větvi?). Kromě toho prozradím, co fotky taktně skrývají, že záda varkoče jsou jiná než předek, konkrétně černá. Oprava je v plánu.

Konečně pokud máte tip, jakými barvami (klidně ne dobovými) je možno obarvit malé erby vytlačené do koženého opasku, budu vděčen. A zde již jsou fotky ke strhání:

http://fotoalba.centrum.cz/~$9891305~ca ... id=9891305

A ještě ke klobouku. Mohl bych, Koudy, poprosit také o zaslání fotky Kahounovy práce?

A mohli byste mi případně říct, jestli do daného období by bylo možné nakombinovat tyto konkrétní kusy (zadané samozřejmě jednomu kováři):

klobouk - varianta 4.5: http://www.bestarmour.com/klobouk4.htm
náloketky: http://www.outfit4events.com/pair-of-fl ... -3572.html
nákolenky: http://www.outfit4events.com/pair-of-fl ... -3573.html - s tím, že by se tam udělal stejný design s "hřebínkem" jako na náloketkách?

A mohl bych ještě pro tento účel poprosit o kontakt na toho Jirku Hladíka, Siegfriede? Předem díky.
Indy
Místo/Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Indy »

No vyřad ty svářečské rukavice, lepší žádné než tyhle pracovní, které kdejaký dělňas snadno identifikuje.
Co se týká kvalitních barev na kůži, je to docela problém. Aby zároveň kryly a po malém časovém období se nezačaly lámat a odlupovat, používám speciální barvy na kůži z Emeriky. Tendy Leader. Ale poradím fígl. U nás je firma vyrábějící barvy na kůži s odmašťujícím účinkem, celkem slušně kryjící. Ale kryjí pouze surovou kůži! Tzn vydělanou, bez povrchové úpravy. Tudíž nakoupit vydělanou kůži. /Bydžov již neprodává! Takže Jablunka/, uříznout požadovaný opasek, nechat vybouchat erbíky, nabarvit, nanés povrchovou látku, popř dobarvit okolí, shranit, udělat díry, oleštit kraje, přišít přesky a máš hotovo. Pokud máš klasický opasek šíře 4 až 5 cm, erbíky budou docela malé, asi se prohneš, teda pokud tě tím řemenem případný výrobce rovnou vzteky nepřetáhne.
Jo ta firma je Cheds Zdiby, kousek od Prahy- toho předměstí Olomouce. Řekni že chceš dvojtou, dvakrát probarvující. Ale slušnou mají jen vínouvou, tm. hnědou a černou. Ostatní kryjí naprd. Což jak vidím na erb nestačí....
Máš štěstí, že jsi narazil na odborníka :idea: . Možná bych ti to udělal, zkus se ozvat :lol:
"Ty vole! Tolik Indyjánů jsem v životě neviděl!" gen. Custer.
Hrdý majitel několika halaparten a hákovnic a neutuchající prudič, který má zvláště spadeno na blbce. A že jich je!
http://sedmiletka.brodec.org/
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

Kontakt na Jirku Hladíka: 607 903 502
Al ejak říkám trvat si na svém :) A nechat ho udělat povrchovku v ohni :) Pokud nechceš mít leštěný kulky
Jinak já bych se u těch loketek a kolenek tomu "žebru" spíše vyhnul... našel bych si najěký originál plátového rukávu a nohavice a nechal si z ěnj udělat samostatně tenhle díl, samozřejmě přidělat kromě řemínku ještě dírkama na prošívanej spodek... jinak asi bych i volil něco s tím bočním kricím lístkem... je to docela lepší i z hlediska bezpěčnosti...
Zkus třeb amrknout do zbrojí z Mantovy nebo Churburgu... možná sem láďovi dal ty scany...Se už nepamatuju... nebo je má třeba od jinud :)

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

Karel Č. napsal:Kostým by měl představovat příslušníka nižší české šlechty kolem roku 1420 na cestách. A mohli byste mi případně říct, jestli do daného období by bylo možné nakombinovat tyto konkrétní kusy (zadané samozřejmě jednomu kováři):
Jsem sice člen SSB, ale budu se chovat slušně.
Příslušník nižší šlechty na poč. 15. stol., zpravidla disponoval tvrzí či dvorcem a jednou či více vesnicemi. Pokud vyjel do boje, tak vždy na koni a ve zbroji, která byla v této době obvyklá a s několika pacholky jako doprovod. Jelikož částečnou zbroj vlastnili i neurození bojovníci, např. rychtáři či majitelé svobodných statků, je možné předpokládat, že šlechtic, byť nižší, vlastnil plnou plátovou zbroj. Nebyla zřejmě z leštěné oceli a se zlacenými okraji, ale byla to solidní jezdecká zbroj. Proto mi nepřijde příliš objektivní tuto výbavu zcela eliminovat či příliš zjednodušovat.
Na druhou stranu je mi jasné, že volíš takovouto postavu hlavně z finančních důvodů. Přesto bych zvážil, zda by sis nemohl dovolit plné plátové krytí končetin. Ony ty samostatné nákolenky, nebyly v 15. stol. obvyklé, zvláště u šlechty ne, protože bojovala na koních a nohy nebyly kryty štítem. Stejně tak samostatné myšky jsou výjimečné a připínaly by se přes kroužkovou košili: http://kazi.webz.cz/wagner/images/wag02-40.jpg
Takovou ideální postavu českého nižšího šlechtice najdeme třeba zde (vlevo):
http://kazi.webz.cz/wagner/images/wag02-18.jpg
Pod bojovou suknicí měl kroužkovou košili a tenčí prošívanici. Vyšší šlechta používala v této době již celoplátové zbroje.
S vybavením, které plánuješ bys mohl představovat neurozeného bojovníka. Ale ono je lepší zvolit někoho chudšího, protože takovou postavu můžeš ztvárnit bez větších kompromisů.
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Karel Č.

Příspěvek od Karel Č. »

Spíš za ohleduplnost. Byl jsem připravený na větší smažbu. 8)

Několik poznámek na vysvětlení (a snad i uklidnění pravověrných občanů slavného města Brodu :) ). V Revertaru neděláme vojenskou historii, ale scénický šerm. Já osobně na bitvy a setkání šermířů vůbec nejezdím, pouze vystupuju v představeních. Věnuju se šermu beze zbroje, který se od tzv. Harnischfechten dost odlišuje. Potřebuju proto zachovat velkou pohyblivost.

Nebýt role Záviše z Lesné, kterou jsem si před třemi lety nerozvážně napsal, zůstal bych lehkooděncem v prošívanici. V plánovaném novém vystoupení mám ostatně roli zbrojnoše některého z pánů. Nicméně abych diváky nevodil ve stávajícím vystoupení úplně za nos a nevypadal vedle Ladi v jeho zbroji zcela nepatřičně, chtěl jsem se představě moravského zemana alespoň přiblížit. Nutno ještě dodat, že ve vystoupení není žádný okamžik, kdy by moje postava nastupovala do bitvy - vždy je na cestách, na slavnosti nebo se chystá ozbrojené srážce pouze přihlížet. Snad by se tedy stávající kostým dal považovat za "poloviční civil" pro cestování po nebezpečných zemských stezkách ...

Když zvážíte tyto informace, ctěná poroto, co byste poradili:

1) myšky - pokud nejsou historicky OK a kvůli bezpečnosti je nepotřebuji (na bitvy nejezdím), má smysl je pořizovat? Na druhou stranu jednoduché myšky na nohy navázané na prošívané nohavice jsem zcela určitě viděl pro druhou pol. 14.stol. a 1. pol. 15 stol. ve Violetovi, Funckenovi i Ospreyích.

2) prošívanice - jen se ujistím. Nikdo nemá výhrady proti přivazovaným rukávům (v Ospreyích jsem je našel až k roku 1470), příp. proti prostřihu rukávu v oblasti lokte?

3) rukavice - svářečské jsem skutečně (kajícně přiznávám) dlouho používal, ale tyto jsou koupené od řemeslníka na Černošických Altoriích a rozhodně nejsou pracovní. Pokud nejsou OK, pak můžete mi někdo poslat obrázek, jak mají dobové rukavice vypadat, případně odkaz na výrobce či dodavatele?
Koudy
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koudy »

Siegfried napsal:Koudy: máš-li pár foteček tak to sem dej, nebo mi pošli na mail siegfried(zavináč)barbarossa(tečka)cz
Tak jsem se konecne dostal k tomu abych klobouk trochu vycidil a pri ty prilezitosti i vyfotil:
http://picasaweb.google.com/ChromiumCZ/Klobouk

Je pouze v 1,5mm plechu, takze promacklina na predni casti neni porucha na vasem prijimaci, ale nasledek setkani s halapartnou vloni na Hruby Skale. Nutno dodat, ze me ta rana posadila, ale jinak jsem ji nepocitil.
Odpovědět

Vrátit se na “Salón krásy”