Kuše

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

dav1dMldc

Re: Kuše

Příspěvek od dav1dMldc »

ja by som rád upozornil, že kosť pri pílení vydáva veľmi jemný prach, ktorý sa usádza dobre v pľúcach a môžete mať z toho potom problémy. Takže treba masky. A stejne to smrdí ako fras.
Dá sa kúpiť aj na drevorezbe už narezaná. tak komu sa nechce s tým prplať môže to vyriešiť takto.
ja by som chcel skúsiť lučisko s kosťou na bruchu, ale ako sa k tomu nemám :doubt:
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Chano:
1. Stěnu co nejsilnější, aby z toho šla pak udělat co největší plochá destička.
2.Nevím přesně jak dlouho to vařit, ale hodně dlouho je tak akorát :D
3.Stabilizovat? S kostí nemusíš nic dělat, jen je potřeba, aby byla dobře odmaštěná, jinak zažloutne. Také se špatně lepí, když je mastná.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

Tak jsem koupil hovězí kosti a vařil je na 3x poprvně jsem uvařil z teho polívku, a potom jsem to vařil 2x s jarem. dohromady tak cca 5h s výsledek odofotím, případně natočím, a pak mi řekněte co je použitelné a co ne. Jen co mi nešlo pořádně oddělat byly vaziva takže místy jsou kousky vaziv což mě sere. Ani boha aby se to rozvařilo, a to sem to vařil furt varem.
mattiass

Příspěvek od mattiass »

no ja som prave rezal kravsky roh el. bruskou a taky smrad ze.....a ak aj to varenie a rezanie tych kosti je take, tak to ani nejdem skusat asi.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Chano, pět hodin bude málo.... Vařil jsem to dýl, až ty vazy šly krásně oškrábnout.... Občas jsem při vaření sebral tu pěnu a mastnotu z vršku.
Mattiass: Chlapče, pokud chceš něco takového dělat, smiř se s tím, že to prostě smrdí, jinak to nejde.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
chano

Příspěvek od chano »

výsledek je tady https://picasaweb.google.com/1147249726 ... oveziKosti

Jo jinak mě ty kosti nijak výrazně nesmrděly, morek jsem vytáhl jakmile byl měkký po prvním vaření, ale je fakt, že jsem u toho celou dobu větral. Jinak se chci ještě zeptat kolika % roztok toho peroxidu mám udělat na to bělení? Protože mám cca 30%roztok peroxidu vodíku. Nerad bych ráno k tomu došel a v kbelíku by byla jen bílá břečka.
melkel

Příspěvek od melkel »

Po peroxidu kosti křehnou, nedaporučuji. Pokud to chceš vybělit, spíš nějakou jemnou kyselinou, typu citron, šťovík a pod. A kosti IMHO nesmrdí při vaření, to je v podstatě jako vaření vývaru, ale při řezání - to smrdí jak u zubaře.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Melkele, po peroxidu křehnou, ale to bys to v něm musel nechat docela dlouho a ještě v hodně procentním.
Na obložení kuše by to vadit nemělo....
chano

Příspěvek od chano »

no takže 5% roztok by mohl stačit na 24h?
Drak
Dietolog
Dietolog
Místo/Bydliště: Myjava, SK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drak »

Kosti nesmrdí. Beraní rohy smrdí :D
Drak
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Kamarád, co dělá indiány, vyvařuje kopyta a předtím nechává ty srnčí nožičky odležet, aby šly lépe dolů. To voní taky pěkně. :-)
Jinak doporučuje slabší roztok peroxidu, třeba tak 1% a průběžně kontrolovat. Záleží totiž na tom, z čeho ty kosti máš a jak jsou tlusté. Jedině tak se dobereš nějaké rozumné doby. Kamarád si takhle bělil kosti na rukojeti šídel pro svou ženu. Peroxid je svinstvo a je potřeba s ním zacházet opatrně.
Já třeba řežu rohovinu pilkou na železo a ten smrad není tak hrozný. Jde jenom o to, řezat pomalu. Brousím ručně rašplí nebo pilníkem a také to jde. Zkoušel jsem i smirkový kotouč do rozbrusu - velice efektivní a rychlé, ale bordel a smrad je pak všude.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Ještě je velice důležité po použití peroxidu dokonale omýt vodou, nesmí to už na povrchu dělat bublinky!!! Jinak reakce pokračuje ještě dlouhou dobu po vyndání a potom je povrch docela narušený.
Hareman

Příspěvek od Hareman »

Zdravím a pozdravuji
Nedávno jsem asi zešílel a rozhodl se vyrobit kuši. Nasbíral jsem zde info a rozhodl se že svoje výrobky vystavím k všeobecnému obveselení :) . Ostrou kritiku očekávám.

Můj prvni kus, testovací model, pracovní název V1
Takový "romantický" styl

Socha: dub
Lučiště: laminát zašitý v kůži
nátah:70kg
ořech: ocel
tětiva:průměr 10mm - lněná dratev + voskovaný provázek
Obrázek

druhý kus, model V2
pokus o něco co se více podobá na pozdní středověk

Socha: jasan
Lučiště: laminát zašitý v kůži
nátah:cca 85kg
ořech: "sendvič" ocel+rohovina
tětiva:průměr 11mm - lněná dratev + voskovaný provázek
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Obrázek
Naposledy upravil(a) Hareman dne 16 Pro 2011, 23:02, celkem upraveno 1 x.
chano

Příspěvek od chano »

Tak jsou zde i fotky po bělení https://picasaweb.google.com/1147249726 ... oveziKosti , pořádně jsem to opláchl ale stejně vypadá že proces bělení ještě pokračuje, sice pomalu možná jen o to co kost nasákla roztokem. No každopádně při řezání to smrdí opravdu jako u zubaře. Nemáte někdo nějaký fígl nato jak z rozřezaných kostí udělat destičky, flexou a kotoučem na broušení by to bylo raz dva, ale toho smradu a prachu co by bylo všude. A ručně na šmirgl papíru to půjde pomalu. Jak to dělali ve středověku, pochybuju že měli šmirgl, možná nějaké brusné kameny, ale aby to ungovalo na kosti no nevim nevim.
Drak
Dietolog
Dietolog
Místo/Bydliště: Myjava, SK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drak »

Pilníky, rašle. Já to normálně brousím na pásové brusce, ten smrad není tak hroznej.
Drak
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”