Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Miten

Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Příspěvek od Miten »

A jak dlouhá vám takový šíp pak vydrží? Když jsem začínal se střelbou vůbec (ještě pořád se učím a poznávám) tak jsem si koupil dřevěné šípy s plastovými letkami a u většiny šípů se mi po první ráně ulomil hrot. Střílel jsem do terče zhotoveného ze smotaného kartonu. Jelikož se zatím jenom učím a o historické střelbě zatím jen čtu (a hlavně na ní šetřím), tak používám ted duralové šípy. Jakou životnost mají ty z vaší výroby? Je to otázka několika výstřelů, nebo vydrží dlouho, při správném zacházení? Díky M.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Zlomím tak 5 šípů za rok, a to většinou při prostřelování.... Střílím cca 2x týdně.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Jak se ti dělá s tím dřevem Honzo, já to moje teprve rozboural na větší přířezy, ale ještě se dosušuje.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Honzo, pěkný šíp... Máš nějakou úchylku na fialovou? :D Budu teď dělat novou sadu z olše a kamarád nachystal hromadu topolového dřeva, tak jak to proschne, budeme mít zásobičku....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Příspěvek od lasky »

miten ,vlani koncom leta som kupil cedrove tycky ,plastove letky , lepicku a hroty spravil som vtedy 25, doteraz z nich mam 16, dva som trafil do dreva takze som ich musel vyradit a ostatne som polamal ked som zacal experimentovat s kovanymi hrotmi a prestrelovanim plechu, obcas som z nejakeho odstrelil plastovy koncik a obcas som odstrelil plastovu letku, pouzival som 58 librovy laminatovo drevenny luk, hroty boli sustruzene 10-11 gramove a vaha sipov bez hrotu asi 28 gramov myslim ze tvoje sipi su zle urobene...je tu plno rad ako si spravit vsetko sam...aj ja som to tu cital dva roky... pouzival som vtedy terc z mirolonu ,ta folia pod plavajucu podlahu a pred tym purpenu v bananovej krabici... strielal som vtedy asi 500 sipov tyzdenne po dobu od leta do aprila

zajtra si idem strelit na pole.... ale z ineho luku.... :D
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Miten

Příspěvek od Miten »

Už se mi podařilo trefit i kámen, potom co se šíp odrazil od terče, lehce ohnutý, ale je to dural, narovnal se. Z deseti šípů co jsem si pořídil jsem zrušil zatím jenom jeden a to tím, že si mi ho podařilo přepůlit druhým šípem. Střílím zatím ze sportovního 26 lb. a nebo z takového plochého skládaného laminátového 33 lb. Ale to je mimo tohle forum, a už vám nechci dřáždit uši :).

Pořádný dobový luk mě teprve čeká. Se známými pomalu chystáme dát dokupy nějaké 17. století, kozáci, tataři a tak, prostě východní evropa. Jelikož jsem začátečník, tak mě ostatní známý vedou a usměrnují, díky bohu za to :). Kdyby někdo byl zběhlý v tomto období a místě, uvítám každou radu.

Ještě mám dotaz, na kolik vás tak vyjde kompletní šíp? Popřípadě kde sehnat dobré šípy s dobrou cenou, nejlépe tady v čr :).
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Pro Jardu: s tím dřevem se dělá nadočekávání dobře. Zrovna včera jsem vyrobil 6 tyček. Krásně se opracovává, ale bohužel, má trošku šikmo leta. No, když to praskne, tak si udělám další. Jinak jsem to sušil asi 4 měsíce ve výměníku (kde je trvale +30°C a trochu mi popraskaly konce asi tak 4 cm do hloubky) až to ztratilo ten nakyslý pach. Pak mi to známý rozřezal na tyčky a prý z toho ještě cedila voda. Tak jsem tomu dal proklady, stáhl to lepenkou do balíčku a ještě to 2 měsíce sušil na firmě. Tyčky se nezkroutily ani nepopraskaly. Ještě mám u něj dva nerozřezané špalky.

Pro Páju: fialová barva není úchylka! Jako Fiala snad ani na jinou barvu nemám nárok. Ale zase mám jistotu, že nikdo jiný takovou příšernost mít nebude. :D :D

Co se týče životnosti šípů - těžko říci. Já jich třeba docela dost poztrácím.

Pokud budu počítat cenu BLBS šípu, tak materiál tak 160,- Kč na kus + práce. Spíš víc, hodně záleží na ceně tyčky a hrotu a také nakolik si ceníš svou práci. :)
Do slabších luků tě vyjdou šípy levněji, tak 80-100 Kč za kus bez práce.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Obrázek Obrázek Obrázek
Toulec pro známého. Chtěl něco levného na 20 šípů, tak jsem mu spíchnul tohle. Je to dělané podle english-longbow.co.uk a i když to není hard etno replika, myslím že bude fungovat uspokojivě. Je to na šípy 11/32" dlouhé 81 cm. Do spaceru je uděláno 25 dírek velkých 12mm. Kompletně ručně šité. Včetně přemýšlení práce na jeden večer.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Pěkné Honzo, jen tu šňůrku bych použil jinou.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Šňůrka je plochá, bavlněná 10 x 2,5mm, koupená v Řempu. Pro toho známého je to dobré ažaž. :D
Ale velice mile mne překvapilo, jak taková jednoduchá věc dobře funguje. Holt "starý lidi nebyli hloupý", jak říká jeden můj známý.
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Příspěvek od lasky »

presne ten tulec si budem musiet v blizkej dobe spravit, prikladam linku na hroty ktore su v expozicii trencianskeho muzea, je tam aj kachlica s motivom lovca na koni s lukom a sokoliarom je mozne ak streli motyka ze sa k tym latenskym hrotom za sklom dostanem ked sa budu vytriny cistit...

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 04380a08a8
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
kovi

Příspěvek od kovi »

mal by som otázku,
Akú farbu mal klih na zatretie omotávky na šípoch? Čo som videl, tak šípy z MR mali zelenú ale zachytil som niečo také že to je farba už po oxidácii. Niekde som čítal alebo videl že povodná farba bola červená, je to tak? Alebo sa nedá presne určit farba respektíve bola to len farba samotného klihu?
ak bol niečim zafarbený aký význam mala tá zafarbujúca prímes?
mali "všetky" šípy zaklihovanú omotávku?
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Všechny šípy nikdo neviděl:o) a navíc to zřejmně ani nebyl klíh.... Tu směs z části zná Jaro, ale prý není kompletní analýza, tak že nikdo přesně neví z čeho to bylo... Určitě byly i šípy bez omotávky, viz. obrázky ve vlákně s iluminacemi..
kovi

Příspěvek od kovi »

Práve preto som dal slovo všetky do úvodzoviek :D
Sranda, do teraz som bol v tom že to bol klih. Som ho zohnal tak si chem pretrieť omotávky aspoň na pár zaujímavejších šípoch ako to máš ty. Som chcel vedieť bližšie info. Ty si to zafarboval podla čoho?
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Původně byl ten nátěr takovej medově průhlednej a pravděpodobně to nebyl klih. Já znám přesně jen ta starší lepidla na bázi leptu, ale v tudorovské anglii se používala poměrně dobře voduvzdorná lepidla rostliného původu a to jsou dobří kandidáti na to čím MR šípy byly slepené.
Jedny se vaří z hlíz kosatců (těch divokejch) a taky se nechá uvařit lepidlo z březového listí - zkoušejte to ale venku, strašně to smrdí :D :D :D

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”