Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

cornus
Kontaktovat uživatele:

Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Příspěvek od cornus »

Našiel som mladý stromček moruše z náplavu pri rieke. Letokruhy 6 mm, farba surového jadra tmavo oranžová, neskôr hnedá. Drevo ťažké a tuhé ako ocel. Malo to však iba necelý meter dĺžky. Takéto moruše majú kvalitu osage. Bežnejšie sú moruše so žltým ľahším drevom.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

To co mám já, je tvrdé jako železo a kurevsky těžké dřevo. Prostě osage se může jít zahrabat.... :o)
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Tak jsme byli ten morušák o víkendu testovat. Je to ukrutný tuháč a budu ho muset zeslabit, znovu :?
Nepodařilo se to nikomu natáhnout víc jak na 24". S tímto nátahem a 80 gramovým šípem to střelilo cca 160m.
Tak zeslabování zdar!!!
Jo a Bubáččí LB jsem zastřeloval a zkusil jsem z něj dát šíp 28", 38 gramů. Dostřel stejný jako kamarádův 90# plocháč. Tzn. cca 205+m. A budu jí ho muset také zeslabit :(
Neměli jsme pásmo, tak jsme od vlajky (169m) krokovali.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Tož kurňa, buď v Brně nějak slábnete, nebo děláš tuhé luky.
Asi bude muset dojet nějaké cajzl a ukázat vám jak se k tomu stópá. :D
Takže Hančin má teď 100# a pro Romana 140# nebo jsi to stáhnul na 120#?
Ale Bubákový luk má supr dostřel, já být tebou tak nezeslabuju luk ale zesílím kocóra. ;)

Kaša
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Pokud vím, tak na zesilování svého kocóra jsi odborník ty, ta tvá už sílí,co? :badgrin:

Bubákovi to musím zeslabit, nenatáhla by to a to je potom pro ni dárek na ho...

Však kdy přijedeš, že bych ten Romanův luk zatím neubíral, aby ses mohl předvést, cajzlíku :D
Deadguy

Příspěvek od Deadguy »

klucí, čím mám opatlat ten nový WB, aby jste se mi pak nesmáli, že tam mám Belinku :-) Teak olej je ok?
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Já ho používám, ale dobovka to není....
Miten

Příspěvek od Miten »

Udržuje se nějak celodřevěný luk? Jeden člověk mi povídal, že bych ho měl něčím napustit, jinak když vyschne, tak praskne. Budu rád za každou radu, protože jsem sehnal jakýs takýs kus tisu a nerad bych to zničil.
Díky! :)
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

"Jeden člověk" kecá blbosti - opak je pravdou u většiny dřev nemůže luk nikdy "přeschnout" naopak se snažíme ho co nejvíc vysušit. Tis je lepší udržovat trošku hydratovanej, ale to se ti nepodaří nějakým "napouštěním" - spíš je potřeba ho dát někam kde je trochu vzdušná vlhkost. (Například skřín´v koupelně).
Ale teda šance, že ten tvůj "kousek tisu" k něčemu je je spíš mizivá, když uvážím český tis.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Miten

Příspěvek od Miten »

Dělám z toho co je po ruce, a že toho moc v mém okolí není. Tak snad... pokud z toho něco vzejde a bude to prezentovatelné, tak se pochlubím, ale zatím se ještě učím.

Slyšel jsem že existujou nějaký workshopy na lukařinu, nevíte o tom něco? Jsem z Prahy.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Miten napsal:Udržuje se nějak celodřevěný luk? Jeden člověk mi povídal, že bych ho měl něčím napustit, jinak když vyschne, tak praskne. Budu rád za každou radu, protože jsem sehnal jakýs takýs kus tisu a nerad bych to zničil.
Díky! :)
Záleží z akého dreva máš ten luk.
Jasan, jilm, agát skladujem na topnom telese. Tieto drevá sa nedajú presušiť. Tu platí čím nižšie vlhkosť tým lepšia rýchlosť.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

To byly moje workshopy a už je nedělám.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Deadguy

Příspěvek od Deadguy »

Další monstrum. Chodil jsem kolem té větve, a to doslova, tři roky. Byla šíleně křivá, a to ve všech osách. Můj vkus se ale časem musel trošku pozměnit, takže nakonec jsem si ji odnesl. Chci se zeptat, zdali by jste se to pokoušeli vyrovnat či ne? Jedna polovina je rovná jak svíčka, pak začíná katastrofa - projmutí v půli v jedné ose, následuje suk a z něj velké boční vychýlení na druhou stranu a zpět, to vše následované psí nohou :) . Problém, nebo možná právě naopak ne, je v tom, že tětiva po napnutí křivého klacku krásně prochází středem v místě úchopu. Když ho budu chtít rovnat, budu muset začít právě v místě suku, což vím že je na prd, a pak pokračovat prudce na opačnou stranu a zpět, jen o pár cm dále. Takže nevím co udělá napařování tomu suku, a už vůbec si nejsem jist kudy pak povede tětiva. Takže ohýbat či ne? Tuším že ne. Fotky jsou po prvním tilleru z ruky. Délka zatím 196cm. Pak to smažu ať to tu nehyzdí stránku :clap:
Přílohy
wormbow6.jpg
wormbow6.jpg (306.85 KiB) Zobrazeno 5715 x
wormbow5.jpg
wormbow5.jpg (442.72 KiB) Zobrazeno 5715 x
wormbow7.jpg
wormbow7.jpg (160.64 KiB) Zobrazeno 5715 x
wormBow2.jpg
wormBow2.jpg (270.6 KiB) Zobrazeno 5715 x
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Super, mně se to líbí :clap: Nic nerovnej, pokud ti jde tětiva středem, nemáš pro to důvod.....
Jsem zvědavý, jak to bude vypadat po dokončení, držím palce!
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Nic neneapařuj, takhle je v pořádku. Tětiva vede a to je nejdůležitější. Dobrá práce s takovou větví, vypadá jako moje tisy :drunken:

J.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”