Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
-
Petr
- SHŠ: Tradiční lukostřelba Olomouc
- Místo/Bydliště: Olomouc
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
díval jsem se na ty končíky, krása. Jsem zvědavý, kolik jich zkazím, než se mi první povede.
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Pájo, zkoušel jsem ten teak oil. Dělá mě to hrozné fleky, dřevo co mám má nepravidelnou kresnu. Teď váhám jestli to použít i na další klacek. Jaké jsou další schopné alternativy? Nějaké matné přírodní laky? Ty sněhobílé Polettiho luky nevypadají jako napuštěné olejem, mýlím se?
Naposledy upravil(a) Deadguy dne 21 Led 2012, 23:34, celkem upraveno 1 x.
- Lumir
- Místo/Bydliště: Krakonošovo
- Kontaktovat uživatele:
Hoši, mám na Vás takový dotázek:
Známej má novou mašinu na výrobu tyček, vždycky nastaví nějakej průměr a pak to sype.
Teďka jede průměr 10,8mm, dělá habrové, javorové a kdyby byl zájem tak i z borovice.
Na jaký luk by byla dobrá taková tyčka z habru nebo z javoru? Je to dobrý dřevo na šípy? Užití na luk je jasný, ale na šípy
Známej má novou mašinu na výrobu tyček, vždycky nastaví nějakej průměr a pak to sype.
Teďka jede průměr 10,8mm, dělá habrové, javorové a kdyby byl zájem tak i z borovice.
Na jaký luk by byla dobrá taková tyčka z habru nebo z javoru? Je to dobrý dřevo na šípy? Užití na luk je jasný, ale na šípy
Tuez cette merdaille!
Deadguy: Polletiho luky nejsou moc sněhobílé, mají teda ale nějaké voskované/olejované povrchovky a většina lidí si to pak dodělává sama. Časem ztmavnou. Mají moc pěkný sapwood, ale to je kvalitou toho dřeva.
Lumír: tyčka 10,8 z habru je tak na 130 lbs luk pokud jí ubereš a z javoru podle kvality, ale minimum tak 110 lbs.
J.
Lumír: tyčka 10,8 z habru je tak na 130 lbs luk pokud jí ubereš a z javoru podle kvality, ale minimum tak 110 lbs.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
- Pája1111

Fleky to udělá při nepravidelné hustotě dřeva. Já to dělám tak, že namočím jemný hadr do teakového oleje a šudlám to tím.Deadguy napsal:Pájo, zkoušel jsem ten teak oil. Dělá mě to hrozné fleky, dřevo co mám má nepravidelnou kresnu. Teď váhám jestli to použít i na další klacek. Jaké jsou další schopné alternativy? Nějaké matné přírodní laky? Ty sněhobílé Polettiho luky nevypadají jako napuštěné olejem, mýlím se?
Po zaschnutí to zopakuji ještě jednou a podle toho, jak to bude vypadat, klidně i po třetí...
Tam kde je dřevo tvrdší, to začne dělat povrch podobný laku už po prvním nátěru, musíš dosáhnout stejného povrchu všude...
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Pája1111: Dělám to tak, třetí vrstva už vypadá konečná, schne pomalu už po celé ploše luku. Odstín je pěkný, třeba na jasan při konstantní hustotě ideální. Ale stejně váhám, co třeba šelak nebo včelí vosky?
- Pája1111

Zkoušel jsem šelak, vypadá hezky, ale moc proti vlhkosti nechrání.... Včelí vosk se mi moc neosvědčil, chytá se na to špína, musí se to dost často opravovat a když jsem byl střílet za deště, nic moc ochrana...
Celkem dobrá ochrana je směs terpentýnu, včelího vosku a karnaubského vosku. Za tepla rozpustit, dobře rozmíchat a natřít na luk. Potom jsem to ještě na luku rozehřál pistolí a rozleštil....
Celkem dobrá ochrana je směs terpentýnu, včelího vosku a karnaubského vosku. Za tepla rozpustit, dobře rozmíchat a natřít na luk. Potom jsem to ještě na luku rozehřál pistolí a rozleštil....
Včelí vosk s terpentýnem používám skoro na všechno dřevo a v pohodě, co je ten karnaubský vosk, co je to zač? Respektive v čem to vylepší funkčnost téhle směsi?
Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Karnaubský vosk je vosk z palmy voskovice. Jednak je trochu víc nepromokavej a druhak je mnohem tvrdší než normální vosky. Špatně se rozpouští.
J.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
- Pája1111

Ta směs udělá tvrdší povrch než jen včelí vosk s terpentýnem.... Je odolnější, nepromakavější a hlavně se na to nechytá tolik špína z rukou...
čau, mám teď rozdělaný tento klacík. Zatím má 125lb na 26". Dál jsem to ještě nezkoušel, nechci o něj přijít Váhám co dál, je to nějaký tuhý matroš, má sice jen 185cm ale konce už jsou jen 15mm silné a pořád je to jak ze železa. Nepotřebuju 150-ti librák, ale na 130 bych ho nechal, když to vydrží. Chodím kolem něj už pár dní aniž bych s tím nějak pohnul. Asi je to tím, že mě nedávno jeden vybuchl těsně před nosem.
- Přílohy
-
- PC13175833.jpg (270.88 KiB) Zobrazeno 6044 x
- Pája1111

Moc pěkné!!! Ale myslím, že na 32" to nedostaneš.... Škoda, že tam už máš špičky, osobně bych je ubral na 12mm a luk zeslabil tak na 115-120#. Nátah 30" by byl tak akorát....
Ale třebas to vydrží i těch 32", kdo ví
Teď dělám morušák z tenké haluze, délka 186cm a pokusím se ho dát na 32". Kdo ví
Ale třebas to vydrží i těch 32", kdo ví
Teď dělám morušák z tenké haluze, délka 186cm a pokusím se ho dát na 32". Kdo ví
pekný luk. keďže to má len 185cm (predpokladám ntn) by som to na viac ako 30" neťahal. na 32" by sa podľa môjho názoru rýchlo "vystrieľal". Trochu by som ho zoslabil (vyjde to teraz asi na 155lbs), alebo ani nie, podľa toho ako sa cítiš 
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Pája: chtěl jsem je udělat zrovna tenší ale když jsem navrtal nock 12mm, zdálo se mi to při zamýšlené síle luku a jeho malé délce hrozně křehké..... Takže i při 130lb stačí 12mm? Sakra, mě přišlo 14 akorát, ale pravda je, že na tilleru vypadají konce ramen pořád dost tuhé
dav1: na 155 se zatím necítím
185 má od špičky rohu ke špičce. Nátah 30" bude maximum. Nechám mu kolem 130-ti a začnu trénovat !
dav1: na 155 se zatím necítím