Nechcem ťa sklamať, ale bude to pravdepodobne zlé drevo na luk nevhodné.Raďas napsal:Pánové, tak su docela nasrané. Konečně sem dorovnal ten křivej tis a udělal jakš takš tiller a výsledek je že při délce 191 cm NTN má sice pořád reflex 1,5 palce, ale na 32 palců nátahu má jen 66 liber. A co mě nejvíc sere, sice ještě nejsou ubraný špičky, ale váží teď 970 gramů.
Je to hrozný, zkusím ho zkrátit, chtěl sem aspoň 80 liber a na moji výšku mi stačí 30 palců nátah.
Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
To je přesně tis "gumák". Kaša by mohl povídat. Měl luk vzhledově tak 110-120# a mělo to kolem 50#
Spálit, neb pověsit na zeď
Spálit, neb pověsit na zeď
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
tis gumák? To je případ českého tisu, nebo jak se to pozná? Díky...
- Pája1111

Poznáš to až na tom luku
Prostě je to těžká balda, která je jak z gumy. Je zajímavé, že to dřevo má vysoké SG, ale jeho žvýkačkoidnost je nepřekonatelná... Kašíku, dej sem fotku tvého gumáka 
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Žiadne dva kusy dreva nemajú úplne stejnú tlakovú a ťahovú pevnosť a ich pomer. Je to prírodný materiála do predu nevieš.
Nedávno som urobil agátový plochý luk 50 @ 26, vážil 450 gramov včetne tetivy, nastavcov na špičkách a kože na madle. Tenký plátek tuhý jak ocel ,12 mm v najhrubšom mieste.
http://www.youtube.com/watch?v=lAzJ8RUv ... UG68dsE%3D
Nedávno som urobil agátový plochý luk 50 @ 26, vážil 450 gramov včetne tetivy, nastavcov na špičkách a kože na madle. Tenký plátek tuhý jak ocel ,12 mm v najhrubšom mieste.
http://www.youtube.com/watch?v=lAzJ8RUv ... UG68dsE%3D
Probírám se dřevem a našel jsem tam tenhle kousek. Je to jasan, SG 0,6, bez suků. Délka 220cm, šířka asi 45mm. Boční vyhnutí je asi 50mm.
Má cenu zkoušet z toho luk a nebo to mám rozbourat na tyčky?

Má cenu zkoušet z toho luk a nebo to mám rozbourat na tyčky?

Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Já bych ho zkusil. Jasan se dá teplem srovnat a je hezké mít takovou tyč.
Ale jestli se ti nechce s tím dělat a máš víc lepších tyčí, tak i týbla jsou rozumný nápad (jestli to má rovné léta).
Samozřejmě záleží na kvalitě, a i lehčí kláda může být dobrá.
Z fota se to nedá zhodnotit.
Ale jestli se ti nechce s tím dělat a máš víc lepších tyčí, tak i týbla jsou rozumný nápad (jestli to má rovné léta).
Samozřejmě záleží na kvalitě, a i lehčí kláda může být dobrá.
Upřímně, zas tolik materiálu nemám. Ty tyčky bych z toho dělal až jako opravdu poslední možnost.
Rovnat 5cm do strany mi přišlo moc a tak jsem se raději zeptal. Ořežu to co to půjde a pak to zkusím srovnat.
Rovnat 5cm do strany mi přišlo moc a tak jsem se raději zeptal. Ořežu to co to půjde a pak to zkusím srovnat.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
- Pája1111

Jsem pro luk!!! Na tyčky je to škoda.... 5cm srovnáš v pohodě, už jsem rovnal i víc....
Našel jsem k prodeji jelení šlachy přímo k výrobě luku a zajímalo by mě jestli s tímhle materiálem máte nějaké zkušenosti. Hádám správně, že se hodí k použití na asijské luky? Díky... Budu rád za každý příspěvek, který mě vzdělá.
Tak tady jsou fotky toho tisového "gumáku".
Jak vidíte SG1, ale výsledek luk s váhou 1kg a měl 40#.
Navíc se úplně v pohodě dal natáhnout na 32", ikdyž jsem ho zkrazil na 180cm.
Byla to takový ošklivý křívý a tenký klacek, který jsem musel několikrát rovnat, hold draze zaplacené zkušenosti.

Jak vidíte SG1, ale výsledek luk s váhou 1kg a měl 40#.
Navíc se úplně v pohodě dal natáhnout na 32", ikdyž jsem ho zkrazil na 180cm.
Byla to takový ošklivý křívý a tenký klacek, který jsem musel několikrát rovnat, hold draze zaplacené zkušenosti.
Vypadá ale dobre. Do filmu s ním ako rekvizitou
To už ne, po střílení jsem ho převážel spolu s další tyčí a tenhle gumák se mi zohnul tak že jsem ho vzteky zlomil přes koleno. 
https://picasaweb.google.com/lh/photo/f ... directlink
agát 40@26 394 gramov včetne 20 gramov kože a tetivy .
Je to drevo z väčšieho stromu vnútornejšie staršie letokruhy.
agát 40@26 394 gramov včetne 20 gramov kože a tetivy .
Je to drevo z väčšieho stromu vnútornejšie staršie letokruhy.
Tady je ta fotka toho gumáku. Asi ho zkrátím o těch 5 cm a dokončím.
Snad z něj aspoň 70 liber vymáčknu. Ale rohovinový špičky se mi na něho moc dávat nechcou.
Používaly se i špičky výsad z paroží? Těch mám docela dost. Nebo tam stačí nechat jen zářezy?
Snad z něj aspoň 70 liber vymáčknu. Ale rohovinový špičky se mi na něho moc dávat nechcou.
Používaly se i špičky výsad z paroží? Těch mám docela dost. Nebo tam stačí nechat jen zářezy?
- Přílohy
-
- luk - tis 004.jpg (50.28 KiB) Zobrazeno 5411 x
Všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka . . .