Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

1. existuje tabulka, kolik to dřevo bude mít v sobě vlhkosti v závislosti na teplotě a vlhkosti v okolí - je v The Traditional Bowayer Bible, ale to asi nebude přesně to, co hledáš. Hodně záleží na hustotě dřeva a velikosti sušeného kusu.Torlof napsal:O.K. dík za rady
1)Tak mám 4 polotovary z ruznejch vrstev, jak zkraje hned za kurou tak i více od středu (jasan) Ted by mě zajímalo jaka je doba schnuti v tydnech cca, když to bude nad topenim nebo v aute až bude líp. Šířka dřeva je 5cm x 3cm v nejširším místě. Popř. jestli je nějaká orientační tabulka na dobu schnutí podle teploty vzduchu, síly a typu dřeva
2)Dá se nějak odvodit suchost podle váhy, když dřevo hned po opracovaní zvážim a pak jen spočtu % ubytku váhy? Jestli je to dost směrodatný?
3)Při opracovávání dřeva- kam to upevnujete?? Jestli se ve svěráku nepoškodí struktura atd. Ja tam dal hadry, aby to tak netlačilo a nedotahoval sem to jak blazen, je to o.k.?
Díkessss...

Mám prosbu, představ se nám. Tady se všichni známe a kdo je nový, měl by o sobě hodit nějaké info. Díky.časy jsou v UTC napsal:Ahoj robil som tetivu z lanu a asi to lan nieje lebo pri tom ako som ju napínal na luk tak mala prietažnosť nie 0,5 ale 0,20neviem možno to nebol lan ale ked som to kupoval tak tam bolo napísané storpercentný bielený ľan
odkila vy kupujete matroš na tetivu ?

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů