Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Řekl bych, že jediný rozdíl v ceně mezi historickým a moderním šípem je v hrotu.
Třeba Razden prodává tyčky za 37 Kč/ks, ale jen do 70 liber, takže pokud budeš potřebovat tyčky nad 70 liber spinu, budeš si je muset buď vyrábět sám a nebo si je nechat vyrobit.
Třeba Razden prodává tyčky za 37 Kč/ks, ale jen do 70 liber, takže pokud budeš potřebovat tyčky nad 70 liber spinu, budeš si je muset buď vyrábět sám a nebo si je nechat vyrobit.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Řekl bych, že cena u šípů bude vyšší nejen o hrot. Rohovinová destička a její vložení, omotávka, týblo na silný luk, to všechno jsou věci, které zvyšují pracnost a tím i cenu.Honza F. napsal:Řekl bych, že jediný rozdíl v ceně mezi historickým a moderním šípem je v hrotu.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Asi budu muse víc pátrat po zdrojích materiálu... 
Já to bral podle sebe - tyčku si vyrobím vč. rohové vložky, brka vyjdou cenově skoro stejně a jediný rozdíl je pro mne opravdu v ceně hrotu.Pája1111 napsal:Řekl bych, že cena u šípů bude vyšší nejen o hrot. Rohovinová destička a její vložení, omotávka, týblo na silný luk, to všechno jsou věci, které zvyšují pracnost a tím i cenu.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Asi pre vas iste triviálna otázka. Za korými článkami ruky držíte tetivu pri streľbe zo silných lukov ? Z fotiek sa mi zdá, že väčšinou za druhými, ale niektorí tuším aj za prvými.
Dík za odpovede.
Dík za odpovede.
- Pája1111

Do 120# prvními, nad 120# už za druhými, moc to tahá za šlachy....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Presne, šlachy.
Dík
Dík
Čo??? Sú niekde zmienky, že to ťahali aj za druhé články? Podľa mňa je to na nič vypúšťanie. Treba robiť kliky ako Bruce Lee- na 3 prstoch.Pája1111 napsal:Do 120# prvními, nad 120# už za druhými, moc to tahá za šlachy....
Turci ťahali aj 200-vky palcom...
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
- Pája1111

Nejsem turekdav1dMldc napsal:Čo??? Sú niekde zmienky, že to ťahali aj za druhé články? Podľa mňa je to na nič vypúšťanie. Treba robiť kliky ako Bruce Lee- na 3 prstoch.Pája1111 napsal:Do 120# prvními, nad 120# už za druhými, moc to tahá za šlachy....![]()
Turci ťahali aj 200-vky palcom...
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
uplne cisto amatersky nazor, drzim to medzi prvym a druhym clankom na klbiku ale ked dam na druhy clanok, tak mi to ide lepsie... ak sa bavime o WB tak myslim ze skusenosti zo sportovej lukostrelby a pokusov o rekordy do dialky so slabymi lukmi su na figu...musime pozriet obrazky ak sa chceme priblizit k stredovekym technikam...
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Turci mají na palci ještě střelecký prsten, takže jim to do prstu netlačí tolik.
Osobně tahám skoro 100 lb luk dvěma prsty a používám první články prstů, někdy je tětiva až v kloubu. Když už nemůžu (po takových 60-70 ranách), přidám třetí prst.
Zrovna včera večer jsem byl střílet - 106 ran, 5 zásahů terče.
Osobně tahám skoro 100 lb luk dvěma prsty a používám první články prstů, někdy je tětiva až v kloubu. Když už nemůžu (po takových 60-70 ranách), přidám třetí prst.
Zrovna včera večer jsem byl střílet - 106 ran, 5 zásahů terče.
Pája nedržíš, iba keď začínaš
Ja som videl iba za predné články, ale to je ťažko povedať s tých malieb...
Ja som videl iba za predné články, ale to je ťažko povedať s tých malieb...
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Zdravím,
opäť mám otázku.
Prvý krát robím s brestom. Mám pripravenú tyč na tilerovanie, má 2 m, šírku 37 mm, výšku 33 mm, tvar deflex/reflex od prírody. Váha 940 g. Letné drevo široké 3 - 5 mm, minimum jarného dreva. Ohnúť o podlahu to ide, ale iba minimálne a riadne ztuha. Chcem to na warbow.
Včera som vyrovnával vrtuľu na jednej špičke a svorky mi otačili belly ( mierne zaguľatenú ), nie nejako brutálne, ale je to cítiť, mal som to vypodložené látkou. U agátu na takéto niečo nie je šanca.
Chcem sa spýtať, či s takýmto niečím máte u brestu skúsenosti, alebo je to znak toho, že to drevo je na nič.
Druhá otázka, či FF neprefikne brest. Vzhľadom na vyššie uvedené usudzujem, že áno a zárez pre tetivu je treba vystužiť overlaymi. Chcem použiť drieň, stačí to lepiť polyuretanovým lepidlom alebo radšej epoxid ?
Dík za odpovede.
opäť mám otázku.
Prvý krát robím s brestom. Mám pripravenú tyč na tilerovanie, má 2 m, šírku 37 mm, výšku 33 mm, tvar deflex/reflex od prírody. Váha 940 g. Letné drevo široké 3 - 5 mm, minimum jarného dreva. Ohnúť o podlahu to ide, ale iba minimálne a riadne ztuha. Chcem to na warbow.
Včera som vyrovnával vrtuľu na jednej špičke a svorky mi otačili belly ( mierne zaguľatenú ), nie nejako brutálne, ale je to cítiť, mal som to vypodložené látkou. U agátu na takéto niečo nie je šanca.
Chcem sa spýtať, či s takýmto niečím máte u brestu skúsenosti, alebo je to znak toho, že to drevo je na nič.
Druhá otázka, či FF neprefikne brest. Vzhľadom na vyššie uvedené usudzujem, že áno a zárez pre tetivu je treba vystužiť overlaymi. Chcem použiť drieň, stačí to lepiť polyuretanovým lepidlom alebo radšej epoxid ?
Dík za odpovede.
Jediné dřevo u kterého jsem měl problémy s tětivama v zářezu je tis. Tady to bys měl mít v pohodě. Pokud už to ohneš o podlahu i kdyby málo, tak už to dej na tiler, protože to už máš nějaký warbow váhy a když nezačneš tilerovat tedka, tak nechytneš sílu.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Dík,
určite na to pôjdem teraz, mal som v pláne cez víkend, zoslabovať pred tilerom som to už nechcel. Ešte nemám odhad na tieto silné luky, urobil som rozmery približne podľa jedného brestu ( jilmu ), čo tu postoval DRAK, plus malá rezerva. Len ma vystrašilo, že mi belly pomačkali tie svorky, keď som to po nahriatí dal do formy.
Markus
určite na to pôjdem teraz, mal som v pláne cez víkend, zoslabovať pred tilerom som to už nechcel. Ešte nemám odhad na tieto silné luky, urobil som rozmery približne podľa jedného brestu ( jilmu ), čo tu postoval DRAK, plus malá rezerva. Len ma vystrašilo, že mi belly pomačkali tie svorky, keď som to po nahriatí dal do formy.
Markus