Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

cornus
Kontaktovat uživatele:

Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Příspěvek od cornus »

Na videách Howarda Hilla, ktoré mám doma, má tetivu u silnejšieho luku extra hrubú. Pozrite fotky kde napríklad loví slona. Aj u terčového luku vypadá jeho tetiva na 5 mm. Je to ešte preddakrovové obdobie.
http://legendstickarchery.webs.com/phot ... ll%201.jpg
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Jenže - to je všechno hra na jistotu, nemá to s flightem nic společnýho a nedá se z toho usuzovat jak vypadala flight tětiva. Spíš by se to dalo podle drážek v šípech - které nejsou nikde poblíž ani 5 mm u těch flight šípů které se dochovaly.

My můžeme třeba posoudit MR tětivy - kde drážky v šípech jsou mezi 2,2 -3,2 mm, takže asi nebyly silnější - a pokud jí dneska nedokážeme s těma materiálama vyrobit, neznamená to, že oni neuměli.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Příspěvek od lasky »

asi pred 10 rokmi bol na nejakej televizii film o hladacoch pokladov , jeden z nich skocil pri vylove dreva , pri nejakom jazere , tazili drevo a potom ho plavili dalej, a obcas prisli o kmen a obcas o naklad... chlap to tam lovil susil a predaval, drevo bolo zo 16-17 storocia a robili z neho hudobne nastroje, mam pocit ze to bola kanada? alebo severna amerika? bolo tam plno snehu a zima... pre nase ucely by sa hodil taky kmen?
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
blue
Sponzor Brodce
Místo/Bydliště: Southshire

Příspěvek od blue »

Bylo to v Kanade a vypadalo to zajimave. Mimochodem, pristi rok ma byt upustena prehrada Slapy na Vltave o 10m kvuli opravam a podobny mista muzou byt k videni i u nas.
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Lasky, to dřevo by bylo na pytel pro luky. Pro hudební nástroje potřebuješ jiné vlastnosti dřeva než pro housličky :D .
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Kaša napsal:Lasky, to dřevo by bylo na pytel pro luky. Pro hudební nástroje potřebuješ jiné vlastnosti dřeva než pro housličky :D .
Myslíš - luky/housličky :badgrin:

Obecně - dřevo na hudební nástroje se plajchovalo i v té Itálii pro houslaře - dokonce v mořské vodě, ale když se to pak vylovilo tak to ty houslaři po nařezání ještě potápěli do roztoku boraxu aby zahubili parazity a i např. Stradivari si stěžoval "že je to kolikrát prožrané a problém vybrat zdravý kus". Já si na ten kanadskej dokument taky vzpomínám - hlavní deviza byla taky velikost těch kmenů - protože sehnat třeba dneska jednokus na záda na cello bude asi problém, ale dřevo na nástroje musí dobře vibrovat, přenášet frekvence v celém rozsahu spektra , z javoru na housle byl preferovanej ten nejlehčí - lehčí deska líp rezonuje čili v žádném případě to není materiál který by se nechal třeba o třičtvtě metru ohnout a pružně se vrátil - bude tvrdší a křehčí. Jinak tedy spousta dřev které se hodí na hudební nástroje - například z čeledi rosaceae jako jablon´, švestka, třešen´ se taky hodí na luky ale i když je to v mnoha ohledech příbuzná práce (struné nástroje se vyvinuly z luků) není to to samé.

Mimochodem - zajímavá disciplína pro sledování jsou vibrace jaké luk dělá, protože způsob jakým rezonuje je indikátor mnoha věcí - například rychlosti napřimování ramen, nebo například z frekvence tětivy se nechá odměřovat early drawweight atd. Je to ale komplexní disciplína kterou se zabývá málo lidí.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
blue
Sponzor Brodce

Příspěvek od blue »

Ahoj,
potrebuju od vas zkusenych radu, respektive dve. Privezl jsem v lednu tri kousky svidy krvavy z jedny krasovy oblasti. Dve tyce krasne rovny i po rozfiknuti, ale z ty treti a nejsilnejsi se obe pulky stocily do vrtule a navic nebyla uplne perfektni uvnitr. Dost materialu jsem musel ostrouhat na zcela zdravy drevo. Pujde to srovnat nebo to mam rovnou rozrezat do kamen? Svidy je tam dost.
V sobotu jsem u znamyho ufiknul tri tisovy vetve (210-220cm), roste mu to u domu na prastary navazce z bourani. Tak 30cm vysokej kminek o prumeru tak 25cm, druhej o neco mensi a z nich jdou vetve. Kdyz mi rekl, ze tu jejich tuji bude prorezavat, hned jsem se objednal. :) Na radu Honzy jsem je hned zatrel lakem a ulozil do sklepa. Protoze bych je nechtel zkurvit, volam o pomoc, jak na ne. Bylo by mozny dorazit s nima casem na posouzeni prip. na rozrezani?
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Ahoj, myslím, že tu svídu nenarovnáš, zvláště z vrtule.... Svída jde všeobecně špatně rovnat.

Ten tis prostě musíš nechat uschnout, zatření konců je správné, teď jen čekat... Vezmi foťák a nafoť to.... Dá se z toho ledacos posoudit...
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
blue
Sponzor Brodce

Příspěvek od blue »

Diky za poradu, necham ty vrtule shoret. Prisel jsem na to, ze kdyz rozriznu cerstvou svidu a orezuju to zlehka do zakladniho tvaru, da se vyrovnat behem par dni jen malym tlakem bez pouziti tepla. Tak nejak ty tycky postupne povoli a ohyby se natahnou. Zatim to drzi rovinu i po cca 3-4 tydnech suseni od rovnani. Tisy nafotim, jen co mi pritelkyne pujci mobil :salute: .
blue
Sponzor Brodce

Příspěvek od blue »

Fotky jsou delany mobilem v mym nadrozmernym sklepe :D . Delka 210-220cm, prumery na koncich 7-8cm a 4.5-6cm.
Kdyz jsem odrezaval spalicek na zmereni hustoty, sevrelo mi to pilku, ze jsem z ni pomalu nehnul. To je u tisu normalni?
Přílohy
DSC00023.JPG
DSC00023.JPG (118.89 KiB) Zobrazeno 5672 x
DSC00022.JPG
DSC00022.JPG (131.26 KiB) Zobrazeno 5672 x
DSC00021.JPG
DSC00021.JPG (111.79 KiB) Zobrazeno 5672 x
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

To jsou poměrně tenké tyčky.... Něco slabého z toho půjde, ještě záleží, kolik je tam běli a jádra.....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
blue
Sponzor Brodce

Příspěvek od blue »

Lepsi tam bohuzel nebyly. Takze na potrenovani prace s tisem to pujde, ale nic vyraznyho.
PeterL
Místo/Bydliště: Prešov

Příspěvek od PeterL »

Ahoj, potrebujem radu
Toto je hlohová tyč, má len malé suky, dlhá 220cm, v strede po osekaní 6x6 cm, husté a nesmierne tvrdé drevo, ked som ju osekaval tak mi ešte deň brnčali ruky. Chcel by som z toho aspoň 90-100 lbs luk...
ale je dosť krivá, najviac ma trápi reflex, je plynulý skoro 15 cm, a tiež psia noha (obr. hore vľavo)

mám ten reflex ignorovať alebo tyč skúsiť rovnať?
keď som robil luky s prierezom D a takým reflexom sále sa na tileri otáčali na opačnú stranu. Ploché profily nerobili tento problém.
Přílohy
Drevo na luk Hloh.jpg
Drevo na luk Hloh.jpg (82.68 KiB) Zobrazeno 5727 x
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

15cm reflex je docela dost, já bych ho maličko sundal a potom bych teprve dělal luk... Napařit, přihnout na formu a hotovo.
Nebo si budeš muset luk při každém tilerování přichytit svěrkou, aby se ti nepřevracel.
Také je možné dělat tiler ve svěráku, kdy si základ uděláš na každém rameni sólo a až to dostaneš na brace budeš tilerovat klasickým způsobem.
PeterL
Místo/Bydliště: Prešov

Příspěvek od PeterL »

Ďakujem skúsim
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”