Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky
Ono to bude nejspíše tím, že tyčka bude trochu nesouměrná a při točkách se rozkmitá mimo osu.
Je to tak. Včera som tyčku vyrovnal a potom brúsil a fungovalo to. Tyčka musím byť rovná a potom zariadenie funguje presne.
A ešte jedna vec, po vysunutí treba vŕtačku hneď vypnúť, lebo sa tyčka rozletí.
A ešte jedna vec, po vysunutí treba vŕtačku hneď vypnúť, lebo sa tyčka rozletí.
Tak tos mě dostal. Ani ve snu by mne nenapadlo, že budeš brousit křivé tyčky. 
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Ani mňa to nenapadlo, nevšimol som si to, identifikoval som to, ako možnú chybu až následne.
Dvoudílné video o výrobě středověkého plátěného toulce.
http://www.youtube.com/watch?v=VkYaMAdg ... ature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=cWPpMg6W ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=VkYaMAdg ... ature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=cWPpMg6W ... ure=relmfu
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Video je pekné. Práve som jeden podľa toho dokončil. Čo mám zranený chrbát, tak mám čas na takéto blbosti
.
Neviem, aké majú skúsenosti iní, ale ja by som druhý krát :
(i) robil tulec do kužeľa so základňou hore, aby plátno dobre oboplo šípy s operením,
(ii) spodnú časť, kde sa opierajú šípy, niečím vystužiť ( napr. našitím kože ), pretože hroty majú tendenciu plátno prepichnúť.
Výroba spacera sa paradoxne ukázala ako najjednoduchšia časť.
Neviem, aké majú skúsenosti iní, ale ja by som druhý krát :
(i) robil tulec do kužeľa so základňou hore, aby plátno dobre oboplo šípy s operením,
(ii) spodnú časť, kde sa opierajú šípy, niečím vystužiť ( napr. našitím kože ), pretože hroty majú tendenciu plátno prepichnúť.
Výroba spacera sa paradoxne ukázala ako najjednoduchšia časť.
Jeden praktický dotaz:
Všeobecně se používají pravotočivá pera a já bych se chtěl zeptat, jestli je vysloveně špatně, když pravák bude mít šípy s levotočivými pery?
Osobně jsem vyzkoušel několik šípů s levotočivými pery a nepozoroval jsem žádný rozdíl, respektive jsem střílel stále stejně mizerně. Máte někdo podobné zkušenosti?
Všeobecně se používají pravotočivá pera a já bych se chtěl zeptat, jestli je vysloveně špatně, když pravák bude mít šípy s levotočivými pery?
Osobně jsem vyzkoušel několik šípů s levotočivými pery a nepozoroval jsem žádný rozdíl, respektive jsem střílel stále stejně mizerně. Máte někdo podobné zkušenosti?
Myslíš perá lepené do špirály alebo pravé/ľavé ? Ja používam aj ľavé aj pravé a nepozoroval som žiadny rozdiel. Dôležité je len to, aby boli na šípe všetky ľavé a všetky pravé. I keď sa mi raz podarilo nalepiť aj jedno iné, ale na 25m to nebol problém. Na flight už vôbec nie.
Ten dutý výbrus na průrazných hrotech, co má lasky ve svém vlákně, ten má snížit velikost plochy hrotu, která se otírá o plech při průrazu a tím dovolit hlubší penetraci?
Zdravím
už dlho sledujem fórum, čítam, inšpirujem. Už 10 rokov vyrábam luky, ale posledný už aktívne s pomocou brodca, väčšinou vyrábam slabšie do 70 lbs, na silnejšie sa mi materiál ešte len suší.
na mnohé problémy pri výrobe lukov, šípov som našiel odpovede. aj napriek snahám nemôžem nejak konkurovať, či chváliť sa výrobkami, stále sa učím a nechám sa poučiť
prednedávnom som robil pokusy s lieskovými tyčkami -na šípy, použil som hrubé cca 2-2,5 cm hrubé tyče, ktoré som polkruhovým hoblíkom zrovnal a stenčil na cca 12 mm, drevo bolo suché
potom som skúšal tieto postupy:
Opálenie nasucho: drevo stvrdlo, ale zároveň v niektorých prípadoch skrehlo a rýchlo sa lámali
Oparenie: drevo som nechal v pare cca 1O minút, ale nezaznamenal som zmeny, možno varenie by pomohlo
Opálenie ohňom s tukom: drevo som natieral masťou, a nechal v sálavom teple vyprážať, pokiaľ nezmenilo farbu na hnedastú. drevo stvrdlo, a aj spružnelo, (tento postup sa u nás používal na výrobu lieskových porísk na vidly a hrable aby bolo pružné a dlhšie vydržalo, totižto od hrablí sa vyžadovalo aby sa vedeli ohnúť)
Chcem sa spýtať či má niekto skúsenosti s takýmito úpravami dreva. myslím najme teplom a impregnovaním nejakým olejom/voskom
čítal som na fore o silnom luku z lieskového dreva, ale jeho úprava ostala tajomstvom, rád by som sa nejak pokusmi k tomu dopátral
už dlho sledujem fórum, čítam, inšpirujem. Už 10 rokov vyrábam luky, ale posledný už aktívne s pomocou brodca, väčšinou vyrábam slabšie do 70 lbs, na silnejšie sa mi materiál ešte len suší.
na mnohé problémy pri výrobe lukov, šípov som našiel odpovede. aj napriek snahám nemôžem nejak konkurovať, či chváliť sa výrobkami, stále sa učím a nechám sa poučiť
prednedávnom som robil pokusy s lieskovými tyčkami -na šípy, použil som hrubé cca 2-2,5 cm hrubé tyče, ktoré som polkruhovým hoblíkom zrovnal a stenčil na cca 12 mm, drevo bolo suché
potom som skúšal tieto postupy:
Opálenie nasucho: drevo stvrdlo, ale zároveň v niektorých prípadoch skrehlo a rýchlo sa lámali
Oparenie: drevo som nechal v pare cca 1O minút, ale nezaznamenal som zmeny, možno varenie by pomohlo
Opálenie ohňom s tukom: drevo som natieral masťou, a nechal v sálavom teple vyprážať, pokiaľ nezmenilo farbu na hnedastú. drevo stvrdlo, a aj spružnelo, (tento postup sa u nás používal na výrobu lieskových porísk na vidly a hrable aby bolo pružné a dlhšie vydržalo, totižto od hrablí sa vyžadovalo aby sa vedeli ohnúť)
Chcem sa spýtať či má niekto skúsenosti s takýmito úpravami dreva. myslím najme teplom a impregnovaním nejakým olejom/voskom
čítal som na fore o silnom luku z lieskového dreva, ale jeho úprava ostala tajomstvom, rád by som sa nejak pokusmi k tomu dopátral
Zdravím ťa tu
Je podivné koľko je lukárov a lukostrelcov s menom Peter
S lieskou je to tak, že nieje lieska ako lieska. Tenké šľahúňe majú inú hustotu dreva ako hrubý , veľký kmeň. Sú také mäkké, slabé a zelené.
Minulej zimy som robil lieskové luky z kvalitného hustého dreva. Tam by som aj funkčnosť na warbow pripustil.
Mám ešte vyhliadnutý jeden kmeň liesky s priemerom 18 cm
Je podivné koľko je lukárov a lukostrelcov s menom Peter
S lieskou je to tak, že nieje lieska ako lieska. Tenké šľahúňe majú inú hustotu dreva ako hrubý , veľký kmeň. Sú také mäkké, slabé a zelené.
Minulej zimy som robil lieskové luky z kvalitného hustého dreva. Tam by som aj funkčnosť na warbow pripustil.
Mám ešte vyhliadnutý jeden kmeň liesky s priemerom 18 cm
Ahoj Petře. Já s takovými úpravami nemám sice žádnou zkušenost, ale popisované potírání tukem a opalování/sušení nad ohněm je popsané v Mystic wariors of the plains u prérijních indiánů. Takže to asi nebude vysloveně špatný princip.
Osobně používám pouze suché teplo pro případné vyrovnání tyčky, ale to ještě jen velice zřídka.
Jak jsou na tom takové 12mm lískové tyčky s váhou?
Osobně používám pouze suché teplo pro případné vyrovnání tyčky, ale to ještě jen velice zřídka.
Jak jsou na tom takové 12mm lískové tyčky s váhou?
vážil som lieskové tyčky 12mm, dĺžka 85cm cca 45-55g
tu hrúbku u tyčiek nemám rovnakú, chýba mi strúhadlo- stenšovadlo, pokúšal som sa vyrobiť podľa toho čo je tu na fóre ale nešlo to, chýba mi najme dobrá čepeľ
tu hrúbku u tyčiek nemám rovnakú, chýba mi strúhadlo- stenšovadlo, pokúšal som sa vyrobiť podľa toho čo je tu na fóre ale nešlo to, chýba mi najme dobrá čepeľ
Ztenčovadlo? Myslíš takové to ořezávátko? Z vlastní zkušenosti mohu doporučit zakoupení ořezávátka od firmy Veritas. 1/2" stojí 674 Kč + adaptér a hřídelka za 156 Kč. K tomu nějaké to poštovné. Ideální jako dárek od příbuzných.
Tělo tvoří bytelný odlitek a čepelka je velice kvalitní. Už jsem s ním nakrouhal ke 200 tyček z různých dřev (topol, jasan dub) a zatím nebyla potřeba čepelku brousit.
Tělo tvoří bytelný odlitek a čepelka je velice kvalitní. Už jsem s ním nakrouhal ke 200 tyček z různých dřev (topol, jasan dub) a zatím nebyla potřeba čepelku brousit.
Konečne som dokončil nový tulec a šipky do kuše.
Tulec je drevený, poťahovaný kožou a z vnútra ľanovým plátnom.
Hroty na šipkách sú od Laskyho.
Tulec je drevený, poťahovaný kožou a z vnútra ľanovým plátnom.
Hroty na šipkách sú od Laskyho.
- Přílohy
-
- P1012329.JPG (226.9 KiB) Zobrazeno 5804 x
-
- P1012328.JPG (191.7 KiB) Zobrazeno 5804 x
-
- P1012334.JPG (155.32 KiB) Zobrazeno 5804 x