Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

blue
Sponzor Brodce
Místo/Bydliště: Southshire

Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Příspěvek od blue »

co se tyka tisu, z jakyho prumeru se da jeste vyrobit perfektni/dobry/slusny luk? Chystam se udelat dohodu s clovekem, co se stara o jisty zamecky park a za pripadne vyrezane kousky budu muset neco zaplatit. Nerad bych solil za nevhodny drivi :?
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

čím větší tím lepší (průměr), záleží jakou máš představu o síle luku. rozhodně když budeš zamýšlet luk do 50lb bude stačit jiný matroš než když budeš zamýšlet př 150lb luk. Víc ti ale poví Paja a ostatní kteří dělají pravidelně z tisu.

Já bych měl ještě otázku možno absolutně mimo mísu. Používaly se keramické hroty? Při zásahu by se to roztříštilo a způsobilo větší řezné poranění v ráně (např. loveného zvířete). Mě tak napadlo že by to šlo nabouchat docela rychle. Tak proč by se to nemělo používat, dostupný materiál všude i pro ty nejchudší.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

S parkovými tismi moc dobré skúsenosti nemám. Buď je to ľahké drevo, z ktorého urobíš max 100lbs alebo je to gumák z ktorého nedostaneš viac. Ten je ešte horší, lebo vyzerá takmer rovnako ako kvalitný tis aj je taký hustý (aj hustejší) a potom ten luk váži kilo a má 40lbs. Účinnosť samozrejme v kýbli.
No pájo našiel aj dobré kusy...
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
blue
Sponzor Brodce
Místo/Bydliště: Southshire

Příspěvek od blue »

na tomhle miste je zajimavy to, ze podlozi je vsude v okoli skalnaty a hliny je max. pul metru, takzeby to nemuseli byt az takovy gumaky.
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
chano

Příspěvek od chano »

zkus a uvidíš jinak to stejně nezjistíš.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Už se mi stalo, že jsem v jednom místě říznul dvě tisové tyče a jedna byla gumák, druhá byla ok.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Příspěvek od lasky »

chano napsal:
Já bych měl ještě otázku možno absolutně mimo mísu. Používaly se keramické hroty? Při zásahu by se to roztříštilo a způsobilo větší řezné poranění v ráně (např. loveného zvířete). Mě tak napadlo že by to šlo nabouchat docela rychle. Tak proč by se to nemělo používat, dostupný materiál všude i pro ty nejchudší.
googlim slovo arrowheds a arrowhed pomerne casto a vyskakuju mi zelezne , bronzove odliatky a pazurikove... keramika ziadna
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
chano

Příspěvek od chano »

no právě ,problém je vtom že hledači by to stejně nenašli a z vykopávek se dochová vždy jen zlomek. Takže si myslím že mohly existovat jako náhrada za pazourkové a kamené, přece jen spotřebovaný čas při přípravě kamenného hrotu a keramiky je podstatný. Chápu žepazourek se používal pro své řezné vlastnosti ale keramika co dořezivosti taky dobrá. Co si myslíte o tom vy?
sherchan

Příspěvek od sherchan »

Mě se to moc nezdá. Že by si někdo dělal lovecký hrot, který se po výstřelu rozbije (ať trefím nebo ne)?
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Je doloženo používání keramických střepů jako škrabadel (pravděpodobně na kůže). Nikde jsem ale neviděl, že by někdo používal střep jako hrot šípu.
Stejně tak modelování hrotů a následné vypalování mi nepřijde příliš časově výhodné, když hrot na šíp se dá vyštípat v řádu desítek minut (viz. youtube).
Ale tahle debata by spíš patřila do jiného vlákna.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Příspěvek od lasky »

vyznam keramickeho loveckeho hrotu a jeho rozbitia po zasahu je jasny.... zviera to bude boliet a skor zastane, skus paleoplanet...
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
melkel

Příspěvek od melkel »

Co mi dá keramický hrot proti řádově rychlejšímu opálení klacku? Pokud by to bylo tak prima, myslím, že by se jich našlo dost - kerasmika se zachovává dobře.
chano

Příspěvek od chano »

no podle mě by bylo vhodný něco málo nabouchat a udělat zkoušku. Ale jestlivá já se k tomu dokopu.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Chano, neblázni..... Keramický hrot??? Když už chceš šípy, se kterými nebudeš moct střílet, udělej si kostěné hroty, nebo pazourkové. Mimochodem, kolik máš šípů s ocelovým hrotem, že vymýšlíš takové blbosti??? :crazy:
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
chano

Příspěvek od chano »

Pája1111 napsal:Chano, neblázni..... Keramický hrot??? Když už chceš šípy, se kterými nebudeš moct střílet, udělej si kostěné hroty, nebo pazourkové. Mimochodem, kolik máš šípů s ocelovým hrotem, že vymýšlíš takové blbosti??? :crazy:

Jen pár, do turnaje žádný ;). Noo jak se to veme teď budu mít cca 100ks na terčovku. Njn moje úvahy, ale stejně to neznamená že to nevyzkouším.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”