Návleky přes nohavice

Amantius
SHŠ: Sprisahanci
Místo/Bydliště: Slovensko

Návleky přes nohavice

Příspěvek od Amantius »

Tak narýchlo nejaké pramene (potom môžem konkretizovať)...
7003195.JPG
3
7003195.JPG (154.32 KiB) Zobrazeno 9897 x
7016917.JPG
2
7016917.JPG (247.56 KiB) Zobrazeno 9897 x
7008425.JPG
1
7008425.JPG (251.63 KiB) Zobrazeno 9897 x
Je to dá sa povedať okrajová a dosť kontroverzná záležitosť a trend by z toho rozhodne byť nemal. Rozhodne by to nemalo suplovať nohavice s "papučkou".
Varpulis
Moritz
SHŠ: Praga Jagellonica 1471

Re: Orzo

Příspěvek od Moritz »

Na tom posledním obrázku vypadají, že jsou vážně střižené pod koleno. To vidím poprvé, ale je tedy potřeba přehodnotit absolutní tvrzení že to nebylo, evidentně v nějakém případě bylo. Odkud je to obraz?
Futute ducem!
Bilajz
SHŠ: Burgunďané, Doba Karlova
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Bilajz »

Z mé praktické zkušenosti (nosím je na 14tku), kdy používám nohavice zavazované těsně nad kolenem a pak to přehrnu pod koleno: Nemá smysl je oblékat, pokud k tomu nemáte nějaký svrchník, který je ke kolenům, jelikož pokud ho nemáte, je zima stejně na stehna. Pokud bych je měl používat jen s doubletem (případně prošívkou), tak bych volil určitě variantu celých dělených nohavic (což je podle mě případ obr č. 2 co postoval Varpulis). Jde čistě o praktickou zkušenost, nijak historicky nepodloženou (nikdy jsem se tím pořádně nezabýval, nošení mi přišlo logické).
Amantius

Příspěvek od Amantius »

Osobne mam dojem, ze ide skor o obdobu turistickych kamasi, nez o tepelnoizolacny prvok. A hej, dvojka budu asi nohavice. Btw, na prvom obraze si treba vsimat chlapika so svieckou.
Pisem z mobilu, vecer uvediem pramene.
Varpulis
Bum

Příspěvek od Bum »

Osobně bych byl při přijímání těch superkategorických soudů o "překonaných a odložených interpretacích" hodně opatrný. Nejkategoričtější bývá vždy ten, kdo toho nejméně ví.
Amantius

Příspěvek od Amantius »

3. Narodenie Krista, Innsbruck, 1505
2. Ukameňovanie sv. Štefana, 1502
1. Neomovo opilstvo, Weltchronik (ÖNB 2823, fol. 21r), 1463
Varpulis
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

Ať tak či onak, jak první tak třetí vyobrazení mají jednoznačně tkanici aby držely. Což jen podtrhuje exaktní zjištění, že mají takovéto "ponožky" bez uchycení tendenci padat. Skoro bych se domníval, že jsou spíše lnené než vlněné, v prvním případě to dokonce mohou být obyčejné "ponožky".
Takže se můžeme vrátit k definici, pokud to někdo udělá že to bdue vypadat takto tak není sporu. To co tam má Orzo každopádně zatím takto nevypadá :-D

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Václav
Místo/Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav »

Siegfried napsal:Správná volba, obecně už byla tato interpretace překonána a odložena.
No já nevím, jestli zrovna překonaná. Kým? A na základě čeho? V tomto případě asi nezbývá, než vycházet z ikonografie, protože nevím o žádném dochovaném kusu a pokud by se našel, tak se nejspíše bude jednat o vyšší sociální prostředí, což už je tak trochu jiná hra na jiném hřišti. Připouštím, že současná obliba těchto návleků může spočívat ve špatné interpretaci obrazových pramenů, kdy mohou být zaměněny za vysoké boty nebo odepnuté oddělené nohavice srolované ke kolenům. To by byl případ na prvním obrázku.
001.jpg
001.jpg (157.92 KiB) Zobrazeno 9694 x
Jak je však patrné už z obrázků, které zmiňoval Varpulis, tak určitá forma návleků zřejmě existovala. Jako další (i když o něco mladší) příklad může být vyobrazení z Brevarium Grimani nebo Bauerntanz od Pietera Brueghela staršího.
002.jpg
002.jpg (156.64 KiB) Zobrazeno 9694 x
Minimálně v druhém případě ovšem hrozí, že se může jednat o nějakou krajovou záležitost. Z vlastní zkušenosti ale mohu potvrdit, že je to docela dobré řešení do chladného počasí, kdy návleky chrání především chodidlo. Problémem je, že není mnoho vyobrazení ze zimního období, kde by se podobné návleky vyskytovaly. Přesto bych je ale zcela nezavrhoval a na návlecích, které má Orzo bych z fotky nespatřoval nic zvláště špatného, krom toho, že je asi bude nutné doplnit o tkanici nebo řemínek, aby lépe držely.
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

Václav napsal:
Siegfried napsal:Správná volba, obecně už byla tato interpretace překonána a odložena.
No já nevím, jestli zrovna překonaná. Kým? A na základě čeho?
A tady si myslím, že sis pořádně nepřečetl o čem tu je řeč.
Jako překonanou interpertaci v té větě co cituješ jsem měl na mysli verzi kdy máš jen návlek přes lýtko, na kterém není patrné žádné ohrnutí ničeho. (Překonané ve smyslu, že se ukázalo, že uživatelé to nemají doložené)
Vše co jsi napostoval je evidentně něco delšího zahrnuté pod koleno. Což je jaksi o něčem jiném a nikdo to nerozporuje.
Já zastávám názor, že nejčastější verze tohoto je dlouhá nohavice shrnutá/zavinutá pod nebo nad koleno. Často (pod kolenem asi skoro vždy) vázaná šňurkou nebo řemínkem.
Valpuris zde postnul jeden celkem zajímavý kus varianty co vypadá jakože je jen přes lýtko, ale i ta je vázaná dost jednoznačně šňůrkou.
Tedy já tu rozporuji pouze verzi kdy máš vypasovanou podkolenku a ještě bez zavinutí nebo šňurky...

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Václav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav »

Pokud jsi tím tedy myslel, že uživatelé to nemají doložené, tak potom souhlasím. ;-) Mám i stejný názor na to, že ve většině případů se na vyobrazeních jedná o dlouhou shrnutou nohavici. Jak je ale patrné z postovaných obrázků, tak zřejmě něco podobného diskutovaným návlekům skutečně existovalo. Bohužel, těch vyobrazení je příliš málo na konkrétnější závěry. U prvního a třetího obrázku co postoval Varpulis jsem presvědčený, že jde spíše o lněnou variantu jakési ponožky. O skutečný návlek by mohlo jít na prostředním obrázku a na spodních dvou, které jsem uváděl já. Zde to myslím rozhodně není dlouhá ohrnutá nohavice. Nevím, zda je v takovém případě skutečně zásadní délka, ale určitě máš pravdu, že by měly být přivázané sňůrkou nebo řemínkem. Tak či onak by bylo potřeba více doložených vyobrazení, neb návleky také osobně vlastním, třebaže v délce těsně nad koleno. :-)
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

Václav napsal: O skutečný návlek by mohlo jít na prostředním obrázku a na spodních dvou, které jsem uváděl já. Zde to myslím rozhodně není dlouhá ohrnutá nohavice.
Já si myslím, že to bude délky aspoň nad koleno, protože zhruba podobný překlad mi dělají moje nadkolenky... Nepřijde mi, že by to bylo jen pod koleno...

Václav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav »

Asi to tak bude. Zde jde ještě několik vyobrazení potenciálních návleků:
003.jpg
Willehalm (ÖNB 2643, fol. 185r) - 1387; Mistr Tirolského oltáře - Narození Ježíše (c. 1370-1372)
003.jpg (209.78 KiB) Zobrazeno 9622 x
004.jpg
Decameron (BNF Fr. 239, fol. 204v) - 15. století; Domenico Ghirlandaio - Legenda sv. Justa a Klimenta (1479)
004.jpg (147.4 KiB) Zobrazeno 9622 x
A také dochované kusy, ovšem ty je nutné brát se značnou reservou:
005.jpg
lněné punčochy z 12. st.; lněné punčochy ze 14. st. (Halberstadt); punčochy Johana III. z poloviny 16. st (Švédsko); punčochy z poloviny 16. st. (Neapol)
005.jpg (144.25 KiB) Zobrazeno 9622 x
Jinak navrhuji přesunout tuto debatu do samostatného téma v Badatelském kroužku.
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

Václav napsal: Jinak navrhuji přesunout tuto debatu do samostatného téma v Badatelském kroužku.
Večer nebo zítra udělám.

Bum

Příspěvek od Bum »

Siegfried napsal: Vše co jsi napostoval je evidentně něco delšího zahrnuté pod koleno. Což je jaksi o něčem jiném a nikdo to nerozporuje.
Tedy já tu rozporuji pouze verzi kdy máš vypasovanou podkolenku a ještě bez zavinutí nebo šňurky...
Tak zrovna ten Bauerntanz jako "něco delšího zahrnutého pod koleno" evidentně vůbec nevypadá. Naopak vypadá dost výrazně jako něco dosahující jen pod koleno. Ono ty "podkolenky" či jak se tomu nadává dokonce budou dost možná součástí tradičního úboru k tomu tanci:
http://www.russisches-staatsballett.com ... rntanz.jpg
(Možná, možná ne)
Obrázky z Dekameronu zobrazují rovněž daleko pravděpodobněji "podkolenky" než "nadkolenky". A když si jen tak googlím:
http://www.gutenberg.org/files/10940/10 ... fig021.png
http://www.gutenberg.org/files/20077/20 ... ges/14.jpg
http://www.flickr.com/photos/sebastiagiralt/230462753/
Galion
SHŠ: HSŽ Poustevník
Místo/Bydliště: Vítkův Kámen

Příspěvek od Galion »

Že se vměšuji, ale na prním obrázku mají (Ruský balet) mají ovinky a krpce vyšněrovaný pod koleno. Je to blbě vidět, ale je a odpovídá to Rusům. Na dalších dvou obrázcích, vzhledem k tomu, že se jedná o tutéž postavu - z hlediska zaměstnání (díky atributům jako motyka, flaška), a k tomu, že zpod toho nad botou leze hadr, zastávám názor, že jde spíš o pracovní "kamaše" - návlek, možná i zpevněný, třeba kožený, chráníní holeň při práci.
Na poslední obrázek jezdce se dá koukat všelijak. Můžou to bí fusekle, může to být obdoba výše zmíněních kamaší, může to být obyčejná nohavice, na koleni a stehnu překrytá plechem.
Nicméně k tématu fuseklí - vůbec bych je nezatracoval. Nevím jak u švýcarů a konci 15. st., ale dají se doložit předtím i potom (koneckonců viz obrázky dříve tuto), takže nevím proč by je zrovna švýcaři, ne horách, kde je zima, zrušili.
Longius aut proprius mors sua quemque manet et mors ultima rerum.
Odpovědět

Vrátit se na “Oděvy, boty a doplňky”