Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Videl som tie primitívne národy v Amerike a Afrike strieľať s dlhšími šípmi ale to som nepokladal za dôležité. Niekde na súťaži som sa s tým nestretol. Vďaka za objasnenie toho node.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
precital som vsetky odpovede aj otazky okolo toho tri krat a nepochopil som, za akych okolnosti..ani naco je ladenie, node.hawkwind napsal: za některých situací je výhodné aby se přední uzel rozkmitu šípu opíral o arrowpass
J.
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Zdravím všechny přítomné, včera se mi poštěstil parádní kousek. Cornus mas (dřín obecný), naprosto rovný bez znatelných suků a vad v délce cca 170cm, průměrově cca 10cm. Šíře jednotlivých let méně 1- až 2mm. Celkem cca 30let i pod lupou se to blbě počítá. Co s tím dál sušit v kůře, nebo rozčtvrtit, případně řezat a sundat kůru?
Keď to rozrežeš a zatrieš konce môžeš aj sundať kuru. Drín moc nepraská pri sušení.
S kúrou, pri pozvolnom sušení, sa nechá vysušiť aj celý priemer v kuse bez prasklín.
S kúrou, pri pozvolnom sušení, sa nechá vysušiť aj celý priemer v kuse bez prasklín.
Lasky,
V Slovenčine sa tie pevné body pri vlnení nazývajú uzly. Myslím body s nulovou výchylkou.
PS
videl som ťa so Židekom na hrade. Pekné to bolo.
V Slovenčine sa tie pevné body pri vlnení nazývajú uzly. Myslím body s nulovou výchylkou.
PS
videl som ťa so Židekom na hrade. Pekné to bolo.
Hezký den vespolek.
Podařilo se mi sehnat tisovou větev délka 230 cm a průměr od 35 do 55 mm. Vidím to na několik příjemně strávených odpolední. Jen škoda že se to od 175 centimetru uhýbá kousek do strany. Jak dlouho podobné větve necháváte schnout ? Nebo se vám větve neosvědčily ?
Podařilo se mi sehnat tisovou větev délka 230 cm a průměr od 35 do 55 mm. Vidím to na několik příjemně strávených odpolední. Jen škoda že se to od 175 centimetru uhýbá kousek do strany. Jak dlouho podobné větve necháváte schnout ? Nebo se vám větve neosvědčily ?
Tak malý priemer bude mať iba beľ. U tisu sa cení práve tmavé jadrové drevo.
Nedalo mi to, a odřízl jsem z užšího místa kroužek.
https://plus.google.com/u/0/photos/1043 ... 0470324977
Na to, abych si vyzkoušel svou šikovnost to bude až moc dobré
https://plus.google.com/u/0/photos/1043 ... 0470324977
- lasky
neviem osobne si myslim ze je skoda pokazit ten konarShamil napsal:
Jaseň sa na longbow moc nehodí, na rozdiel od neho tis funguje v hocijakom priereze. Takéto konáre sa tradične používali.
Od loňska tu mám nachystanou svídu a bez. Určitě nebudu začínat tisem.
- lasky
oka, pochopili sme sa nespravne... 
K tomu tisu.
Je to větev z prořezů v Olomouckém parku. Pro zájemce o zbytek stromu, který pokáceli a který já nemám jak odpravit, je možné se se správou parků domluvit na odkupu. Možná zavčas než to pořežou na polínka. Vzal jsem nejtlustší rovnou větev co tam byla. I tak se docela pronesla.
Je to větev z prořezů v Olomouckém parku. Pro zájemce o zbytek stromu, který pokáceli a který já nemám jak odpravit, je možné se se správou parků domluvit na odkupu. Možná zavčas než to pořežou na polínka. Vzal jsem nejtlustší rovnou větev co tam byla. I tak se docela pronesla.
- lasky
shamil ak si odtial tak to pre niekho nafot a sprostredkuj, ak je cely strom v takom stave ako ta vetva tak by to mohol byt pekny kus.
Já tam nikoho neznám. Tohle byla šťastná shoda okolností. Prostě jsem šel z noční kolem a zeptal jsem se. Jinak na dřevo vykácený z města mají pořadníky. Zkusím popátrat. Třeba by v případě tisů udělali vyjímku. Pro ně je to palivový dřevo jako kterýkoliv jiný. Ještě vím v Olomouci o jednom tisu, který nejspíš budou kácet. Ale nemám to jak pohlídat.