No, používá se hlavně rohovinačasy jsou v UTC napsal:Caute zaujimalo by ma ci sa daju urobit konce na WB luku aj z niecoho ineho ako z parohoviny/ kosti
Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Opakuji dotaz: Nemáte někdo prosím nápad, či zkušenosti, jak vyrobit reflexní luk (do 30 lb - na bitvy hš) ohýbáním bezu, lísky apod.? Plast je sice hezký, ale obávám se, že do KM nespadá. Děkuji
asi bych ho zkusil udelat z kratkeho plocheho luku, na ktery prilepis ty "usi" - omlouvam se, ale presne nazvoslovi nemam cas dohledavat.
Prijde mi, ze na 30# luk to bohate bude stacit.
Jinak, podobne luky vyrabi v Polsku, jeden takovy 35# mam doma. Na historickych akcich v Polsku prochazi bez komentaru - nezkoumal jsem, co je vevnitr, ale tipoval bych to na laminat obtazeny kuzi, ony "usi" jsou pak drevene. Spoj je omotany konopnym provazem a zalepeny pro zvyseni pevnosti.
Bohuzel nemam fotak, abych ho nafotil
Prijde mi, ze na 30# luk to bohate bude stacit.
Jinak, podobne luky vyrabi v Polsku, jeden takovy 35# mam doma. Na historickych akcich v Polsku prochazi bez komentaru - nezkoumal jsem, co je vevnitr, ale tipoval bych to na laminat obtazeny kuzi, ony "usi" jsou pak drevene. Spoj je omotany konopnym provazem a zalepeny pro zvyseni pevnosti.
Bohuzel nemam fotak, abych ho nafotil
nie je to až tak zložité a ťažké, v podstate keď už mám z dreva vysekané základné tvary luku, tak potom ho varím. dam ho do bečky- paraka aspoň na 30 min, potom ho vyberiem a pripevním svorkami k forme, nechám vychladnúťtrener napsal:Opakuji dotaz: Nemáte někdo prosím nápad, či zkušenosti, jak vyrobit reflexní luk (do 30 lb - na bitvy hš) ohýbáním bezu, lísky apod.? Plast je sice hezký, ale obávám se, že do KM nespadá. Děkuji
a potom pokračujem vo výrobe, ako vždycky,
končeky zužujem až po ohnutí, pretože úzke končeky sa zle ohýbajú a radi sa krivia do strán.
zajímal by mne vhodný profil a rozměry u (cornus mas) Dřín obecný pro 100lb lb. Délka 170-180cm/32". Chtěl bych si vyrobit konečně silnější luk na podzimní střílení. Dřín mám v docela dobré kvalitě. SG cca 0,9. Mrcha plave kouskem nad hladinou.
Jde o to, jestli vůbec jde z bezu nebo lísky vyrobit tímto způsobem funkční luk, byť pouze 30 liberní. To dřevo to nemusí vydržet.trener napsal:Opakuji dotaz: Nemáte někdo prosím nápad, či zkušenosti, jak vyrobit reflexní luk (do 30 lb - na bitvy hš) ohýbáním bezu, lísky apod.? Plast je sice hezký, ale obávám se, že do KM nespadá. Děkuji
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Chano, při délce 170 cm se ti bude velice těžko dělat nátah 32", ono i těch 180cm není moc. Ale můžeš to zkusitchano napsal:zajímal by mne vhodný profil a rozměry u (cornus mas) Dřín obecný pro 100lb lb. Délka 170-180cm/32". Chtěl bych si vyrobit konečně silnější luk na podzimní střílení. Dřín mám v docela dobré kvalitě. SG cca 0,9. Mrcha plave kouskem nad hladinou.
Udělal bych šířku 32-33mm a základ pro hloubku 32mm v prostřed.A děj se vůle bohů.....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Chano, to máš málo dlhé. Volil by som osobne aj 76 palcov na náťah 32.
Robil som podobný Filipovi a mal 37*30mm v strede a ntn 202cm. 170-180cm je tak na náťah 28".
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Ad Honza F.: A z čeho tedy?
To opravdu nevím. Obávám se, že ti nezbyde nic, než experimentovat a zkoušet a nakonec se smířit buď s laminátem nebo s něčím dražším od profíka. Počítej ale, že tady jsou ceny kolem 150 eur a výš (grozerarchery.com). Uherský (maďarský) luk jaký požaduješ jenom ze dřeva pravděpodobně postavit nepůjde.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Sice nerozumím těm zkratkám, ale tuhle nátahovou sílu by měl zvládnout lepenej bambus-bambus.trener napsal:Opakuji dotaz: Nemáte někdo prosím nápad, či zkušenosti, jak vyrobit reflexní luk (do 30 lb - na bitvy hš) ohýbáním bezu, lísky apod.? Plast je sice hezký, ale obávám se, že do KM nespadá. Děkuji
Taky jde o to jakou zamýšlíš délku. Čím kratší, tím větší nálož materiál dostane.
Všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka . . .
lb=libry
hš=historický šerm v tom nejobecnějším pojetí
KM=koukatelné minimum
hš=historický šerm v tom nejobecnějším pojetí
KM=koukatelné minimum
-
časy jsou v UTC
Aký dlhý by mal byt náťah pri luku dlhom 50 palcov
porpípade rozmery stred a konce
drevo bude zo svibu