Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Galder
SHŠ: Wulfgard

Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Příspěvek od Galder »

já jsem se k němu dostal cca před rokem a od tohohle léta s nim střílim a střílí se s nim velmi dobře- asi mi prostě padl do ruky, nevim.. to je to, proč mám zájem se o něm dozvědět něco víc :-) jinak střílím už nějaké 2 roky skoro denně, ale jen tak na zahradě do terčovnice nebo po polích.
většinu času (už tak 4-5 let?) a volnejch financí věnuju hš vikingům, nevim, jestli bych na nový, nějaký kvalitní luk jako študák zvládl našetřit. a dřevěné lb kolem 80+ liber člověk moc nesežene..
až teprve nedávno jsem se dozvěděl o spolcích, kde se věnujou lukostřelbě (myšleno lukostřelec.cz a brodec..), kde se člověk dočte spoustu zajímavostí--> do do doby před timhle lukem jsem tomu nijak nevěnoval pozornost..

a ještě jedna prosba- jsem levák, tedy luk mám v pravé a šíp vždycky pokládám na kloub palce, ne z druhé strany, jak je to všude vyobrazené. je to špatně? střílim tak celou dobu a nikdy jsem nezpozoroval žádnej rozdíl kromě toho, že když mám šíp položený obráceně než jsem zvyklý, tak se vůbec netrefuju. co jsem hledal po netu tak je to všude vysvětlováno tak, aby člověk měl šíp na kloubu ukazováku, proto se ptám...
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Pokud držíš luk v pravé ruce, musíš mít šíp napravo od luku.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Galder

Příspěvek od Galder »

to je právě ono, napravo "mi to tak nějak nefunguje" ale když ho mám nalevo, je to všechno ok. doufám tedy, že je to jen zlozvyk, který půjde přeučit ;-)- ale upřímně řečeno, moc v tom nechápu rozdíl, celou dobu co střílím to dělám obráceně a nikdy mi to nijak nevadilo...
a ještě jedna věc, kterou jsem kdysi kdesi četl ohledně držení šípu: napravo (z mého pohledu leváka) to měli pěšáci a nalevo jezdci (ve smyslu mongolsko atp). je na tom něco pravdy, nebo je to jen blud? dík ;-)
sherchan

Příspěvek od sherchan »

Galder napsal:to je právě ono, napravo "mi to tak nějak nefunguje" ale když ho mám nalevo, je to všechno ok. doufám tedy, že je to jen zlozvyk, který půjde přeučit ;-)- ale upřímně řečeno, moc v tom nechápu rozdíl, celou dobu co střílím to dělám obráceně a nikdy mi to nijak nevadilo...
a ještě jedna věc, kterou jsem kdysi kdesi četl ohledně držení šípu: napravo (z mého pohledu leváka) to měli pěšáci a nalevo jezdci (ve smyslu mongolsko atp). je na tom něco pravdy, nebo je to jen blud? dík ;-)
Je to malinko jinak - rozdíl není pěšáci x jezdci, ale evropané x asiaté. Asiaté drží tětivu palcem a šíp zakládají vlevo od luku, evropané drží tětivu dvěma nebo třemi prsty a zakládají šíp vpravo od luku. (platí pro praváky)
Ty jsi, jak to vypadá, někde mezi... :D
Galder

Příspěvek od Galder »

šíp držim klasicky ukazovákem nad a prostředníkem a prsteníkem pod, akorát na tý druhý straně :-D
a díky za vysvětlení ;-)
stále se ale ptám, není někdo z prahy, kdo by mi byl ochotný změřit nátah luku? :-)
blue
Sponzor Brodce
Místo/Bydliště: Southshire

Příspěvek od blue »

Nejsem si jistej, jestli to sem patri.
Dnes jsme dali posledni sbohem Petrovi "Postakovi" Menhartovi z SHS Basilard z Kralup.
Kdo jste ho znali, zavzpominejte, byl to fajn clovek.
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

sherchan napsal:Ty jsi, jak to vypadá, někde mezi... :D
Mestic :D
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
blue
Sponzor Brodce

Příspěvek od blue »

Dnes byl v TV porad BBC Pribehy starozitnosti a krom jinych fajnovosti tam byl skladaci karetni stolek z laburna. Deska byla skladana z cca 8cm prkynek s beli z jedne strany. Anglicka prace cca 150-200 let stara. Podle velikosti desky tam byl matros na 3-4 luky :)
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

Zdravím, prosím nevíte o nějakém dobrém historickém vyobrazení, forum zabyvající se vikingama. Zajímá mě history, a taky luky (nejlépe abych mohl udělat repliku) a použivané zbraně. Dík.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Stačí dať do Googla heslo Haithabu
http://www.vikingsofbjornstad.com/MuseumHaithabu.htm
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

Jj dík
blue
Sponzor Brodce

Příspěvek od blue »

Nebudu uz svinit v "naradi" a pokracuju tady. Shlednul jsem na netu vyrobu konciku a piloval to tam chlapik uz nalepeny. Vrtate to teda driv, nez se pustite do tvarovani? Na tom plochym vrtaku se ztrhnou hrany a pak se musi nabrousit? Jakym matrosem je nejlepsi lepit konciky? A diky za vase rady, usetri to spoustu casu a penez :thumbup:
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Postup je cca následovný: Vezmeš špičky, zabrousíš si na nich po stranách plošky, aby šly chytit do svěráku. Vyvrtáš kuželovou díru, na nějaké kulatince si uděláš protikus a na ten špičku nasadíš. Na vrtačku dáš kotouček se smirkem (válcový) a obrousíš do požadovaného stavu. Potom to dojedeš pilníkama a smirkem. Na závěr to vyleštíš filcákem a suchou brusnou pastou ( ne tou s olejem)
Potom uděláš protikus na luku a nalepíš špičku. Jde to klihem, epoxydem, vteřiňákem...
Po zaschnutí vypiluješ drážku pro tětivu.

Někdo to dělá i tak, že tu špičku brousí rovnou na luku ( nedělám, dost často podbrousíš materiál luku) Navíc ti může zahřátím při broušení povolit lepidlo. Také se s tím blbě manipuluje....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
blue
Sponzor Brodce

Příspěvek od blue »

Diky moc, tohle je presne navod pro me :thumbup:
Rozbourat tovarni komin neni problem, ale na tohle jsem kapku levej.
blue
Sponzor Brodce

Příspěvek od blue »

Zdarec,
mam problem z mym tisackem. Nasel jsem na belly vlasovou prasklinku cca centimetr dlouhou, ktera kopiruje leta v jednom ze tri soucku, lezicich v rade napric luku. Vyfotit se mi to nepodarilo, nemam tak vybornej aparat.
Da se to zachranit, nebo mam pocitat s tim, ze dostanu kusem luku po hlave?
Jeste se pripomenu s tim stedrencem, jak silnej kminek postaci na vyrobu silnyho luku?
Diky.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”