Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Galder
SHŠ: Wulfgard

Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Příspěvek od Galder »

Honzo, jsou to dva na sebe kolmý listy, koupil jsem to neostrý, ale ty další hroty, co jsem od toho chlapíka taky nebyly a měly by, takže po víkendovejch zkouškách letu to zkusim nabrousit a uvidíme, jak to bude fungovat. osobně bych se přikláněl k teorii destrukce svaloviny, pokud někdy něco takovýho (myšleno hrot ;-)) doopravdy v historii fungovalo ;-)
jinak nápovědou by možná mohlo bejt, že chlapík prodával longbowy, mongolský, skythský a podobný luky, tak jestli ten hrot neni topologicky šouplej někam do mongolska, nebo tim směrem, ale to můžu jen hádat, nejsem žádná entita, jako jiný tady :-)
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Příspěvek od lasky »

Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Galder

Příspěvek od Galder »

takže shrnutí víkendovýho pokusu s hrotem: šíp lítá vzdálenostně celkem podobně jako stejný šíp s jinými hroty, jen s tou rotací je to zajímavý: v momentě, když byl zhruba třetině výšky, tak absolutně ztratil rotaci. Dále: do kuřete se na vzdálenost 10 metrů (a že bylo pokusů, než jsem se trefil :-D) zavrtal až po letky který se v něm krásně schovaly (prošly jen polovinou), kuře bylo krásně rozřízlý do kříže. Pak jsem ještě zkoušel střílet do pytloviny, jedný vrstvy, tak šíp prolétl, ale vypadalo to, jak kdyby se mu moc nechtělo- stříleno ze stejný vzdálenosti, látka byla uchycená jen ve dvou vrchních rozích. Kdyby byla pytlovina napnutá a volně neplandala, tak by to asi dopadlo líp.
Střílel jsem 60-65 liberním lukem. dál bych doplnil, že materiál hrotu asi neni nic moc, hrot se pěkně ohnul v místě přechodu hrotu a trnu, když jsem s ním střílel na dálku a dal se celkem dobře ohnout zpáky- trn bych asi dělal podobně, jak to tu postoval Lasky, ne jako tyčku.
Jo, před střílením do kuřete a pytloviny jsem ho nabrousil, oba listy.. do spirály jsem ho nekroutil, trochu se bojim, aby vydržel materiál..
Xardas
SHŠ: Au Juge

Příspěvek od Xardas »

Zdravím,

Je tu nějaký šikovný řemeslník který by zvládl šipky do kuše?
Nejlépe jak kované tak měkčené :)
lasky

Příspěvek od lasky »

Galder napsal:takže shrnutí víkendovýho pokusu s hrotem: šíp lítá vzdálenostně celkem podobně jako stejný šíp s jinými hroty, jen s tou rotací je to zajímavý: v momentě, když byl zhruba třetině výšky, tak absolutně ztratil rotaci. Dále: do kuřete se na vzdálenost 10 metrů (a že bylo pokusů, než jsem se trefil :-D) zavrtal až po letky který se v něm krásně schovaly (prošly jen polovinou), kuře bylo krásně rozřízlý do kříže.
Střílel jsem 60-65 liberním lukem. dál bych doplnil, že materiál hrotu asi neni nic moc, hrot se pěkně ohnul v místě přechodu hrotu a trnu, když jsem s ním střílel na dálku a dal se celkem dobře ohnout zpáky- trn bych asi dělal podobně, jak to tu postoval Lasky, ne jako tyčku.
Jo, před střílením do kuřete a pytloviny jsem ho nabrousil, oba listy.. do spirály jsem ho nekroutil, trochu se bojim, aby vydržel materiál..
su nejake fotky?

nevedel si trafit alebo bol nestabilizovany sip,

ak je to makke tak myslim ze brusenie nepomoze.. na tom odkaze co som sem dal vyssie su podobne kusky ako tvoj a vsetko je velmi hrube a tvarovo nie pekne, dokonca mi to pripada akoby tulajky boli vrtane a nie kovane.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Xardas napsal:Zdravím,

Je tu nějaký šikovný řemeslník který by zvládl šipky do kuše?
Nejlépe jak kované tak měkčené :)
Měkčené?? To myslíš jako "euro" šipky do kuše, abys mohl střílet v bitvách??? Také je potřeba, abys napsal konkrétnější parametry( nátahová síla kuše, délka šipek,jestli mají být historicky věrné atd...)

Výrobců je tady vícero....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Tu ztrátu rotace má na svědomí nejspíš ten hrot. Má dvě poměrně velké plochy, které tlumí rotaci a snaží se vést šíp vlastním směrem. Řešením by byla větší pera, která by donutila hrot rotovat, ale pak by nejspíš klesl dostřel. U moderních loveckých šípů s velkými hroty se to řeší otvory v listech hrotu. Jak velké máš letky - mají alespoň 5"?

Zkus ještě nástřel do napnuté plachty za větru, jako to dělal ve svém testu Mark Straton.
Osobně si ale myslím, že "šípy na prostřelování plachet" jsou konfabulace. Jako efektivnější pro poškození lodě a plachet mi připadají zápalné šípy.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
lasky

Příspěvek od lasky »

ak ten podivny hrot povazujeme za azijsku vyrobu tak k tej nema asi nik poriadne informacie, ake bolo operenie na ich sipoch tu asi tiez nik netusi, problemom je ze nevieme ako vyzeral original, pretoze samotny hrot vyzera ako vyzera, podla tej linky co som postol vyssie aj ostatne hroty maju rezervy,takze predpokladam urcitu nedokonalost aj v tomto hrote, ak by to bolo v azii nazaj pouzite proti plachtam na lodiach, tak by sa ich naozaj mnoho nezachovalo, pretoze to popadalo do vody, nik tu asi nevie ako fungovalo azijske lukostrelectvo na lodiach, takze len same domienky a dohady...
Galder

Příspěvek od Galder »

pera jsou "4", a oněch mnoho pokusů bylo pouze díky mé neschopnosti se strefit :evil:
fotky jsem dělat chtěl, ale jak na potvoru jsem sebou vzal vybitej foťák..
Dášenka
..
..
Místo/Bydliště: Praha

Příspěvek od Dášenka »

Škoda, že mi ten obrázek nejde nějak rozumně uložit/zobrazit bez vodotisku, tak halt odkaz na web ;)

http://www.zazzle.com/wwii_women_in_the ... 8518714546
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Brrr, až mě zamrazilo .... skoro jako popravčí četa :D .
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Kaša napsal:Brrr, až mě zamrazilo .... skoro jako popravčí četa :D .
Nasrané manželky si hromadně vyřizují účty se svými protějšky
:badgrin:
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Ta krajní si říká: Jsem zvědavá, která z nás to jabko trefí... :D
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
lasky

Příspěvek od lasky »

a takto to dopadlo
Přílohy
536671_372965662734587_292188464_n.jpg
536671_372965662734587_292188464_n.jpg (88.1 KiB) Zobrazeno 7150 x
melkel

Příspěvek od melkel »

Tak jsem byl na výstavě kopií korunovačních klenotů v OC Šestka, a zjistil jsem, že jste všichni amatéři. Je tam luk, z řezaného jasanu s hustými léty (nejspíše), špičky skoro stejně silné jako madlo, a u toho popisek, že touto přesnou kopií "warbou" dostřelili přes 300 metrů. Kdo z vás to dokázal? :badgrin:
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”